Lazerio optikos tobulinimas

Kiniškas lazeris padarytas bet kaip. Šita jau žinojau. Šiandien norėjau apžiūrėti kaip padarytas fokusuojantis lęšiukas ir kaip ji ten patobulinti su oro tiekimu. Pakeliui, jei reikia, išplauti galimas nuosėdas. A dar, papildomai nusipirkau atsarginį stikliuką.

CO2 laser bad focusing lens holder
Kita pusė- paprasčiausias lygus aliuminio gabalas su kreivai išgręžta skylute. Jokio idubimo lęšiukui nėra. Kai prisuki, lešiukas grubiai traiškomas tiesiogiai aliuminio.

CO2 laser bad focusing lens holder
Traiškymas tai nieko tokio, nes jį kažkiek galima kontroliuti kai prisuki gaubtelį. Blogesnė bėda, kad tame dangtelyje padarytas idubimas stikliukui. Tik padarytas kiek platesnis. Nuotraukoje matosi. Ir kai prisuki dangtelį, lęšiukas gali pavažiuoti į šoną. O ir skylė šviesos išėjimui išgręžta ne centre.

Todėl nutariau čia kiek paremontuoti.

CO2 laser new focusing lens holder
Reikėjo indėkliuką daryti iš bronzos, tačiau neturėjau ruošinio. O varinis gabaliukas dar mėtėsi. Todėl drožiau iš vario. Varis nuo temperatūros stiprokai “vaikšto”, todėl visi mechaniniai sujungimai turi vos vos laisvumo. Aliuminio dangtelio centre skylę išdidinau tekinimo staklėm, tai gavosi automatiškai kaip ir centre.

CO2 lasernew focusing lens holder set
Cinko selenido lęšiukas iš vienos pusės plokščias, o išgaubtas eina į apačia. Todėl laikiklis turi šiokį tokį įdubimą ir lęšiukas “autocentruojasi”.
Pats lęšiukas po rekonstrukcijos kaip ir stovi panašioje vietoje kaip ir prieš remontą. Todėl fokusavimas turėjo nepakisti. Ką ir parodė testas.
Ar kas nors pagerėjo darbe negaliu pasakyti. Bent jau psichologiškai geriau jaučiasi. 🙂

3 replies on “Lazerio optikos tobulinimas”

  1. Aš apie tai irgi galvojau. Bet poto pagalvojau, kad biški dar man brangu, o ir masė jo tikriausiai didelė. Tikrai graviravimo greitį teks mažinti. Eksperimentavau su popieriaus pjaustymu, tai net palengvinta galva per sunki mano lazerio motoriukams.

  2. velnias zino manau kad turetu uztekti tu varikliku galios, jei ne, visada galima galingesnius is stalciaus paimti 😀 as buvau mach3 sumaises configus karta tai net nustebau kaip jie greitai laksto. O del kainos kazkadais buvau uzmates po 80 amerikonisku tokius, su lesiuku ir veidrodziu. Tik as vat bijau kito dalyko ten focal lenght 5.8 cm kai dabartinio 2.5 cm ir jis toks ilgokas… Bijau, kad stiprei sumazes z aukstis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *