Išprotėjusi gamta

Vakare (apie 22…24 valandą) aš išmyždinu šunį. Tai toks trumpas nubėgimas į kiemą, šuo savo reikalus padaro ir lekia atgal namo. Šios, pirmos lapkričio dienos vakaras ar jau naktis labai šiltas. Todėl visokie gyviai knibžda kieme ir visai negalvoja apie žiemos miegą. Viskas kaip ir standartiška jei nesutiktas netikėtas gyvūnas. Parvariau šunį namo, pasiėmiau savo muiline ir padariau keletą nuotraukų…

Sudėliojau, kad gautusi kaip koks pasakojimas.

Pirmiausia, kiemas pilnas naktinių sliekų. Jie per pusę išlindę iš savo landų ir šniukštinėja- matyt bando pasičiupti kokį nukritusį lapą ir įtraukti į žemę:
Isprotejusi gamta
Tačiau tai tikrai ne tas gyvis dėl kurio aš pasiėmiau fotiką.

Toliau bus daugiau fotkių, tik kad puslapis greičiau krautusi, reikia spausti į nuorodą ir skaityti pratesimą.

Taiva, sliekai sau šniukštinėja, ir nors jie neturi akių, bet vistiek turi kažkokius fotoreceptorius, nes užtenka pašviesti su prožektorium ir jie skubiai lenda į urvelius. Todėl nuotraukoje jau tik koks ketvirtis slieko.

O štai šitie nariuotakojai ir tikriausiai kokie nors netgi vėžiagyviai (jie turi 14 kojų) visai nekreipia dėmesio į šviesą:
Isprotejusi gamta

O juos ir šalia nufotkintą šimtakojį tikriausiai ir medžioja gyvis dėl kurio atsinešiau foto:
Isprotejusi gamta

Šis gyvuliukas lėtai judėjo ir nekreipė į mane dėmesio. Jo apykaita tikriausiai labai sulėtėjusi. Aš ji pasičiupau ir kai sušilo nuo rankos, tai pradėjo greičiau judėti. Perdėjau į labiau fotogenišką vietą ir padariau keletą nuotraukų.

Isprotejusi gamta
Vėliau driežiukas nuslinko prie sienos kur aš jį ir radau. Matyt jis žino ką daro.

Ant plytelės pastebėjau nedidelį šliužą.
Isprotejusi gamta

Tačiau aš žinau, kad pas mane kieme veisiasi kiek didesni šliužai kuriuos nuo vaikystės vadinu leopardiniais… o štai ir jis.

Isprotejusi gamta
Nelabai fotgeniška poza, bet jo jau netraukiau. Lai jis ten sulėtintai šliaužia.

Vorų pasaulį atstovauja šis egzempliorius:
Isprotejusi gamta
Tai tas pats voras kuris dienos metu tupi ant sienos susitingęs ir nejuda. Vaikystėje mes juos vadindavom “cementinukais” ir gėda prisipažinti, kartai mėgdavom nutraukti jiems kojas. Nutrauktos kojos trukčiodavo…

Čia vis visokie šaltakraujai gyviai. Gal pasakysit kur pasislepė visi šiltakraujai? A?

Isprotejusi gamta
Va kur jie. Drunija sulindę į drevę ir jiems visai neįdomu kas vyksta išorėje. Čia paprasta zylė kurią stebiu jau kelios savaitės. Kiekvieną naktį ji atskrenda į šią drevę ir miegą. O dienos metu tikriausiai medžioja. Buvo mintis sumontuoti šioje drevėje kokią kamerą, bet nutariau nenervuoti gyvių. Ši drevė vos metro ar pusantro nuo žemės ir paukščiai dažnai joje gyvena. Vasaros metu dažnai suka lizdus ir ten labai dažnos tragedijos, nes rajono katinai žino šią vietą ir ne kartą variau lauk juos kai jie įkišę leteną ten viduje makalavo.

Visos fotkės padarytos 2011.11.01 ~22:00.

8 replies on “Išprotėjusi gamta”

  1. Bet tai klausyk.. Ten pas tave kieme visas zoologijos sodas. Ar bent jau terariumas (ar kaip vadinasi tai, kur laikomi visoki va toki)..

  2. Tie nariuotakojai tai vėdarėliai (ir tikrai vėžiagyviai). Tas voras ištikro ne voras, jis priklauso tik voragyvių klasei ir vadinasi šienpjovys. O dėl driežo nesu tikras, man jis labai panašus i tritoną (varliagyvį), bet lengviausia jį atpažint iš oranžinio pilvuko.

  3. Paskutinėj nuotraukoj gal tik po 10 minučių nustojau matyt svetimą “facehugger” stadijoj

  4. Na tai Levas ir gyvena ne betoninėse džiunglėse ir nuolatiniame smoge kaip mes, o va jau arčiau gamtos 🙂

  5. Kaip ir minėjo nariuotakojis yra vėdarėlis, vienintelis Lietuvoje gyvenantis sausumos vėžiagyvis.
    Šalia esantis šimtakojis, iš tiesų turėtu būti vadinamas dviporiakoju (pas jį skirtingai nuo kitų “šimtakojų”, viename narelyje yra ne viena, o 2 poros kojų, ir šie nėra plėšrūs), tikriausiai Diploda genties.
    Vadinamas “driežas” tikrai ne driežas ir ne joks roplys. Matosi, kad oda drėgna ir be jokių žvynų. Jam kur kas artimesnės varlės, nei driežai. Tai varliagyvių atstovas paprastasis tritonas (Triturus vulgaris).
    “Voras” irgi ne voras, teisingai minėjo, kad tai šienpjovys, bet jį vadinti voru nėra teisinga. Pagrindinis skirtumas nuo voro, tai kad jo pilvelis yra aiškiai segmentuotas ir suaugęs su galvakrūtine, kas jį puikiai skiria nuo vorų.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *