AVR30: taimeris fotorezistui ar dar kam nors

Čia buvo šiaip, ekspromtas. Poto, kai prasidėjo šaltkalvystė, “pasistojo” klausimas: nu ir kam toks didelis ir sudėtingas indikatorius. Realiai, čia buvo softwarinis eksperimentas kuris peraugo į hardwarinį, tačiau buvo pilnai nutrauktas.

AVR taimeris
Koks gi buvo “sofwarinis” eksperimentas? Mano LED laikrodžiai neturi minučių-valandų ar panašiai skirtuko. Paprastai tai būna dvitaškis. Tačiau matricoje nėra specialios vietos šiam simboliui. Gerai, kad skaičių sriftas turi nenaudojamus bitus, todėl jei skaičius kiek pastumti į šoną, tai atsiras vietos ir dvitaškiui.
Žalios rodyklės rodo, kad simbolius reikia stumti į skirtingas puses, kad tilptu pilnavertis dvitaškis. Pats dvitaškis jau “hardwarinis” tačiau su noru, galima panaudojus OR operacija panaudoti ir iš šrifto. Gavosi tokia nesamonė:

Čia spaudžiojami visokie “+”, “-“, “Start” ir “Stop” mygtukai ir panašiai. Kadangi mygtukų “softas” parašytas visiškai neteisingai ir nedabaigtas (reikia paprasčiausiai padaryti kaip kiti daro, o ne išradinėti dviratį), tai nelabai teisingai veikia apsauga nuo kontaktų drebėjimo ir blogai realizuotas “ilgo paspaudimo” suveikimas.

Galios grandinė (taimeris buvo skirtas UV dėžės valdymui, o ten gi 230V) visiškai galvaniškai atrišta nuo valdymo per MOC mikroschemą. Čia panaudota MOC3063, nes tokių saują turiu. Jų “feature”, kad tiristorius (simistorius, triac) jungiamas kai tinklo įtampa arti nulio. Tai labai gerai, nes lempų droseliai tikrai stresuotu simistorių savo srovėm ir įtampom.

AVR taimeris
Schema įdentiška, tik neįdėjau vieno rezistoriaus (prie 4 moco kojos) ir nėra snuberio (RC grandinės).

Nu ir aišku softas: source ir sukompiliuotas HEX failas. Šį kartą, tai ATTINY kontroleriukui. GNU C kalba. Be navarotų.

4 replies on “AVR30: taimeris fotorezistui ar dar kam nors”

  1. Kadangi http://kromelis.savel.org/ neradau jūsų el. pašto, paklausiu čia. Nelabai nusimanau elektronikoje, tačiau iškilo tokia problema. Turiu tokį įrenginį, belaidę kamerą, kuriai maitinti naudojama cr2 baterija (3v), tačiau per žioplumą pajungiau ją nuo 5v ir suprantama ji man sugedo. Tai klausimas būtų toks ar jai jau visiškai šakės ar įmanoma pataisyti? Suprantu, kad nieko nematant sunku ką pasakyti. Ten iškart po maitinimo eina tranzistorius ant kurio parašyta 212L (internete ieškojau jo parametrų, bet neradau) o po jo eina 4R7 induktorius ir dar yra u1 65×5 (kurio parametrų neradau internete). Galėčiau pamėginti nufotografuoti schemą, jei tai padėtų. Labai ačiū už atsakymą.

  2. emailas specialiai labai ir neafišuojamas, nes ateina visokie klausimai 🙂

    Iš esmės kiek sudomino iš kur jus gavot 5V. Nes jei tai koks nors kiniškas maitblokis su užrašu “5V” tai dar nereiškia, kad jis ir davė 5V.

    Neaišku kaip kinietis sugudravo, bet gal ten ne tranzas o diodas (arba zeneris, arba transilas) kuris būten ir saugo nuo viršįtampo ir neteisingo poliariškumo. 4R7 tai rezistorius, o u tai gal jau koks stabilizatorius.
    Jei 4R7 tikrai induktorius (droselis) ir jis yra kažkiek link power elementų, tai ten greičiausiai jau prasideda impulsinis stabilizatorius. Pradžiai išsiaiškinti ar elektra neprateka ar trumpina. Jei elektros kelias iki U “švarus” ir žuvo tas U tai dažniausiai toks remontas darosi ekonomiškai nebereikalingas. Nebent turit pakaitalą ar donorą. Arba, jei paprasčiausiai galima apieti maitinimo stabilizatorių ir viska užmaitinti tiesiogiai.
    Geriausiai tokių atvejų tūrėti foto arba nusipaišyti schemą.

  3. Ei, Levai, o tu tuos led matricas lupi iš įrenginių be filtrų ? T.y. kiek mačiau būna dažniausiai ar tai segmentiniams indikatoriams naudojami sodri raudoni filtrai ir pats vaizdas gaunasi aiškesnis bei gražesnis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *