Atmazkė

Šiuo metu biški programuoju, o savaitgalyje dalivausim “gudručiu žaidime” Palangoje, tai tikrai nebus kada rašyti straipsniuką. Todėl, kad kažkas visdėlto pasirodytu mėnesio pirmą dieną, parašysiu tokį foto straipsnį. O kompiuteris automatiškai jį įpostins.

Mūsų kontora nusipirko kiektai analoginės televizijos. Tiksliau senų TV siųstuvų gabalus. Šiaip tai labai neįdomi masyvi technika. Bet šiaip gal bus įdomu.

Seni siųstuvai aišku lempiniai, o lempom reikia daug voltų ir daug amperų. Gaunasi toks gigantiškas reikalas. Įtampa gaminama paprastais trifaziais trafukais, išlyginamas didžiulėm batarėjom paprastų diodų (jokios egzotikos, tik daug daug mišriai sujungtu diodų), o pulsacijos slopinamos kondikais. Paprastučiais tokiais:

Kondikai
Kad suprasti kokio dydžio kai kurie kondikai, šalia nufotkinau ir savo kojytę, su dulkinu, 45 dydžio bateliu.

Šiaip tie kondikai šlamštas. O pas mus LR nėra aukštos įtampos megėjų. Todėl męs tuos kondikus tik pyst ir praduriam. Poto statom ant tokio specialaus štatyvo:
Kondikai
Ir varvinam alyvą. Vieni kondikai būna užpildyti skysta alyva, kiti kaip medus. Tačiau tikrai žinau, kad tai labai švari alyva be priedų.

Kondikai
Va, pilna bačka alyvos.

O taip atrodo kai kurie trafukai:
trafukas

Čia to ružavo trafuko pasas:
trafuko pasas
Net užsienietiškai parašyta.
Įtampa BH pusėje: 4900, 4650 ir 4400 voltų, srovė 9,3A. Žemos įtampos pusėje- 380V, 114A. Svoris 470kg.

O čia:
reaktorius
Tai ne pimpiliatorius, o reaktorius. Taip sako ir jo pasas:
Reaktoriaus pasas
Man labai patiko šriftas. Tokios keistokos raidės: space invaders letter

O reaktorius tai toks devaisas, kuris riboja srovę. Panašiai kaip droselis ar induktyvinis lempų balastas. Tik srovės kiek didesnės.
O kad nepagalvotumėte, kad tie trafai pilni vario, tai prašom jums trafo apvijos su nuimta šerdim:
trafo apvijos
Puikiausiai matosi oro “tarpeliai” skirti aušinimui ir izoliacijai.

O čia viena iš lempučių.
TV siustuvo lempute
Tai ГУ-36Б-1. Visas vienuolika kilogramų lempiškumo. Arba 10kW iki 250MHz. Tokiai lemputei šildyti reikia maždaug 8V ir 120A srovės! Vos ne kilovatas šilumos tik šildymui.
Fone dar ten matosi visokie fyderiai ir šiaip kw šlamštas.

O kad negalvotumėt, kad mūsų teleradiocentras buvo vien lempos, tai prašom, nelabai kokybiška fotkė 600W decimetrinių bangų galios stiprintuvas. And Philips tranziukų:
600W UHF DM amplifier

Va tiek fotkių.

7 replies on “Atmazkė”

  1. Bzz (Klaipėdos LRTC): nu įmonės pavadinimas tikrai ne toks. Čia šiaip iš Vilniaus ir palei Kauną ardytas jūsų senas turtas.

    Beja, kažkuris LRTC skaitytojas nedaskaitė teksto (o gal nesuprato) ir skambino Arūnui. Atsakom ir čia: tikrai viskas gerai! Mes tikrai žinom, kad aukštos įtampos trafai tokios struktūros. Ir tikrai nėra priekaištų LRTC 🙂

    Nebent norėtume dar ir dar geresnių ir pigiau! 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *