Laikrodžio dalintuvas

Nu jo, Levas visiškai apsileido ir nieko įdomaus nerašo… Taip tai teisybė. Kažkaip susiklostė aplinkybės, kad visiškai nėra laiko hobiui ir panašiai. Todėl traukiu iš archyvo nepilnavertiškus straipsnius ir dedu čia.

Laikrodžio valandų ir minučių mechanizmas. Teoriškai viskas labai paprasta- vienas apsisukimas duoda 1/12 kito apsisukimo, arba paprasčiausiai dalyba iš 12. Tačiau…

clock faceplate and gears laser cut

Yra kelios subtilybės. Pirmiausia laikrodis naudoja tą pačią ašį rodyklėm. Vadinasi dantračiai ne du, o trys. Kitas momentas- dantračiai turi “sugrįžti” į tas pačias centro koordinates ir būti tokio dydžio, kad normaliai veikti. Visaip bandžiau tai paskaičiuoti, ką jau prie šimtus metų apskaičiavo daugybė mechanikų ir laikrodininkų kartų. Nepavyko. Taip jau gaunasi, kad laikrodžio dantratukus aš per vieną vakarą nesugebėčiau suprojektuoti. Gerai, kad dabar 21 amžius ir galima čytinti- pasižiūrėti guglėje.

Va atsakymas: 10-75/10-80/10-30/8-32

Nieko nesupratot? 🙂 pirmas daiGtas sukasi sekundiniu greičiu. 10 krumplių kabinasi prie 75 ir dar suka dantratį su 10 krumplių kurie suka dantratį su 80 krumplių. (1s/7.5/8)= 1s/(7.5*8)=1s/60. Gaunasi minutės.
Minutės suka dantratį su 30 krumplių, kuris savo ruožtu su 8 krumpliais suka 32 krumplių dantratį (1min*10/30/(32/8))=1min/12. Ir taip jau gaunasi, kad 8/32 ir 10/30 sistemos drantračių diametras sutampa ir juos galima mauti prie bendros ašies. (Ar panašiai. Gi rašiau, kad tai straipsnis kuris buvo išbrokuotas).

Čia paveiksliukas paimtas iš interneto. Tik kiek paredagavau, kad tilptu į mano “dizainą”.
laikrodis

“Escape wheel” tai tas dantratis, kuris kabinasi per ankerį ar panašų prietaisą prie laikrodžio švytuoklės arba to šūduko kur sukasi į abi puses- tiksiaus.

Nu ir CorelDraw paveiksliukas:
Clock Corel Draw Laser cut file.

O tie kas neturi korelio, gali pažiūrėti pdf’ą:
Clock Laser Cut pdf file.

Pasižadu, kad neužilgo, (aišku jei niekas nepis proto) bus normalus straipsnis.

One reply

  1. Gal kas žino, kaip CorelDraw Visual Basic programą perdaryti į installą, tada pasidalinčiau dantračių skaičiavimo programa. Be jos, tokius dantračius pašyti ypač sunku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *