CO2 lazeris

Nu, vieni pasakys- neturi kur pinigų dėti. Kiti pasakys trumpai- durnius. O kiti pasakys, kad berniukai niekada nenustoja žaisti su žaislais, tik su amžiumi žaislai brangesni. Ir čia ne apie automobilius…

Tai užėjo bzichas, ir už 2350Lt ir 81 centą nusipirkau aš Kinišką CO2 lazerį. Čia jau kaip sakoma brutto. Su atsiuntimu ir atnešimu į vietą (visdėlto 28kg). Vežėjas UPS, prekė iš UK, tai importo ir PVM mokesčio nėra.

CO2 lazeris
Teoriškai 40W, praktiškai BBŽ.

Pasidėjau kolkas kambaryje. Vėliau teks kraustyti į rūsį, nes kambaryje nėra galimybės organizuoti ventiliacijos. Statyt garaže negaliu- aušinamas vandeniu, o mano garažas nešildomas.

Jau pirkdamas žinojau kad tai super-kiniškas gaminys, todėl nesibaiminau problemų. Vienintelis dalykas ko bijojau, kad bus sudubasinta lazerio lempa.

CO2 lazerio lempa

Tačiau lempa atkeliavo sveika. Ten per viduri likučiai pakavimo izoliacijos. Negalėjau nuplėšti, nes plešiasi ir lipdukai. Lempa aušinama vandeniu, komplekte yra akvariumo siurbliukas. Todėl užtenka kibiro vandens.

Skyrelyje kur trys jungikliai yra nedidelė plokštė su kontroleriu ir USB jungtim. Kinai čia padarė kažkaip iškreiptai- naudojamas kabelis USB-A—-USB-A. Kuris nelabai galimas logiškai! Tačiau taip jau gaunasi. Dar yra softo raktas USB ir instaliuojant softą reikia įrašyti skaičiukus nuo kontrolerio.
Dar tame skyrelyje yra maitblokis, jis jau pilnai uždengtas ir kogero koks nors standartinis. Maitblokis papildomai turi plokštelę su LED indikatorium ir keliais mygtukais. Ten galima nustatyti lempos galią procentais arba tikriausiai mA. Mygtuku galima rankiniu metodu “iššauti” lazerį. Kadangi nėra jokių apsaugų, drąsiai gali sau į akį…

Dar įdomumas- yra trys jungiklai: Power, apšvietimas ir kažkas užvadintas “infrared”… pastarasis jungiklis:
switch board of co2 laser
Labai rimtas jungiklis 🙂

Ten kaip tik galima ką nors savo sumontuoti. Kad ir papildomos ventiliacijos jungimą.

Mechanika ir optika labai paprasta:
CO2 laser optics mechanics

Spindulys iš lempos patenka į pirmą veidrodį kuris pasuka 90 laipsniu kampu. Toliau spindulys eina į “Y” ašies veidrodį, nuo jo į “X” ašies veidrodėlį, kur spindulys pasukamas link darbo plokštumos. Ten stovi linzė kuri daro mažiuką taškiuką.
Viskas smaukoma dviejų žingsninių motoriukų.

Aišku, padaryta viskas kirviu. Bet veikia. Toks kaip ir konstruktorius darbsčiųjų rankų būreliui.

CO2 pjauna lazeris faniera
Čia pirmieji bandymai. Kadangi galia reguliuojasi rankytėmis, tai reikia pradžiai daryti test draivus, kad nustatyti kokia galia ir koks greitis reikalingas pjauti kartonui, o koks fanierai. O kaip minėjau, mano kambaryje nėra kur iškišti ventiliacijos, tai po poros eksperimentų kambarys smirdėjo kaip rukykla ar katilinė. Gerai, kad eksperimentavau su popierium ar mediena, nes nuo plastiko tikrai iškrisčiau iš tapkių.

Nu ir problemos- softas jabitute. Gerai, kad yra pluginas į Corel Draw. Aparats pjausto ir “graviruoja”. Geriau tokiam aparatui išskirti “dedicated” kompiuterį. Ta ir padarėm, juolab, kad šiais laikais rasti seną P4 lygio kompą labai lengva.
Nuo trasportavimo galinukai neveikė. Reikėjo palenkti skardeles.

Kita problema- arba dėl transportavimo, arba dėl kitajoziško pochuizmo reikėjo sureguliuoti lazerio spindulį smaukant veidrodėlius. Tam ir sunaudojau vakar dienos vakarą. Pasirodo nėra labai sudėtinga, tik reikia pasiskaityti… blia… žodžiu instrukcija gimtaja kinų mandarinų kalba. Ir taškas. Aš kaip tikras poliglotas jau gerai įvaldžiau mandarinų rašytinę kalbą, tai instrukcijos ir neskaičiau. Tačiau padėjo youtubė, geometrinis mąstymas ir dažytojų maskavimo izoliacija. Apie tai jau kitą kartą…

LaserHigh Voltage

P.S.
Elektros naudojimas:

Įjungtas: 11W /23VA, pjovimo metu: 222W / 384VA (varai neigiami).

Tiesa, pjovimo metu dar turi prisidėti motoriukas vienas. Nes nesugebėjau paleisti be judėjimo (test mygtukas įjungia ant min galios).

Sakom 210W *20% = ~40W 🙂

21 replies on “CO2 lazeris”

  1. O kaip dėl bulvių skutimo…
    O čia tie teoriniai 40W yra spindulio galia…
    Kiek iš tinklo ima?

  2. Sveikinu Levai su puikiu pirkiniu! Logiškai mąstant, kitas pirkinys turėtų būti 3D spausdintuvas 🙂
    O kokie planai ateičiai? Kankinsies su originaliu daiktu ar, kaip visi “balti žmonės”, elektroniką pasikeisi?

  3. Noriu… noriu… noriu… ir aš tokio daiGto…. 😛
    O šiaip Gintaras teisus dėl 3D spausdintuvo… bet tik iš dalies. 3D spausdintuvo griaučius jau galėsi iš anksto su lazeriu iš fanieros ar org. stiklo išsipjaustyt

  4. Aš 3D spausdintuvus (megėjiškus- buitinius) čiupinėjau. Ir jų spausdinius čiupinėjau. Ir dar čiupinėjau tikrų 3D printerių spausdinius. Ir supratau, kad megėjiškiems 3D printeriams dar daug daug reikia tobulėti.
    Lazerį pirkau, nes su lobziku man nelabai sekėsi pjaustyti, o kad atpjauti lygiai dvi vienodas detales tai net nesvajojau… 🙂

    Gintarui… mačiau, kad yra tokiu modifikacijų. Bet kol kas negalvoju. Jei teks peršokti nuo kiniškos pandos ant amerikietiško grizlio (nuo vilko ant meškos)… Viena modifikacija mačiau kontroliavo su Mach programa. Nežinau, kiek čiupinau softą nepatiko. O kiniškas tvarinys svarbiausia kad “spausdina” iš Corel Draw programos. O korelis tikrai gera ir nekiniška programa.

    NEgiui: nematavau. Watmetrą kažkur garaže numečiau ir dabar šalta ieškoti.

  5. Bamba tie, kurie pavydi ir prisipažinti bijo. Aš tai tikrai pavydžiu ir norėčiau tokio daikto ir nepirksiu, nes brangu ir nebūtinai atsipirks.

    Tie, kas sako, „neturi kur pinigų dėt“, nusišneka. Va, gi akivaizdus įrodymas, kur pinigus dėt — į lazerį 😀 Ir dar papjaustyt.

    Čia kaip sename bajeryje: nekelsiu aš jums algos, jūs — žmogus be fantazijos, nesugebėsite išleisti.

  6. Berašydamas aną komentarą pamečiau mintį. Ji apie USB kabelius. Lemonoj pardavinėjamos 2,5″ hardų dėžutės iš „König Electronic“ kaip tik tokios ir yra USB A/A. Kai pirmą kartą pamačiau, likau švelniai nustebęs. Pirkau tik dėl to, kad vienas kompiuterių meistras parekomendavo dėl gero kontrolerio, teoriškai turėsiančio ilgai tarnauti.

  7. Kaip tik toki ir pats pries gerus metus su puse isigijau, tai galiu pasakyti buuutinai izemink 😀 nes valdiklis po savaites laiko isleke. Na bet nera to blogo kas neiseitu i gera, ta proga pasiemiau stellaris launchpada, tb6560 3 asiu draiveri, ir pasirasiau savo softuka, dabar dedu sd kortele ir graviruoju 😀 jokiu pc nieko, aisku vis laiko neturiu pasirasyti softuko kad G coda ar plt faila koki valgytu. Bet retai tenka man ka pjaustyti. Beja ka pirmu dalyku padariau isemiau is ismeciau ta laikikli su spiruokle. Susukau is aliuminio kampuotuko padekliuka didesnsi darbo plotas ir didesnius daigtus galima deti.

  8. Gal kiek ne i tema, bet gal kas matet stand alone tipo lazerini arba panasu graviruokli. Poreikis butu is klavos (konsoles) be jokiu tarpiniu veiksmu surinkti teksta ir skaicius ir pagal pastovu origin pasupausti printi ir atgraviruoti ant lenteles. Konkretus poreikis gaminio serijiniam numeriui atkalti ant aliuminio lentels. Bet kokios kitos idejos laukiamos. pramoniniu maciau bet kainos nesudomino 🙂

  9. O galit kas man paaiškint kam “dedicated” PC naudot tokiem dalykam kaip CNC staklės, nesvarbu lazerinės ar freza? Čia kad koks procesas iš fono nepasileistų ir kompas neužlagintų ar kaip?
    Renku aš savo mini CNC pasižaidimui iš šrotinių dalių ir turiu tam seną IBM T42 su LPT laptopiuką, jame pas mane ir AVR programuojamas, ir nete panaršau ir į paskaitas tampau, patogus velnias ir patvarus. Tai dabar negi reiks WIN perrašyt ir palikt tik MACH3? Gaila… O stacionaras mano per geras tokiam darbui.

  10. Nu pirmiausia, pas mane lazeris rūsyje. Tai dabar aš kaip durnelis kompą nešiosiuos? 🙂
    O šiaip, žymiai paprasčiau pastatyti kompą tam prietaisui nei krapštytis su kažkuom sudėtingesniu (Rusyje WLANas veikia). O žaisti su LPT portu JAU NEGALIMA. Aš seniai jau tikrinau tą MACH3, bet jei ji tebeveikia tik su LPT tai tos programos kūrėjai debilai.
    Dėl tos pačios priežasties mano eksperimentai su CNC tokie keisti ir “asinchroniniai”. Tolimesnis etapas- ARM boardas kuris bus protingas ant tiek, kad pats valgys ir valdys motorus pagal high level programą.

  11. Na mano programavimo žinios ir kišenė neneša tiek. Kadangi pas mane laptopas mažiukas ir su LPT tai ir nešiotis nesunku ir tikrai tiks pasižaidimams. Nežinau ar nėra kokios naujesnės versijos MACH3, bet visi entuziastai su LPT ir MACH3 duodasi. Mačiau kažkur ir mėgėjiškų soft’ų su PIC, kad JPEG iš kortelės imtų, bet problemos buvo arba lėta (jei su freza ne plauna, bet jau figūras daro) arba pasimeta ant smailų kampų ir nafik nueina…
    Buvo ir man minčių kažkokį savo variantą daryt, planavau apie savo programą kuri konvertuotų kokį BMP ar kitą pikselinį formatą į mano sumislytą kodą, o tada jį ar per USB ar per kortelę į CNC, kurios jau tą kodą kramto pagal mano firmwarą ir juda. Bet čia pasižaidimui. Programavimui lavint ir elektronikai pagilint kiek. Kas kokius filmus žiūri ar žaidimus žaidžia, o man įdomu programuot kažką apčiuopiamo (pliko softo nemėgstu) tai CNC pats tas, gal kas eigoj ir užgims.
    Jūs dažnai visokių “šrotų” apeinat kaip suprantu, gal žinot kur porą ar daugiau nedidelių žingsninių (kad ir iš printerių ar flopiasukių prieštvaninių) būtų galima pigiai nusi(vogt)pirkt?

  12. Nu LPT mano kompuose jau gal 10 metų kai nėra. Tačiau mano CNC eksperimentai dirba … per COM portą. Tiksliau per USB2COM2RS485 portą…

    CNC
    Surinktas iš aliumo kampuočiu kuriuos pirkau senukuose. Motoriukai iš senų dauginimo aparatų. Todėl, kad naudoju didoką frezą ir maži motoriukai nepakelia.

    CNC
    Taip atrodo “universali” motoriukų valdymo plokštė. Ten po radiatorium stovi dvi motorolos mikroschemų. Jas valdo mažoji atmega kuri komandas gauna iš DIP RS485 mikroschemos. Visus mechanizmus apjungia RS485 “tinklas” per raudonus kabelius.

    Senesnės versijos nuotraukos:
    http://www.vabolis.lt/2013/06/05/cnc-nuotraukos/

    Viskas kaip ir veikia, tik per silpna pati apatinė “koordinatė” ir nėra stabilumo. Reikia mechaniškai padirbėti. Pjausto pagal mano softą kuris dalinai supranta MACHo G-code programas.

    (nuotraukos išsididina)

    O dėl motoriukų… nu galim gauti už simbolinį mokestį. Bet tik Kaune.

  13. Gal galėtumėt plačiau apie motoriukus ir kainą į mail man papiešt. Atvažiuočiau ir į Kauną jei kaina gera, nes čia vilniavski po 45lt prašo už 5.25″ FDD motoriukus… Kažkaip man daugoka atrodo. ricardas.leETAgmail.com

  14. Ar tinka tas lazeris pcb gaminti? Tikslumas lazeriu pjaustant turėtų būti geresnis negu frezuojant, o ir takeliai plonesni išeitų. gal bandei?

  15. labas,

    Nusipirkau dėvėta co2 graverį. Viskas kaip ir buvo gerai kol, nepasigirdo kibirkšties garsas. Atsidarius lazerio maitinimo šaltini radau pramuštą kabelį išeinantį iš transformatoriaus. Gal patartum su kuo izoliuoti laidą? Ar tinka kembrikas? Ar galį būtį, kad lazerio lempai taip pat kažkas negerai?

  16. Taip, termokembrikas tinka, tik jis kiek per plonas tokioms įtampom. Galima panaudoti ir kokią nors izoliacinę šlangelę. Arba kelis sluoksnius to termokembriko. Nesugalvok izoliuoti buitiniu silikonu.

    Kita problema. Ar pramušė izoliaciją, kad buvo prasta izoliacija, pratrinta, sudegusi? O gal pramušė dėl to, kad neužsidegė CO2 lempa ir paprasčiausiai įtampa užkilo iki to, kad pramušė izoliaciją.
    Pasitikrink, ar laidas neatsikabino nuo CO2 lempos (lazerio). Abu laidai.

  17. Sveikas,

    Susiradau guminių aukštavoltažių antgaliukų nuo kineskopinio televizoriaus. Uždėjau juos ant pramušto laido ir užmoviau kelis sluoksnius kembriko. Pabandžiau paleisti graverį. Graveris veikė 10 minučių ir vėl tas pats. Matyt laido pramušimas yra prie pat transformatoriaus ir neina jo gerai užtaisyti. Aš turiu kelis neveikiančius lazerio maitinimo šaltinius, tačiau jie visi skirtingi. Su kuriuo maitinimo šaltiniu aš dirbau abu trafai turi skirtingus numerius, o ant neveikiančių stovi po du vienodus. Bandyčiau pakeisti pramušta trafą iš neveikiančio šaltinio, bet nerandu jokios informacijos apie juos. Kaip būtų galima išsiaiškinti ar tie trafai tiktų ir ar jie veikia?

    Patikrinau lempos kontaktus, jie buvo priveržti. Norėjau lazerio laida prilituot tiesiai prie lempos (dabar sujungti su kaladėle), bet niekaip nesigavo.

  18. Keista. gal nufotkink kas ten yra ir atsiusk kromelis(at)savel.org

    Kol strymeriai nepadaro anglies takelių turi nepramušinėti. Nes pramuša paprastai iki kito poliaus. Jei izoliuoti- atitraukti tą polių, turi tik pasirodyti koronos išlydis ir nieko blogo neatsitikti. Gal reikia chirurginę operaciją daryti- išpjauti pasvilusias dalis.
    Nes jei per naujo svilinasi, vadinasi maitblokis kaip ir sveikas… Keista ta, kad elektra neina per lempą, o randa kelią per korpusą- pradegimą.

    Ar geras žemės laidas pas lazerį?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *