Randominizatorius

Vienoje vietoje prireikė nepriklausomo “randominizatoriaus”. T.y. prietaisiuko, kuris su žinoma matematine tikimybe pasako “True” arba “False”.

Random

Veikia taip- paspaudi mygtuką ir su maždaug 8% tikimybe užsidega raudona spalva, kitu atveju užsidega žalia spalva. Spalva šviečia maždaug 3 sekundes. Dar kas kažkiek sekundžiu 3 milisekundėm mirkteli mėlyna spalva- čia kad priminti, kad prietaisas veikia.
Nežinau kaip bus toliau, bet teoriškai prie randominizatoriaus jungsis kažkokia periferija. Tačiau čia tik prototipas.
Viskas padaryta ant Atmelio minimalistinės mikroschemos – AT90S2343. Panaudojom mano PCB47415.
Softas labai paprastas- pagrindiniam cikle sukasi skaitliukas 0-255. Jis sukasi visada ir ant pilno greičio. Kiek jis ten sukasi nežinau, bet MCU taktinis dažnis artimas 1MHz.
Tuo tarpu kiek letesniu greičiu taimeris tikrina mygtuko būseną. Jei nuspaustas, lygina random skaičių su konstanta. Pagal tai ir sprendžia kokia spalvą užžiebti. Gal ir nėra gerai, dėl atsitiktinių skaičių mygtuko apklausos naudoti taimerį- jis gi susijęs su procesoriuko dažniu ir gal gaunasi kokia matematinė priklausomybė? Tačiau per tą patį pertraukimą dar kartais užžiebiamas mėlynas LEDas ir šiaip. Žodžiu, lygtai skaičiai ir atsitiktiniai gavosi.
Būtent atsitiktimumą apsprendžia žmogus paspaudęs mygtuką.

Softo source code ir kompiuliuotas failas:
Source code and hex for Atmel MCU.

13 replies on “Randominizatorius”

  1. Randomizatorius.. Kokiam tikslui jis bus naudojamas? 🙂 Ar tai paslaptis? Nes panaudoti tokį dalyką nesugalvočiau kur niekaip 😀 Levai, gal užvesi ant kelio? Arba kiti komentatoriai duos minčių kam panaudoti tokį prototipą?

  2. Tai taip, šitas dalykas suprantamas, kad Telelolo(durnių tėvas) būtų galima panaudoti, taip pat kokiuose nors lošimo aparatuose dar dar. Bet ir viskas apsiriboja lošimo aparatais ir pnš. Kur būtų galima panaudoti realiame gyvenime, kuris sutinkamas pas kiekvieną? 🙂

  3. Tai gilaus psichologinio spaudimo prietaisas. Spėkit brangieji skaitytojai, spėkit. Aš tą prietaisą neišradinėjau, bet pagal pasakojimus atkuriu pagal užsakymą. Jis tikrai naudojamas praktiškai. Bent jau kai kur. 🙂

  4. Praejimo kontroleje greiciausiai, tik pries ~20 metu dariau kazka panasaus (balto triuksmo generatorius, LA3, TM2, IE5, ID10 bei 10 jungtuku proporcijai uzduoti). Prietaiso esme – eina darbininkas, paspaudzia mygtuka ir eina ispurtymui arba tiesiai. Dar priedas – jei bando preaeiti ne ten – garso signalas. Psichologiskai tai veikia neblogai, nes atspeti kam klius eiti pasitikrinti, praktiskai be sansu, todel vagiamos desros,kumpiai ir kiti naudingi dalykai keliavo kitais, sunkiau kontroliuojamais keliais.

  5. nu.. žiūrinėji eBay ar pan, ir surandi koki pigų, labai, įdomų, visai nereikalingą gadgetą/mikroschemą ar pan, kurio greičiausiai niekada nepanaudosi.. pirkt/nepirkt/pirkt/nepirkt.. paspaudi knopkę ir apsisprendi. 92% teigiamų emocijų 🙂

  6. Na, va praėjimo kontrolėje gana įdomus variantas. O, kodėl nėra patikros būtinai visiems? 🙂 Žinoma, ne visi vagys, tai dalį tikrinti galbūt būtų laiko švaistymas.

    Bet apskritai, tai juk kova su pasekmėmis, o ne priežastimis. T.y. kad ir bus kovojama su įmonės gerybes išnešančius užantyje niekadėjus per tokią praktiką, bet vis tiek žmonių ydos vogti nepanaikins.

    Bet dabar supratau, kodėl tai psichologinis spaudimas. 🙂

  7. Visų nepatikrinsi, o atsitiktinė patikra neleidžia vagiui rizikuoti. O kovos su “pasekmėm”, “priežąstim” ir panašiai nėra įmonės užduotis. O žmogučiai neša deja…

  8. Sunku net patikėt, kad tokių priemonių reikia. Matyt, labai jau aukštos moralės aplinkoje gyvenu 😀 Очевидное-невироятельное…

  9. Prie ko cia morale? Kai zmones gaudavo 400lt/men pries mokescius, o jokio kito darbo nebuvo, tai cia betkam ta morale pavaziuos, kai isgyventi reikia. Gal cia apie Uspaskich morale sneki, tai jau taip, jam moketi zmogui alga ne vokelyje yra iskrypimas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *