HDD Quantum Leap

Nu jo… durnius su durelėm. Įsidėjo notebukinį HDD į stacionarų kompą…. 🙂 O šiaip, aš jau seniai manipuliavau duomenim, kad gauti panašų diską. Kol kas sistemos neperkėliau, tačiau pasibandžiau. Viskas prasideda nuo šio šiukšlių kalno. Tai naujas įsigijimas- OCZ Technology Vertex 3 SSD diskelis:

SSD

Šiaip, jis skirtas notebukams ir jo “form factor”- 2.5 colio.
SSD

Kitas parametras, šitas diskelis palaiko SATA3. Mano kompas turi du SATA3 lizdelius.

SSD
Tačiau jis kaip kukliai čia atrodo tarp kitų, mechaninių diskų.

Tiesiog malonu, kad motininė plokštė turi daug SATA lizdelių. Tiesa sakanti, užtat ji neturi PATA lizdelių, todėl aš dar naudoju išorinį eSATA-PATA kontrolerį. Taigis SATA jungčių dar daugiau.
SSD
Tačiau šioje nuotraukoje tik motininės plokštės jungtys. Tamsiai mėlynos- SATA3 (OCZ ir HD103SJ win xp), šviesiai mėlyna- duomenų diskas HD105SI, geltonas- DVDRW, raudonas- windows 7 diskas HD103SJ.
BIOSas visą šitą mato taip:
SSD
Vaje, kiek dulkių ant ekrano. Matosi, kad SSD pasijungė 6Gbit/s režime (SATA3), DVDRW- palengvintam, 1.5Gbit/s. )

Dabar apie testavimą. Realaus pasaulio testai dar neatlikti, nes reikia perkelti OS į SSD diską. Todėl buvo daromi tik sintetiniai testai. Viena programa- Viktorija HDD (rusiška low level programa). Jos rezultatai maždaug tokie. Čia tik read testai ir apeinant failų sistemą. Buvo skaitoma disko pradžia, kur greitis visada kiek didesnis (bent jau pas mechaninius), beja, sistema užkurta sata kontrolerį pervedus į IDE režima, nes su AHCI biški grybauja:

Diskas Seq. read 256 Back read Random Butterfly
HD103SJ new 140-150 36 8.4-8.7 9.7-10.2
HD103SJ old 139-140 37-38 8.7 9.9-10.4
HD105SI 110-115 28 7.4-7.6 8.4-8.9
OCZ 262-300 262-300 230-262 230-262

Pastabos: šis softas nesuspėja duoti ir analizuoti duomenius, nes junginėjant grafikų rodyma greitis kinta drąstiškai ir kyla CPU load. Visi testai daryti su 256kb duomenų paketu, kas realiam pasaulyje retai būna.

Sistema (XP) pervesta į AHCI režimą ir testuota su kita programa:

SSD

SSD

SSD

SSD

Ant SSD disko dėžutės parašyta: Max perf. read: up-to 535Mb/s, write up-to: 480Mb/s. 4kB random write aligned: up to 60 000 IOPS. MTBF: 2000000hrs.

Nu tokių skaičių aš niekur nematau 🙂 Bet vistiek biški greitesnis diskelis.

15 replies on “HDD Quantum Leap”

  1. Andriui: nesupratau ko klausi?

    Kad per mažai greičio? Gal pasijungė SATA2 režime? Anot wikipedijos: SATA1 (1.5 Gbit/s) max teorinis greitis 150MB/s.
    SATA2(3 Gbit/s) – 300MB/s.
    SATA3(6 Gbit/s) – 600MB/s.

    A ir dar. Aš įtariu, kad XP sistema nepilnai palaiko AHCI navarotus, tai tavo 64 bitų sistema geriau rodo dvi paskutines eilutes. Tuoj perkrausiu kompa į Win7/64 ir pratestuosiu.

    va:

    Man labai nepatinka rašymo greitis.

  2. Na as nieko neklausiu, tiesiog norejau parodyti savo rezultatus 🙂
    Pas mane win7 x64 i5 3.1Ghz, 8GB ram agility3 60GB ir WD green 2TB. Abu pajungti ant sata3. Biose AHCI ijungta. Suinstaliavus praejau visas instrukcijas, kad ilgiau gyvuotu ssd. Na cia kaip page file, defragmento atjungimas ir t.t. +viskas padaryta, kad butu ant ahci rezimo(na bent jau as galvoju, kad viska teisingai atlikes), kad veiktu toji trim funkcija. Deja pagal testu rezultatus matau, kad pas mane greitis ne tas visai ir net nezinau kaip iki jo privest..

  3. Kiek man žinoma, tai nėra “nelaptopinių” 3.5″ SSD, neapsimoka tokius didelius daryt, į stacionarų tokie patys eina, tik būna pridėti papildomi laikikliai, kad į 3.5″ vietą eitų pritvirtint:].

  4. Na pas mane motinine Asus ir ssd FW pats naujausias irasytas. Isbandziau ATTO disk bechmark, tai rezultatai butu tokie:

  5. Andriui rekomenduoju pasiskaityti Milvio nuorodas ir persvarstyti tas optimistines greičio testo reikšmes. 🙁

    Iš visų testu reikėtu išsirinkti mažiausias reikšmes ir jas jau interpretuoti.

  6. Levai, pofig visiskai tie sintetiniai testai, persikelk OS i SSD ir suprasi kame tikrasis geris 🙂 AHCI naudojimas/nenaudojimas, kaip bebutu keista, labai dideles itakos neturi.

  7. Perkėliau sistemą. Pačių win užsikurimas gal ir nepagreitėjo, tačiau pagreitėjo pats darbas su kompiuterių. Visos darbinės programos žymiai greičiau veikia. Manau taip pasidarė, kadangi tiek program files, tiek user/local settings pasiliko SSD. Tiesa, my documents liko mechaniniam diske.
    Tačiau pagreitėjimas nėra labai jau drąstiškas. Užtat mažiau triukšmo 🙂

  8. hm, cia tuos xp kur melejona metu neperinstaliuoti perkelei ? panasu i atsakyma 😀 ai beje, xp/vista nepalaiko TRIM, kas yra kaip ir butina turint SSD, vien del to migravau i w2k8/w7.
    o tas crystal disk mark betestuodamas mano SSD kazkodel bruzino mechanini diska 😀

  9. esme cia tame, kad pasaulyje dar nera sukure sistemos, kurios windows nepaverstu pacia brangiausia ir leciausia spausdinimo pasinele.

  10. .. tiesa pasakius dzin tas greitis. Man kompas greičiau ir be triukšmo pasikrauna. Kai kuris softas pagreitėjo ir gerai. O tie gibabitai per sekundė yra dzin 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *