Motorius iš dauginimo aparato

Jei netyčia metalo laužo supirktuvėje pamatysite didelio dauginimo aparato skeletą ir jums reikia motoriukų, tai drasiai lipkite į kalną. Nes bent jau mūsų kontorą motoriuku nelupinėja- nepasimoka ekonomiškai. Senuose aparatuose daug gerų steperių, tačiau naujesniuose jau dažnai būna kitokio tipo motoriukai- brushless. Aišku labai pigioje technikoje ir su šepetėliais pasitaiko. Bet dabar nagrinėjam tokius kiek didesnio kalibro, dažniausiai 24V, bešepetėlinius variklius su kontroleriais ant pačio motoro.

Motoras dažniausiai turi platoką jungtį su gana daug kontaktų, kontroleris koks nors LB1923 ir įvairaus kalibro galios raktai. Be panikos! (© Douglas Adams) Viskas čia paprasta.

24V DC brushless motoriukai
(motoriukai: Nidec 65M1836010, 2192.5rpm; 26TA80010, 1925rpm; 26WA80010, 2500rpm)

Šie motoriai turi kontrolerį, galios grandines ir visokias apsaugas. Kad paleisti šitą motorą reikės dviejų maitinimo šaltinių: 5V ir visai mažai amperų logikai ir 24V ir apie 2A pikinė galia pačiam motorui.
Paduodam maitinimą (dažniausiai parašyta ant PCB kur kas) į storesnius takelius- GND, +24V į power dalį, 5V į logiką (ten kartais būna visokie filtrai, apsaugos).

Dabar šlyksčioji dalis- šiems motorams reikalingas išorinis generatorius. Nors tiesa, motoriukai dažniausiai pasisuka kiek (mažiau nei sekundę) jei duodama komanda “motor start” (START, M-MTR-ON), aktyvus žemė. Taigi, apie generatorių- jį kogero lengviausia susirinkti naudojant kokį 555 taimerį. Koks reikalingas dažnis? Nežinau, kažkodėl didesnis motoras stabiliai dirbo kai buvo 650…700Hz. Tuo tarpu mažesni puikiausiai veikė kai dažnis buvo virš 12kHz ir veikė prie 25kHz. Tačiau kai dažnis artimas darbiniui, reguliuojasi motoriuko apsukos. Manau platesnė info randama kontrolerio datašyte.

Trys motoriukai, kiek skiriasi valdymas. Pirmas motoras START, poto jungiu BREAK (stabdis) į žemę ir variklis stoja. Jei išjungčiau START, tai variklis suktusi iš inercijos. Pajungus krypties laidą į žemę, net ir prie max apsukų variklis kreičia kryptį, tačiau jaučiu tai nelabai sveikas režimas. Geriau jau jį stabdyti prieš keičiant kryptį.
Antrajame motore start ir break sujugtas kažkur viduje. O trečiasis demonstruoja “free run” t.y. kaip atrodo, kai išjungi motorą be stabdžio.

Jei sukonstruoti 24V maitbloki, prie jo 7805, 555, prie špindelio prisukti kokį smirgelį, gautusi koks mini galastuvas. Tik šį kartą, nei iš kieto disko, galia kiek didesnė ~25..40W.

2 replies on “Motorius iš dauginimo aparato”

  1. hello, i have the big motor 65M1836010 but cannot make it run. can you tell m what pins do in J41?
    -M-MTR-ON (?)
    -MMTR-BRK (brake?)
    -MMTR-REF (input pulses?)
    -PLL-ON (?)
    -GND (gnd)
    -VDD +5V (vcc)
    -MMTR-DIR (dir)
    -M-MTR/FG (?)

    nice entry
    thx nice collection

  2. mtr-on – TTL logic, to stat motor. (start=0)
    mtr-brake – TTL logic, to break the motor.
    mtr- ref – reference clock? I don;t remember 🙂 TTL level pulses, ~12kHz.

    pll-on – I dont remember. I think it does not make any visible difference.
    mmtr-dir – rotation direction, TTL logic level.

    Just connect mtr-on to gnd, put Vcc and motor power, and give the clock to mtr-ref and it must start.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *