Svylėsiai

Mano laikrodukas su raudonų diodų matrica sriobia gana daug srovės. Vis neprisiruošiu pamatuoti. Todėl parinkau nedidelį impulsinį maitblokį nuo LinkSys produkcijos. Pagal užrašus, adapteris turi duoti 5V prie 2.5A. Ir adapteris gana ilgai veikė. Vieną rytą pastebėjau, kad laikrodis nebešviečia. Pačiupinėjau adapterį, o jis labai karštas. Netgi kiek deformavosi:

Wallbrick adapter
Išardžius pastebėjau pirmą netikėtumą. Porolonas? WTF?

Wallbrick adapter
Matyt, kad geriau kaistu? Tačiau buvo ir teigiamas efektas- sysalai iš išsprogusio kondensatoriaus susigėrė į poroloną. Kur buvo kiek karsčiau, ten kiek pajuodavo.

Wallbrick adapter
Stipriai čia atsikonservavo… Tačiau, tai dar ne viskas. Viena detalė, išoriškai panaši į diodą ar stipresnį stabilitroną. Ji taip stipriai kaito, kad PCB suanglėjo.

Wallbrick adapter
O, kažkas naujo! Nėra diodų. Stovi tik lauko tranzas- CEM4410. 30V ir 10A. Reikia pasinagrinėti.

Wallbrick adapter
Atstatyta lygintuvo schema. Čia nėra įtampos feedback schemutės, tik lygintuvas. Vietoje diodo-stabilitrono ar dar ko nors, pastačiau ST semiconductors transorb diodą 1.5SMCJ5.0. Šis daiGčiukas veikia kaip diodas, tačiau kai įtampa viršija 5V su uodegėle, diodas prasimuša ir saugo prietaisus nuo viršįtampio.

Wallbrick adapter
Atkurtoji schemutė. Viskas paprasta ir primityvu- papildoma apvija valdymui, “atvirkščias” jungimas dėl to, kad n-kanalo tranzistoriai geresni.

Vistiek nesupratau kam tas porolonas…

13 replies on “Svylėsiai”

  1. Tema nevtemu diskusijai:
    Ar visgi reiktų sakyt “5V prie 2,5A”, ar “2,5A prie 5V”? IMO antras variantas kaip ir teisingesnis… Visgi šaltinukas duoda +/- 5V nepriklausomai nuo apkrovos

  2. Kad situ pigiu maitblokiu isejimo itampa labai priklauso nuo apkrovos. Nenustebciau jei prie maksimalios apktovos jis duotu apie 7V originaliam variante. Aisku su Levo apGreidu taip jau nenutiks

  3. Justui: čia impulsinis maitblokis. Jis duoda stabilizuotą įtampą. Šis konkretus modelis duoda 5.14V kai nėra apkrovos ir 4.95V kai pajungtas mano laikrodukas.

    friendziui: nu čia jau filosofinis klausimas. Gal mano parašymas labiau tinka nestabilizuotam transformatoriniam maitblokiui, ten įtampa stpriai svyruoja nuo apkrovos. Čia gi stabilizuotas. Bet įtampa irgi svyruoja. Gal net 0.2V krenta. 🙂

  4. D? greiciausiai yra transilas 1.5kA 5.0V ir atstoja itampos ribotuva, atseit stabilizatorius.

  5. 1.5SMCJ5.0 tai jau aš įdėjau. Originale stovė kažkas panašaus į 3W stabilitroną. Deja jis tiek susvilo, kad užrašai nudegė.

    Dėl porolono ir nebarškėjimo- šiai ten plokštė įsispaudžia į dėžutę ir tvirtai laikosi. Paaiškinti porolono naudojimą gali tik paprotėjęs Kinietis.

  6. PVZ . dulkiu siurblyje porolonas filtruoja siuksles – dulkes , kad nepatektu i turbina . Kinietis kazkur girdejo ,kad reikia deti filtra ,kad siuksles neatsirastu ant maitinimo itampos….. Ir idejo “filtra” .

  7. 🙂
    O gal auksto daznio garsui sugerti? o gal paralonas ir elektromagnetinius trukdzius sugeria?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *