Kiniškas PFC

Ploviau čia eilinį ATX maitblokį (vonioje, po dušu) ir pastebėjau kiek kitokio modelio PFC (power factor correnction) modulį. Bandžiau suprasti ką ten tie Kinai sugalvojo, bet nelabai supratau. Tada kreipiausi į omnitel.electronics naujienų grupę…

Kiniskas PFC
Bendras vaizdas. Rodyklėmis pažymėtas PFC droselis (25mH) ir mistinė plokštelė.

Kiniskas PFC
Ta plokštelė stipriai pakepusi ir tikriausiai suvartojo ne vieną kilovatvalandę energijos ir nieko neįtariančių kompo naudotojų. Nors rezistoriai čia pastatyti vieno ar dviejų vatų, tačiau jie stipriai perkaito. Net atšoko keraminė galzūra, o PCB sitriai pajuodavo. Netgi laidų izoliacija pasidarė trapi.

Kiniskas PFC
O čia jau to “PFC” pajungimo schema. Kažkaip man viskas primena “taupykelektra.lt” parduodamu nesamoniu lygį.

6 replies on “Kiniškas PFC”

  1. Oho, čia rezistoriai turėjo iki raudonumo kaist, kad taip pasidarytų… Gali maitblokis apsieit be viso šito brudo?

  2. Nepykit, jei parašysiu nesąmonę, bet ar nebus čia kažkoks “super triukšmų slopintuvas”, teko girdėt, kad yra kažkokie naujoviški reikalavimai maitblokiams Amerikoj ar dar kažkur, tam, kad neleist trukdžių atgal į el. tinklą ar pan.
    Teko panašų maitblokį ardyt ir man.

  3. Protingieji kurmiai iš naujienų grupės pasakė, kad tai kažkas panašaus į “Valley Fill” harmonikų filtrą ar PFC. Tačiau tokia sistema nelabai tinkama tokiom galiom ir tokiems apkrovų diapazonams.
    O xumot’ui- taip veikia puikiausiai. Tik teršia tinklą harmonikom ir gadina PF. Kas buitiniam vartotojui iki tam tikros ribos giliai dzin.

  4. As tai issilupciau tokia trigdziu salinimo schema velniam jos reikia tik elektra siurbia. Svarbu i kompa neprasimusa ir fsio abejoju ar kitu prietaisu veikimas nuo jos pagereja.

  5. Turėjau vieną atvejį, kai susimąsčiau, ką reiktų daryt su kompo maitblokiu, kad jis veikdamas į tinklą neskleistų šiukšlių. Žodžiu, prie stiprintuvo su integruotu MM korekciniu stiprintuvu pasijungiau patefoną. Viskas buvo užmaitinta iš tos pačios rozetės sienoje – kompas, monitorius, stiprintuvas, patefonas… Užleidau plokštelę ir girdžiu, kad kažkas ne taip – didelis šnypštimas/ūžimas fone. Žiūrėjau laidus, garso lygius – niekas nepadeda. Tada išjungiau kompiuterį, bet iš rozetės jo laido neištraukiau. Triukšmas sumažėjo, bet neišnyko. Tada ištraukiau iš rozetės ilgintuvo laidą, taip išjungdamas visus prie jo prijungtus įrengimus – monitorių, kompiuterį, kitą stiprintuvą, spausdintuvą. Ir vualia – triukšmas grojant plokštelei dingo! Tik čia atsirado bėda – grojant plokštelei norėčiau naudotis kompiuteriu, bet, va, negaliu…

  6. Gal nelabai į temą bet va dėl triukšmų. Kompas tikrai triukšmauja, va neįžeminus jo, per kolonėles girdisi visokie ūžesiai, net hdd darbas kartais įžeminimas padeda bet visiškai problemos neišsprendžia. Tiesa, kad triukšmautų į elektros tinklą tai nepajaučiau kolkas.
    Gal kas žinot kodėl garso vaizdo technika gaminama be įžeminimo, va pvz nemačiau įžeminto TV, pas mane kokių 6metų senumo samsung CRT, tai to maitinimas burzgia visam kambarį, jei pajungiu TV su DVD grotuvu (per scart), o ta prie stiprintuvo, tai per kolonėles girdimas baisus triukšmas (šnypščia) iš TV, scart išjungus lyg viskas tvarkoj, iš elektros tinklo lyg triukšmai neateina. Nors čia irgi stiprintuvas neįžemintas, gal ir tas padėtų.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *