5 ir 3 voltų maitinimo šaltinis

Man prireikė kiek galingesnio ir stabilizuoto 5 ir 3 voltų maitinimo šaltinio. Kad ilgai veiktų ir nebūtų labai kiniškas ir gal dar būyų ekonomiškas- projektuojamas prietaisas nebus išjungiamas iš 230V tinklo.
Pasirinkau jau “atmuštą” schema iš LCD monitorių. Tik reikėjo pervynioti transformatorių ir kiek pareguliuoti įtampos daliklį.

Štai rekomenduojamas ir promodeliuotas įtampos daliklis:
5 ir 3V PSU
O tie 2.5V yra TL431 šunto reikalas- tik viršiji du su puse volto, šuntas atsidaro ir užmaitina šviesos diodą feedback poroje. Įtampos feedback priklausomas simetriškai nuo 3 ir 5V rail, po 50% priklausomybės.

Trafas: 3.3V- 2 vijos, 5V- 3 vijos, keitiklio maitinimas – 8 vijos, aukštos įtampos apvija- 22+22. Vyniojimo kryptis pagal mikroschemos datašytą arba peržiūrėti išvyniojant originalų trafuką iš LCD monitoriaus.

Surinktas maitblokis atrodo taip:
5 ir 3V PSU

Schema:
5 ir 3V PSU
Aišku nieko nesimato, todėl didelė schema čia.

PCB eskizas:
5 ir 3V PSU
PCB kiek universalesnis, todėl ten yra rezistorius XXX. Jis skirtas tam jei schema gamins sakysim 12 ir 5V, tada optopora reikia pajungti kiek kitaip ir tada rezistorius naudojamas.
Aišku, iš tokio paveikslėlio nieko nesigaus, tai pridedu ir Cadsoft Eagle failus.

P.S. PCB užmiršau nupaišyti žemos pusės snuberius. Ten ~10 omų rezistorius ir nežinomi du kondikai nuosekliai pajungti tarp aukščiausios įtampos apvijos ir žemės. Viskas SMD ir puikiai isipaišo be PCB perdarymo.

2 replies on “5 ir 3 voltų maitinimo šaltinis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *