Pasyvus PFC ATX maitblokiuose. Ar tai gėris?

Gyvenime susiduriu su kompais, jų remontu ir dažnai keičiu ATX maitblokius. Poto tuos maitblokius remontuoju ir juos dedu į kitus kompus ir taip viskas sukasi ratu. Žodžiu tikras “recycle”. Ir visada remontuodamas maitblokius išpjaunu pasyvaus PFC (power factor correction) droselį. Ne kiek iš minties, kad reaktyvinė energija man dzin, o tik dėl to, kad remontuojant jis mane nervuoja ir man gal nepatinka to droselio aktyvinė varža. Ir niekaip nebuvo progos pamatuoti “prieš” ir “po” kastracijos.
Kad neiškreipti duomenys, ATXas apkrautas specialia rezistyvine apkrova kuri neduoda jokių impulsų ir yra stabili. Priklausomai nuo prijungtu kištukų kiekio apkrova kinta nuo rodos 160W (tik ATX jungtis, siaura) iki ~350W (HDD, ATX pilna, procesoriaus jungtis). Šiame eksperimente nebuvo naudojama pilna galia nes ATX jungtis trumpa. Maitblokis Micase 400W, stipriai padirbėjęs kompuose.

Va kaip atrodo testo “setup”:
Passive PFC in ATX. Is it good?

O dabar parodymai:
Passive PFC in ATX. Is it good?
Maitblokis su PFC, niekas nepajungta (net ATX laidas ištrauktas).

Passive PFC in ATX. Is it good?
Maitblokis su PFC, nedidelė budinčio aprkova (ventiliatorius ir keli LEDai). Čia beveik atspindi realų kompą “išjungtam” režime.

Passive PFC in ATX. Is it good?
O čia jau normalus darbas. Matosi, kad PFC droselis elgiasi kaip ir privaloma. Jis generuoja gana nemenkus 100VARų. Chmm… gal čia taip turi būti. Apmokama energija- 290W.

O dabar į rankas atsuktuvą, reples ir mikli kastracija:
Passive PFC in ATX. Is it good?
PFC droselis išpjautas ir net išimtas iš korpuso. Jo pajungimas schemoje užtrumpintas. Taip gaunasi “klasikinis” ATX be PFC. Vaje, kiek dulkių.

Passive PFC in ATX. Is it good?
Budintis režimas. Chmmm… 6W. Tačiau realiai tie vatai junginėjasi ir keitaliojasi. Dėl technikos netikslumo negaliu tvirtinti ar tikrai pakilo elektros suvartojimas 1W.

Passive PFC in ATX. Is it good?
Pilna apkrova. Čia jau kiek kitoks rezultatas. Reaktyvinė kondensatorinė galia iškilo iki 20VARų. Srovė kiek pakilo… tačiau aktyvinė galia nukrito maždaug 5W.

Išvadu nedarau.

Į VA reikšmes žiūrėkite atlaidžiai. Šis skaičius nėra kalibruotas.

Ir bonusas: mano naujojo kompiuterio rodmenys: išjungtame režime ir užskrautais XP windowsai, desktopas ir task menedžeris su 0% apkrova:

Passive PFC in ATX. Is it good?
Taip! tik vienas ar du vatai.

Passive PFC in ATX. Is it good?
Ir nėra induktyviosios dedamosios. O maitblokis su tikru, aktyviu PFC.

Kompo parametrai:
Maitblokis: “Cooler Master” 620W, RS-620-ASAA-A1
Motininė: Intel DP67BG
Procesorius: Intel i5-2500 @3.3GHz
RAM: 12GB (xp mato tik 2.49)
HDD: Samsung visi, HD103Sj -2vnt, HD105SI.
DVD: TSSTcorp DVDW SH-S183A
Video: NVidia GeForce 9600GT 1GB RAM.
Papildomos plokštės: PCI LPT kontroleris, PCIe esata ir PATA kontroleris.
Keli smulkūs įrenginiai ant USB.

One reply

  1. O gal tie pasyvus PF korektoriaus droseliai buvo paskaiciuoti optimaliam tinklo kraipymui, kai PSU dirba 110V tinkle. Gal yra galimybe ismatuot juos dar kart prie 110V 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *