Triukas su kondensatorium

Per kažkiek laiko prisikaupė CCTV kamerų GANZ YCH-30P. Tai paprastos stebėjimo kameros, tiksliau jų kūneliai (body) dirbančios PAL sistemoje nuo 220V tinklo. Pagrindinė šių kamerų bėda- netobulas maitinimo šaltinis. Šaltinis gamina 9V ir 50Hz “tick”. Maitinimo širdis STRTG6153 mikroschema. Taip greitai šios mikroschemos datasheet’o neradau, bet sprendžiant pagal jos giminaites, kažkokios schemos užuomazgos aiškios.

Kameros CCTV
Kelios išrengtos kameros, jų maitblokiai.

O čia maitblokis iš arčiau:
Kameros CCTV maitinimo šaltinis
Remontuojant, kokios 10 kamerų susiremontuoja pakeitus 56uF 35V kondensatorių kuris maitiną mikroschemą. Standartinis high ESR gedimas. Per eBay prisipirkau 47uF 35V kondensatorių ir viskas gerai gaunasi. Tačiau keletas maitblokių neatsigavo. Tačiau bevartaliojant rankose maitblokius keletą kartų pistelėjo elektra (kaltas- neiškroviau 10uF 450V kondensatoriaus) ir vienas maitblokis atsigavo. Aišku nemalonus reikalas, bet sudomino. Kas gi galėjo susiremontuoti schemoje nuo elektros iškrovos ir kartu nesugesti. Prisiminiau, kad elektrolitiniai kondensatoriai (ir ne tik) kartais “susiremontuoja”. Peržiūrėjom plokštę atidžiau:

Kameros CCTV
Va vienas įtartinas objektas- 1uF 35V tikriausiai tantalinis kondensatorius. Ir ką? testeris parodė trumpą jungimą, tuo tarpu veikiančiuose maitblokiuose jis “prasiskambina” kaip tikras kondensatorius. Paėmiau išorinį reguliuojamą maitblokį, nustačiau maždaug 12V ir “pasviliniau” detalytę… Išsigando rupužė- maitblokis pradėjo veikti. Matyt atsistatė elektrolito izoliacija arba nusvilo susitrumpinusi dalelytė.
Deja vienas maitblokis tai nesusitaisė- elektrolitas atsistatė, tačiau matyt susvilę kažkas daugiau. Tačiau vienas iš kokių 20 tai procentas geras.

5 replies on “Triukas su kondensatorium”

  1. Įdomūs darbai kaip visada. Bet norėčiau kad pasiūlytum kokių knygų lietuviškų arba angliškų mikroschemų ir plokščių ir bendriems pagrindams tokių darbų.

  2. Kokių knygų? Nelabai supratau klausimo. Ar apie remonto metodiką? Gal ir yra tokios knygos, niekada neskaičiau 🙂
    Šiaip visi jau tikriausiai žino apie kondensatorių marą, tai impulsinėse schemose po vizualinės inspekcijos visada tikrinam kondensatorius. Ir tik vėliau aktyvius elementus. Gylesnis remontas darosi žymiai sudėtingesnis ir brangesnis- reikia aiškintis kaip veikia schema. O dažnai tos schemos nėra…

    Beja, tie maitblokiai kurie nesusiremontavo buvo pataisyti pakeičiant minėtą kondensatorių. Deja 1uF 35V neturėjau, tai eksperimetams įlitavau 2.2uF 20V tantalą, nes jis tokio pat korpuso. Maitblokis lygtai veikia (kelios valandos darbo- sprogimų nesigirdi, полёт нормальный…) 🙂

  3. Na kaip ir nebloga metodika taisyti maitinblokius –
    “Čiupinėti, kol gausi per nagus” ir jei dar neatsigavo, čiupinėk toliau,
    pakartotinai vėl įjungus ir išjungus iš tinklo 🙂 ( ekstremalai gali čiupinėti ir įjungtą maitimblokį).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *