X-ray automobilių skaneris

Kol keliavau po visokias anglijas, atvežė įdomaus šlamšto. Kurį deja beveik jau sunaikino. Bet biški dar pavyko nufotkinti ir paviešinti blogo skaitytojams.
Jūsų smalsumui- automobilių bei sunkvežimių rentgeno skaneris. Tai tokie vartai kurie peršviečia automobilį ir kompe matosi kur jus paslėpėt ginklus, narkotikus, bombas ir nelegalius migrantus. Vienoje vartų pusėje stovi tokia visai nemaža rentgeno lempa- deja ji jau buvo apardyta ir iš jos jau tekėjo tepalai. Per vidurį stovi kompiukas su kietu disku. Deja visos “fotkės” įrašytos neįprastu failu formatu – Smiths Heimann Image Format (.hif). Jam neradau žiūreklio. O štai kitoje pusėje stovi detektoriai. Va jie mane ir sudomino.

X-ray scanner details
Tai aliuminio plastiko bokštas su termo ir drėgmės kontrole. Viduje stovi aliuminio dėžė.

X-ray scanner details
O štai toje dėžėje pasukti visokiais kampais stovi įdentiški detektoriai. Kampu pasukti, kad daug maž vienodai pagautu rentgeno spindulius.

X-ray scanner details
Visi detektoriai sujungti lygiagrečiai ir skiriasi tik savo “id” numeriu. Visą tai valdo dvi plokštelės kuriose stovi Xilinx CPLD čipukas ir kiek smulkmės.

X-ray scanner details
Foto išsididina
.

Čia jau pats detektorius. Eilė jautrių mikroschemų, kažkokios specifinės mikroschemos kurios matyt skaitmenizuoja analoginį signalą. Padidintoje nuotraukoje nuplėštas apsauginis plastikinis kevalas.

X-ray scanner details
Pats detektorius- plastikinė mikroschema. Tai tikriausiai foto diodų eilutė, panašiai kaip šalia stovinti metalinė foto diodų eilė iš senoviško spektroskopo. Kiek matavau- patamsyje diodai duoda 0V, o ištraukti į kambario šviesą kažkur 0.3V. Tas baltas šūdas ant mikroschemos tikriausiai koks nors liuminiscencinis chemikalas kuris švyti nuo rentgeno spindulių. Namie neturiu rentgeno šaltinio, kad patikrinti švytėjimo teorijos.

3 replies on “X-ray automobilių skaneris”

  1. Po tokios lempos apšvitinimo spėju nelegalūs imigrantai su 3 akim išlįstų lauk 😀 dozė turėtų būt didesnė nei ligoninėse

  2. Tai kad nedidelės čia dozės būna ištikro, va, amerikonai Z Portal sako, kad vienas jų skanavimas duoda 0,05 mikrozyverto dozę, kuri prilygsta:
    The radiation a person receives from flying in an airplane for about one minute at 30,000 feet (due to the increased exposure from cosmic rays).
    One percent (1%) of the radiation dose received by the average person on any day of the year.

    Tikrai didelėm dozėm reikia greitintuvo, o čia tik kažkokios lempos stovi.

  3. Viena mikroschema subyrėjo:
    photo pin diode array

    Kaip ir spėjau, viduje diodų eilutė.

    Pabandžiau pakišti po XRF aparatu. Ten švelniai spinduliuoja rentgeno spindulius:
    x-ray detector white marks on photo
    Deja, mobiliakas detektavo rentgeno spindulius- balti taškeliai ant fotografijos, tačiau ant tos baltos medžiagos nieko nepastebėjau nei aš, nei fotokamera. Beja, klasikinis cinko-sieros rentgeno ekranas žalsvai švyti nuo XRF aparato. Netgi švyti nuo americio. O šis detektorius nešvyti nei nuo rentgeno, nei nuo radiacijos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *