AVR37: Print Screen

Viskas prasidėjo nuo to, kad vienas žmogus įsigijo prabangią obuolinę klavietūrą. Ir joje nėra “print screen” mygtuko. Tačiau žmogus mėgsta tą mygtuką… kelios internete sklandančios trijų ar daugiau klavišų kombinacijos nepadėjo. O man staiga užėjo bzikas… pasinaudojau senesnio projekto PCB plokštele, kiek pamodifikavau source code, “Kauno Jūra” firmelėje išverkėm mygtuką su dėžute ir gavosi toks gaminys:

usb print screen individual button keyboard

Ir kiek arčiau:
usb print screen individual button keyboard

Tiesa, foto nesimato, kad nuspaudus mygtuką, kokią pusę sekundės mygtukas pašviečiamas žalia šviesa. Čia kad rimčiau atrodytu. Visdėlto “industrinis dizainas” vienok.

O dabar informacija sudėtingesnė: tai USB HID įrenginys- klavietūra. Varoma ATMEL ATINY2313 mikrokontroleriu ant 12MHz. Keli LEDai, kad rimčiau veiktu. Softas- sukompiliuotas ir source kodas
pridedamas. Beja, kiek pasirause internete, galite ikompiliuoti kokį norit kodą. Jei vietoje žalio mygtuko įdėti “raudoną grybuką” ir įprogramuoti “boss key” gautusi irgi naudingas “devaisas”.

18 replies on “AVR37: Print Screen”

  1. Taigi yra visokiausių programėlių kurios ekrano vaizdą printscreen’ina, o Windows7 net specialią funkciją turi, tik kaip vadinasi nepamenu. Tačiau jei užsakovas reikalauja ir polėkis yra tai kodėl gi ne 🙂

  2. win7 ta speciali funkscija vadinasi “snipping tool”. O šiaip aš tai matau priežasčių “print screen” softo poreikiui. Asmeniškai man patogiau kai paspaudus f12 ekrano vaizdas yra iškarto išsaugomas kietajame diske, o ne talpinamas į clipboard, taip aš galiu spaudinėti ir nesukti galvos, su ctrl-v->ctrl-s kombinacijomis paint’e 🙂
    Dar naudodamas softa gali iškarto nusirodyti reikiama ekrano vietą arba iškarto uždėti rodykles, paaiškinimus, apibraukimus ir tt.

  3. Bent jau lietuviškai tas dalykas vadinamas „Įkarpų įrankis“. Anksčiau niekada nesinaudojau, bet dabar jau iš pirmų spustelėjimų atrodo smagus ir patogus dalykėlis 🙂

  4. “įkarpų”? Čia “karpų”, kur auga ant odos. 🙂

    O speciali programa kuri visada sukasi operacinėje sistemoje, ėda resursus kuri kartais tik panaudojama?
    Čia matyt iš tos grupės sidebarų kurie rodo laiką, procesoriaus dažnį, orą už lango… 😉 Ir suėda puse ekrano ploto.

  5. O ar veikia šis mygtukas ant Mac Os’o? mat pas jį baisiai chytrai padaryta, reik iš pradžių perjungti klaviatūrą į LT į EN, anglišką, poto spaust kažkoki comand+shift+3, shift nepamenu kairysis ar dešinysis…

  6. Na gal ir nieko žaislas, bet aš verčiau įsijungčiau ‘on screen keyboard’, kai prireiktų šios funkcijos :).

  7. Win7 print screen’o funkcijai atlkti turi toki snipping tool. Nemanau, kad sitas dalykas daug resursu sueda, kad verta butu atjungineti per servisus, na nebent kompas visiskas grabas.

  8. Pamenu dėl ko seniai seniai naudojau specialų softa print screen’ui. Specialus softas gali nuprinstcreen’int ir vaizdą iš media player, ar panašaus video šaltinio. Bent jau WinXP su print screen mygtuku gaudavosi tik juodas stačiakampis, kur turėtų būt kadras iš filmo.

  9. Išbandžiau ant “obuolio”… durnas kompas. Pirmiausia, jis pasakė: “oh, yeah, rasta klavietūra, prašom nuspausti šift ar kažką, kad identifikuoti jos modelį”. Rankomis nustačius “standartinė 101” jis tik “bumbsėjo” į mygtuko nuspaudimą. Matyt visdėlto obuolis naudoja kitoki USB scan kodą šiam reikalui.
    Tuo tarpų obuolių fanatas man aiškino, kad viskas labai paprasta- ir išskėtęs savo pirštelius spaudinėjo trys klavišus vienu metu.
    Realiai, galima perprogramuoti ir į obuolinį scan kodą. Tik reikia jį žinoti.

    Vytautui: dėl juodo kvadrato media playeryje. Čia priklauso kaip sukonfiguruotas video draiveris, kuris DX naudojamas. Jei pats naujausias, print screen kopijuoja teisingai.

  10. Geriausia man ant Linuxo, paspaudi Print Screen ir ekrano vaizdas automatiškai išsaugomas į failą, o ne keliamas į iškarpinę ir nereik jokio paildomo softo tam. Išsaugoma .png formatu.

  11. Kaip “obuolių fanatui”, man sunkiai suvokiamas tokio įrenginio poreikis. Jei “screenshot’ą” darai kartą į mėnesį, tai kombinaciją galima užsirašyt į “Stickius” – lipnių lapelių programa. Jei darai dažnai – nori nenori, ta kombinacija (kombinacijos tiksliau) savaime įsimena ir “piršteliai patys susidėlioja”. Tad čia ne tik, kad OS funkcionalumo dubliavimas, bet iki jo dar roli šviečia – ar gali šitas mygtukas padaryt visą ekrano screenshotą, o norimos dalies, o tam tikro konkretaus lango ir tik jo, o bet kurį iš trijų minėtų patalpinti pasirinktinai į failą/clipboardą? 🙂

  12. Del prinscreen soft’o – kazkas newsuose uzrekomendavo Fastone – nu super daiktas. Shif+printscr – gali pasirinkti ekrano dali, su control – active window, jei tik printsceen – visas ekranas. Po to is karto atidaromas editorius, kur matai savo vaizda, gali ji pakoreguoti, nupiesti strelytes, apibraukti, [aryskinti ar pan. O tada arba seivini arba tiesiog copy/paste kad i e-mail body. Nereikia instaliuoti.

  13. Čia tinis veikia kaip USB devaisas ? Pasikūrė lengvai ? Nes porą kartų esu rinkęs USB programatorių su Atmega, tai nei vieno per usbą kompas taip ir nepamatė, ko tik nedariau 🙁 Gal kam pavyko su PIC’ais ? Jie turi gatavą USBinį interfeisą

  14. Taip, tai USB įrenginys. Visi eksperimentai su AVR ir softinių USB pasikūrė be problemų.
    Parodyk savo schemą ir PCB, gal rasim kabliukų. PAgrindinė bėda- arba per mažai Mega hercų galintis groti MCU arba per maža įtampa MCU maitinime prie reikiamu hercų arba USB jungties lygiai labai skiriasi nuo 3V standarto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *