Ataskaita ir nutikimai

Toks eilinis (jau) straipsniukas apie tai kai kažkas atsitiko, ar šiaip, kad parodyti, kad šio blogo autorius dar rašo savo grafomanišką rašliavą. Pradėsim nuo paprasto:

Ateinu, o mano pašto dėžutė neatsidaro:
Pasto dezute uzkimsta
Pasirodo, gavau siuntą kuri paštininkams pasirodė kaip verta atnešimo. Tačiau matyt “глазомер подвёл” ir siunta netilpo. O tiksliau įstrigo pilnai- nei pirmyn, nei atgal.


Teko kiek deformuoti pašto dėžutę. Siuntą išlaisvinau, ji nepažeista.

Dabar ne toks sėkmingas nutikimas- užlūžo mano Windows XP. Pradžioje pradėjo neveikti video spartinimas (CUDA), poto netikėtai pasimetė video plokštė. Pasimetė labai nemaloniai- užgeso antras monitorius, o kompiuteris piktdžiugiškai pranešė, kad rado nauja įrenginį. Kurio nesugebėjo automatiškai instaliuotis. Rankomis nurodžius video draiverius jis maloniai susiinstaliuodavo… ir poto vėl rasdavo tą patį “display adapter”. Kartai nuo karto monotoniją paskanindamas pranešimu “file not found” arba “parameter incorrect”. Originalus NVidia installeris “rankas” nuleisdavo iškarto. “Driver sweeper” išvalydavo viską, tačiau naujai nesusiinstaliavo. Vienu metu, pasiskaitęs internetą radau, kad kai kuris registry šakos įgauna neteisingas teises ir draiveriai nesusiinstaliuoja. Ir net sugebėjau suinstaliuoti draiverius (tiesa, be PhysX). Tačiau po perkrovimo vėl buvo per naujo atrasta video plokštė ir draiveriai nesusiinstaliavo. O poto eksperimentiškai pastebėjau, kad iš viso jokio naujo draiverio nepriima mano windowsai. Manau paprasčiausiai, po ilgo vartojimo žlugo registry duomenų bazė. Nors ir keliolika kopijų buvo paslėptos “System Volume Information” direktorijoje, nusprendžiau- gana. Reikia perinstaliuoti windowsus.
Taigi, mano windowsu instaliacija: Born 2004.05.12, Dead 2011.05.27. Viso neperinstaliuotas kompas atidirbo 7 metus ir kokias 12 dienų (tiksli mirties data nežinoma 😛 )

Prasidėjo bjaurus darbas- visko backup, perinstaliavimas ir atstatymas…

Windows legalumas
Męs už (beveik) legalius windowsus. Pasirinkom vieną iš centrinių lipdukų. Beja, tą patį lipduką naudojau, kai bandžiau instaliuoti su repair režimu. Paprašė aktyvuotis, tačiau nebuvo interneto. Teko skambinti 8-800-22032. Aktyvavosi.
Tačiau softas… dalis softo lengvai atburiama, tačiau dalis nelabai. Ypač visoks warezas :). Teko peržiūrėti kai kuriuos senus HDD:

archyviniai hdd diskai
Nujo, čia biškai aišku perlenkiau. Pora backupinių diskelių tai jau tikrai, tačiau šita eilė tik dulkes kaupia. Ypač durną, kad softa gal ir perinstaliuosi, bet visi settingai… O ir dar neatsimenu, ko man dar prireiks.

Tik dabar pastebėjau, kad nors ir suinstaliavau garso draiverius nėra garso!?

Jau trys dienos kaip atstatinėju sistemą… 🙁

Kas dar? Nu dariau eksperimentą su elektronikos skalbimu, remontavau savo fazendoje turėklus ir panašiai.

17 replies on “Ataskaita ir nutikimai”

  1. Garso tubut del UAA trukumo nera.. O su videske tai panasi situacija yra buvus, tik cia issipute kondikai galvos skausma kele 🙂 perlitavimas visas bedas issprende ir be perinstaliavimo.

  2. Nafig nafig tuos perinstaliavimus… Pernai migravau po 3 metų vistos naudojimo į w7, tai per kokius keturis mėnesius tik viskas į savo vietas susidėliojo normaliam darbui.

  3. Man ne per seniausiai buvo užsilenkusi laptopo vaizdo pl. Pats neturiu tokiam remontui įrangos, tai nunešiau meistrams. Esmė buvo tokia, kad vaizdo pl. veikdavo tik be draiverių arba Safe mode režimu, o tik suinstaliuoji, ir kompas nebesikrauna BSOD išmeta. Naudoju 64 bitų windousus jau turbūt 3 metai ir nebūdavo problemų, o meistro išvada buvo: kol neperinstaliuosim mes tau windousų į 32 bitus, tol nieko nebus, o ir šiaip jau sako windousai seniai instaliuoti. Nu jo, pagalvojau, kur gi ne seniai – pats lygiai prieš metus persiinstalinau ir iki gedimo jie man kuo puikiausiai veikė, tai kokie dar gali būti perinstaliavimai. Taip pasakė, kad atrodo juos vos ne kas savaitę iš neturėjimo ką veikti reikia persiinstaliuot. Gerai, jei windousai tėra vienintelis softas, kurį naudoji, o kai va situacija kaip pas Levą, tai kol viską vėl susitvarkai, ir pražilti suspėji…
    P.S. mano laptopo remontas baigėsi taip: windousų perinstalinėt jiems neleidau, pakeitė vaizdo pl. ir įvyko STEBUKLAS 🙂 pradėjo veikti tie, jų nuomone, netinkami 64 bitų windousai su visais draiveriais…

  4. Perinstaliavimo klausimu labai didelis pliusas Linux sistemoms (pats naudoju Ubuntu), lyginant su Windows. Netingint būtų galima netgi komandų sąrašą pasidaryt ir perleist šviežiai suinstaliavus, na bet ne taip ir dažnai to reikia.

    Prieš keletą mėnesių buvo prisireikę WinXP su pora specifinių programų, tai vien sistemos ir draiverių instaliavimas pakankamai nervų sugadina:]. Dar labai erzinantis dalykas, tai pastoviai prašoma perkraut sistemą vos kokį menkniekį įrašius.

    Kas dėl 32 vs 64 bitai, tiek win, tiek linux turi savų niuansų, kurie abiejose platformose pakankamai erzinantys. Galiausiai nusprendžiau, kad velniam reikia tų 64 bit. 🙂

  5. Nu paporink, kuo Linuxai geriau už windoze šiuo atveju. Sakom, kad žlugo 7 metų senumo sistema. Kaip ir win atveju, mydocs išsaugoti. Tai labai tikėsi, kad automatiškai atsinaujins nauja distribucija? Taip ims ir perims settingus iš /etc/ direktorijos? O gal automagiškai kompas atsimins koki softa buvom suinstaliavęs? Dudki. Apturėjom męs ir Linux Debian mirtį kai parėjo diskas su sistema (/home kitam diske). Per tą laiką pusė paketų pakeitė iš esmės savo konfiguracijas ir jų direktorijas. Todėl naujas installas senų settingų nesugebėjo paimti ir teisingai suvirškinti. O ir ta pati bėda su “atsimink kas buvo instaliuota”. Koks nors suknistas skriptukas kuris turi dependacy kokiam softui, kuris savo ruožtu turi dependency ir t.t. Paaiškėjo, kad šitas senas paketas jau nebepalaikomas arba nauja versija nesuderinama su kažkuo ir t.t. Pisliavos irgi daug…

    Gerai, kad kai kuris softas sugeba suvalgyti savo settingus paprasčiausiai juos užrašius ant viršaus t.y. nelaikė esminės informacijos windows registry… O va toks niekalas kaip utorrent nesugeba paimti ir suderinti senų torrent failų ir esamų nudownloadintų failų. Reikia juos asmeniškai perleisti ir nurodyti visus galimus direktorijų ir failų pokyčius.

    64 bitai… nu planuoju upgreidinti kompą. Į daugiau branduolių ir daugiau RAM. Tai reikės ir daugiau bitų. O ir šiaip, mano mėgiamas warezinis adobe premiere deja jau tik 64.

  6. Mano kompe garsas po perinstaliavimo irgi buvo dingęs- tai BIOS’e radau išjungtą po ilgų kančių.

  7. Garso problema kilo iš to, kad suinstaliavau tinkamus, tik per naujus draiverius. O MS uuuuaaaaa tikrai susiinstaliavo. 🙂
    Suinstaliavus draiverius iš intelio www viskas atsigavo.

  8. Tvarkau fotikų atmintį. Tai šio ar praeito mėnesio atsitikimas.

    Juodas šaldytuvo kraujas

    Tai juodas šaldytuvo kraujas. Iš kur ištekėjo aš nežinau. Viduje šaldiklio buvo švaru.

  9. Su Linux tikrai daug paprasčiau, nes nereikia atskirai siųstis programų, ieškot crackų, jei laužtos, arba dėžučių su serijiniais numeriais, jei pirktos, nereikia kompo perkraut po kiekvieno instalo ir t.t. Bet tai tinka tik tokiu atveju, jei sistema bus naminio naudojimo, be jokio egzotiško softo. (Pvz.: matlabo instaliacija visiškai tokia kaip Windows’ams.) O jeigu pakėlinėjamas serveris, tada išvis mažai skirtumo belieka tarp win ir nix konfigūracijos :).

    Dar galiu pasakyt, kad settingsų nesistengiu išsaugot jokiose sistemose, paprasčiausiai neapsimoka. Bukmarkai, kontaktai, dokumentai, kalendorius – patikėta gūglui, gerai tai ar blogai, galima ginčytis, bet man problemų kol kas dėl to nekilo:).

    Ubuntu nauja versija išeina griežtai kas pusę metų, dažniausiai susiupdeitina iš senesnės be problemų. Pagal nutylėjimą sukonfigūruota pakankamai normaliai, kad dėl to nereiktų sukt galvos. Visiškai perinstaliuot išeina maždaug kartą į metus, kartais šiaip “iš neturėjimo ką veikt”, kartais iš norėjimo kažką labai mandro padaryt, dėl ko nebesinori aiškintis kaip atstatyt sistemą (pvz.: po nesėkmingų bandymų paleist gnome 3).

  10. Nugis biški jūsų komentare nustebino “Visiškai perinstaliuot išeina maždaug kartą į metus”… Jo, čia tikras stabilumo pavyzdukas. Kaip čia pasakius, serveris www1.savel.org buvo neperkrautas >400 dienų. Ir perkrautas buvo vien todėl, kad elektros tinklai kelias valandas nedavė elektros ir UPS baigė savo akumų energiją. Nekalbant apie perinstaliavimus.
    Jei sistema stabili, nafig ją perinstaliuoti? Mano windozė išlaikė 7 metus, ir aš ją nusprogdinau grynai tik per norą “patiuninti”. Per tą laiką kompo diskai kelis kartus keitėsi. Tačiau sistema nebuvo perrašoma.

  11. Niekur nerašiau, kad Linux stabilumo etalonas:], lūžta dar ir kaip ten viskas, dažnai dėl kreivų rankų, bet taip pat dažnai dėl sistemos kūrėjų klaidų, kurias pusiau automatiškai atnaujinimai parsiunčia. Su teisingais draiveriais irgi problemos, va pvz vis kariauju su senu HP LaserJet 1020. Su ATI vaizdo plokštėm irgi problemų būna.

    Man išvis Win ir Linux lygint, tas pats kas reples ir plaktuką, vienam darbui vienas geriau, kitam kitas. Bet dėl šviežiai suinstaliuotos sistemos paruošimo darbui, mano kasdieniniams poreikiams Ubuntu daug greičiau pritaikoma nei Windows. Tai tiek :).

  12. Aš pats irgi tenaudoju tik Linux. Bandžiau daugybę distribucijų: debian, ubuntu, OpenSuse, Fedora ir kt. Kolkas apsistojęs ties Ubuntu.
    O spjoviau ant viso microsoft gaminio prieš ko gero 3 metus, kai eilinį kartą susikniso visa sistema su mano visais kursiniai darbais. Ir po perėjimo į atvirą kodą, dar jokių avarijų niekad nebuvo, kad turėčiau rimtų problemų.
    Žinoma linux nėra tobulumas, tai nėra windows atitikmuo. Tai yra alternatyva.

  13. Pasisekė dar su siunta. Aš kąrtą vinilą radau paštadėžėj.. Per pusė perlaužtą. Piktas paštininkas pasitaikė nafig :X

  14. Tas PAE labai konkrečiai atsimuša į windows komercinius apribojimus. Pvz. darbe yra i7 kompas su 6Gb RAM ir legalus Windows 2003 bazinis serveris… nu ir ką, du gigus išėmiau ir panaudojau kitam kompe. Nafig.

    (apribojimai yra tavo pačio nuorodoje)

  15. +1 Linux naudai.

    Norint perinstaliuoti sistemą, užtenka paleisti dpkg -l ir pasižiūrėti instaliuoto softo sąrašą. Tai pat išsisaugoti /etc ir ~/.kde aplankus su nustatymais. Ten tik lengvai skaitomi tekstiniai failai, beje.

    Suinstaliavus naują sistemą, pakanka vėl paleisti dpkg -l, gautą sąrašą palyginti su senuoju, išmesti nereikalingą softą ir susidėti reikalingą. Viso softo instaliavimas tėra tik viena vienintelė komanda “aptitude install “. Suinstaliavus reikia nusikopijuoti į naują vietą išsaugotus /etc, ~/.kde ar kitus reikalingus nustatymus.

    Visus šiuos veiksmus galima labai paprastai surašyti į vieną skriptuką, jei tik pageidaujama.

    Realiai per kelias valandas galima turėti naują sistemą, kuri bus 100% identiška senajai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *