Etilo spirito gavimas

Kodėl mūsuose nėra kur legaliai nusipirkti etilo spirito? Aš turiu omenyje parduotuvėje, o ne kokių nors cheminių reagentų firmoje. Kitose EU šalyse vietinėse “magsimose” yra pirkti, o pas mus, “kad tauta nenusigertu”, prekyba daugiau kaip kažkiek ten procentų etilo alkoholiu draudžiama. Rodos net dėl “žalgirio” antpiliuko turėjo daryti išimtis. O gal jau pasinaikino šitas įstatymas?
Aišku galima kur nors nelabai legaliai nusipirkti “ant turgaus” kokio nors “Rajalio” spirito. Bet kur garantija, kad jis bus švarus, o ne pamaišytas biški su kokiais metilais, acetonais ir kitais ketonais? [tiesa nežinau kas yra ketonai, bet tai gražiai skambėjo. Aut. past.] Dėl tos pačios priežasties nutariau nenaudoti natūralias pradines medžiagas eksperimentui, nes ten jau reikalinga reaktifikacija, kad ir ką kalbėtu naminukės specialistai.
Jau seniau sakiau, kad “valydamas” vieną polikliniką, rusyje radau visokios stiklinės laboratorinės įrangos. Ten radau ir tiesiasrovį distiliatorių. Šiaip ne taip sukomplektavau visą komplektą (turiu net purslų atskirėja), štatyvo pagrindą pasidariau iš “senukų” prekių ir surinkau tokį prietaisą:

etilo spirito varymas
Čia netgi matosi iš kur ėmiau etilo alkoholio pradinę medžiagą. Tai parduotuvinė degtinė. 40 procentų etilo spirito, likusi dalis vanduo iš po krano, kad ir ką ten rašytu apie “sidabrinius, auksinius ir platininius filtrus”. Nu gal keli lašai citrinų rūgšties ar panašiai.

etilo spirito varymas
Pradžioje virimą dariau vandens vonioje, nes vandens virimo temperatūra 100 celsijaus laipsnių. O etilo spirito- 78.3°C. Kaip ir viskas normaliai. Taip viskas ir buvo, bet… užkniso papildyti vandenį toje vonelėje. O didesnio kiekio degtinės paprasčiausiai neprikaitindavo. Todėl teko ištraukti kitą krosnelę ir virti ant jos:
etilo spirito varymas
Beja, matote kad degtinė pasidarė nepermatoma? Kai tik ji užkaito, tai ir pabaltavo kaip praskiesta pienas. Tikrai nežinau kas tai per reiškinys. Net pabaigus eksperimentą, atlieka liko tokia pienuota. Ji nepraskaidrėjo pastovėjus visą naktį. Kas per cheminė- fizinė reakcija ten įvyko? Jei cheminė, tai gal negerkime mes tos Lietuviškos degtinės 🙂

Kai sistema pradeda veikti tesingai ir šlangelė iš kolbos iki šaldytuvo gerai pakaista, matosi labai įdomus fizikinis reiškinys kuriuo pagrindu ir padaroma rektifikacija. Aš bandžiau nufotografuoti, bet beveik nesimato:
etilo spirito varymas
Matyt šlangelės temperatūra netolygi jos ilgyje ir puikiausiai matosi, kai šaltojoje pusėje kondensuojasi etilo spiritas, poto būna tuščia zona, o vėliau jau matosi vandens kondensacija. Kaip atpažinau? Ogi etilo spirito ir vandens “drėkinimo” laipsniai labai skiriasi- spiritas kondensuojasi dideliais “ratilais” kurie greitai bėga plastikiniu vanzdeliu, o štai vanduo kažkaip prie plastiko nelimpa ir kondensuojasi mažais lašeliais, kurie palaipsniui didėja. Beja, paspaudus ant nuotraukos matysis didesnis paveiksliukas.
Taiva, reikia laikyti tokią temperatūrą, kad vanduo kondensuotusi ant pradžios šlangelės ir lašai varvėtu atgal į virimo kolbą. Tuo tarpu spirito kondensatas turi susidaryti prie pat šaldytuvo. Jei bus per daug šilumos- vanduo pateks į varomą spiritą, jei per mažai, spiritas tekės atgal į virimo skystį. Žmonės kai varo samagoną, tai kogero nesilaiko taip tiksliai temperatūrinio režimo, todėl ir gaunasi šamarliakas.
Beja, tas škurlys ant kolbos viršaus atklieka dvi funkcijas: pirma- apsaugo nuo kolbos viršaus atšalimo (dariau gana šaltam rūsyje), o antroji funkcija- kad būtų galima paimti kolbą ir pamakaluoti. Čia dar viena man naujiena- pasirodo, kad degtinė labai nenoriai “paleidžia” spiritą kai ji paprastai kaista. Gal kai užvirtu, tai būtų geriau. Tačiau intensyvau virimo man nereikia. O kai paimi kolbą ir pamakaluoji, spirtas staigiai pradeda garuoti ir kiek laiko skystimas paverda. Čia kogero padėtu virimo “inicializatoriai” (stiklo rutuliukai, vamzdeliai ar net “кипелки” t.y. maži stikliniai vamzdeliai kurių vienas galas užvirintas).

etilo spirito varymas. Galutinis rezultatas - чистая слеза...
Čia galutinis produktas. Deja, spiritometras buvo paliktas namie ir negalėjau pamatuoti tankį. Palaižius- labai stipri bjaurybė. Manau, kad eksperimentas kiek ir pavyko. Tačiau dėl technologijos nežinojimo užtrūko labai jau daug laiko. Gal ateityje reikės pabandyti vėl, tik šį karta panaudojus virimo skatinimą, geresnį šildymą ir aišku termoreguliavimą.

14 replies on “Etilo spirito gavimas”

  1. Išgauti etilo alkoholį iš neaiškios kilmės burnos ploviklių ar langų skysčio netinkamas, nes tokiose žaliavose gali būti medžiagos kurių virimo temperatūra arti etilo alkoholio (arba kiek žemesnė). Toks valymas žymiai sudėtingesnis- reikia konstruotis rektifikacinę kolonėlę.

    Dėl klausimo “kam spiritas”? Atsakymas paprastas- tam kad reikia. Gal aš jį gersių. O tuo tarpu izopropilą gerti tikrai nenorėčiau 🙂

    Kosmetinis spiritas (nežinau kas per šūdas) tikriausiai “papuoštas” visokiais kvapais ir kitais nuodais.

  2. to e85:
    Nesinori tikėti, kad E85 kure etanolis būtų nemaišytas su metanoliu. Ir distiliavimo būdu benzino vistiek nebus galima atskirti. Nes benzinas sudarytas iš krūvos angliavandenilių su įvairia virimo temperatūra, nuo 30 iki 200C.
    Nebent iš pradžių tokį kurą maišyt su vandeniu. Tada benzinas nusistovėtų paviršiuje. O alkoholis liktų susimaišęs su vandeniu.

  3. >Toks valymas žymiai sudėtingesnis- reikia konstruotis rektifikacinę kolonėlę.

    Nevisai dėl reaktifikacinės kolonėlės konstravimo sudtingumo, o greičiau dėl to kad reik žinot arba stebėt n + 1 skirtingų virimo temperatūrų . Kaip minimum metilo, etilo ir vandens…

    Nu nera čia jau toks didelis sudėtingumas? Tavo šlangutė iš principo ir atliko reaktifikacinės kolonėlėsvaidmėnį, matės dvi kondensacinės zonos… Tereik padidint kondensacijos paviršiaus plotą . Pripili virinama kolba tų кипелки, vamzdelių šaratukų ne ant dugno o iki kolbos viršaus… Štai tau ir viršutinė kolbos dalis, neapsemta distiluojamo skysčio, atliks reaktifikacinės kolonėlės vaidmenį… . Ir čia ne tiek dėl kokio babatuko atskyrimo i n sudedamųjų dalių o dėl greitesnio distiliavimo. Esant frakcinei kolonlei manu galėsi stipriau kaitint, bet vanduo nepateks į šaldytuva… :/

  4. Šiandien Lenkijos maisto krautuvėlėj mačiau laisvai parduodamą spiritą.95proc stiprumo, 47 zlotai už puslitrį berods.

  5. nu jo…šauniai jus čia su tuo spiritu 🙂
    Aš domiuosi eterinių aliejų ekstrahavimu. Gal kas žinote, kur galima nusipirkti ar užsisakyti įvairių stiklo kolbų ir vamzdelių?
    Būsiu dėkingas kokią nuorodą 🙂

  6. Nu, gana daug stiklo galima nusipirkti pagal katalogus bet kokioje kontoroje, kuri prekiauja cheminiais indais. Tačiau kaina tikrai nepatiks. Didelis stiklinis bliūdas (kristalizatorius), rodos litro kito talpos buvo >200Lt 🙂
    Daug stiklo pirkom labochemoje, tačiau labai ilgai vežė, supainiojo kai kuriuos elementus ir panašiai.
    Šį distiliatoriu aš tai radau. O kainos naujų pasirodė nežmoniškos.

  7. Supratau, Aciu.
    gal bandyti duoti koki spec uzsakyma privatiems stikliams?
    nu bet negali taip buti, kad niekas nesugalvoja parduoti nereikalingu stikliasku… nei viename pardavimu portele nieko panasaus nera :/

  8. “Vilniaus degtinė” gamina ir pardavinėja “Užpiltinių degtinė”. Alk 79% tūrio, 0.5ltr apie 27lt. Kartais būna Iki, dažniausiai perku firminėje parduotuvėje Vilniuje, Panerių gatvėje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *