CNC- 4 ašis, rotacinė

Kažkaip nieko naujo nepagaminom, bet šioks toks mechaninis- elektroninis- programinis projektas padarytas. Jau senau rašiau apie savo CNC eksperimentus (kuris prasidėjo taip)- trumpai: hostiniam kompe sukasi softas, kuris per USB/COM/RS485 perėjima jungiasi prie kelių “slave” plokštelių. Šios plokštelės gali valdyti po du steperius (Motorola- Freescale versija turi 4 tiltus, o diskretinių mosfetų versija- 8 kanalai į žemę). Yra šioks toks feedback. Nors viskas padaryta “ant snarglių” bet kaip nekeista- veikia. Dabar pasinaudojau lazeriu, sena akumuliatorine drėle ir dauginimo aparato tonerio sukimo mechanizmu. Taip gimė ketvirta ašis- rotacinė.

CNC rotational axis

Čia panaudotas patronas ir ašis iš drėlės, guolių laikytuvas išpjautas iš gana daug sluoksnių fanieros, o krumpliaračiai su steper motoru iš dauginimo aparato. Šie krumpliaračiai turi fintą kuris man kiek trugdo- į kuria pusę besisuks steperis, patronas visada sukasi į tą pačią pusę. Ir kadangi daug krumpliaračių, tai didelis liuftas.
Tačiau planuoju šį mechanizmą naudoti tik graviravimui, tai suksis tik į vieną pusę. Viso reikia kažkur 1954 stepų, kad pasidarytu pilnas ratas.

CNC rotational axis
O čia steperių valdymo plokštė. Ji valdo du stepper motorus.

Nedidelis filmukas- čia nieko protingo nedarom, tik bandom paskaičiuoti tuos 1954 stepus, kad patikrinti ar tikrai apsuka visą ratą. Tas geležinis šepetys stipriai buktuotas, todėl taip makaluojasi į šonus. Drėlės ašis tikrai nėra tokia kreiva. O ją laiko net trys paprasti guoliai. Pats fanierinis tvirtinimas labai storas ir visaip suklijuotas- laisvo judėjimo beveik nėra.

Softą teko kiek perdaryti. Dabar softas palaiko naują ašį, teoriškai G-Code “A” ašį turėtu suprasti. Deja graviravimo softo dar neperrašiau. Visdėlto džiaugiuosi, kad sistema modulinė- kiekvienas modulis turi savo numerį ir supranta tas pačias universalias komandas. Teorinis maksimumas su šiuo softu- 10 slave plokštelių, viso 20 stepper motorų (arba atitinkamai 80 individualių mosfetų, 40- reversuojamų DC motoriukų…).

5 replies on “CNC- 4 ašis, rotacinė”

  1. Visdėlto, tas “navarotas” su dantračio krypties reversavimu yra blogis, nes kartais freza sugeba kiek pasukti ruošinį laisvąją eiga.
    Dar viena problema (net nežinau ar ji galima)- kažkaiptai gaunasi, kad vienas ratas (360 laipsnių) yra mažiau už 1952 stepus, bet daugiau už 1951… Nes pjaunant vertikalų tekstą jis vistiek gaunasi kursyvu. O jei 1951 žingsnis, tai kursyvas į kitą pusę.
    Motoras tikriausiai 1.8 laipsnio žingsnis, t.y. 200 žingsnių pilnas apsisukimas. Tačiau dantračiai dalina apsukas apytiksliai 9.76 karto? Ar taip galima? Jei taip, tai man nepasisekė. Reikės daryti kažkokius triukus kas kažkelintu apsisukimu- įvesti korekciją. Va tau ir naudok dantračius iš dauginimo aparato…

    4 axis cnc diy
    Darbo eigoje…

    4 axis cnc diy
    Rezultatas. Matosi liufto, prasisukimo ir 1952 žingsnių problema. Arba elementariausia klaida mano programoje. Reikia dar pagalvoti.

    “Daigčiuko” diametras apie 2 cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *