Bevielio kroviko tobulinimas

Kažkada pirkau bevielį mobilaus kroviklį. Nors jis buvo reklamuojamas, kad tinkamas Samsung S5, tačiau po nakties krovimo aš kroviką radau labai karštą ir netgi kiek apsilydžiusi. Padariau keletą nuotraukų ir kinas iškarto gražino pinigus. Po kažkiek laiko nupirkau geresnį krovimo imtuvą, tačiau krovikas vistiek labai kaito. Todėl kurį laiką numečiau pakrovėja į šoną. Poto jį išardžiau:

wireless charger hack for more power
Matosi nedidelė PCB ir gana didelė ritė. Po rite pakištas feritinis diskas. Jis kaip ir koncentruoja megnetinį lauką. Panašiai daroma ir indukcinėse kaitlentėse. Viena mikroschema tai ST semiconductors: STM8S003F3P6 (tai mikrokontroleris) ir LM324 (keturgubas operacinis).

wireless charger hack for more power
Čia matosi keturi tranzistoriai. Čia mosfetai, du n-kanalo, du p-kanalo. Kokie ten tiksliai stovi, aš nežinau. Užtat šalia stovi laukeliai kažkam, kas turi didesnį korpusą ir daugiau kojų.

wireless charger hack for more power
Uždėjus telefoną, krovimas prasideda, tačiau tie keturi tranzistoriai iškarto pasidaro tokie karšti, kad negalima nulaikyti pirštą.

Todėl padariau taip:
wireless charger hack for more power
Tranzistorius pašalinau, vietoje jų pastačiau du šrotinius tranzistorius: IRF7313 ir Si4925. Vienas dvigubas n kanalas (30V, 0.029-0.046Ω, ~5A), kitas dvigubas p kanalas (-30V, 0.025-0.041Ω, -5A).
Dar prie USB lizdo pašalinau nežinomą SMD keraminį kondensatorių ir prilitavau 25 ir 10μF kndensatorius.

Testinis pajungimas parodė, kad aparačiukas krauna… ir žriobia iš USB visas sultis, net lempos prigęsta (lieka 3.5V). Dar nebandžiau iš Samsung maitblokio, kur duoda kokius 2A srovės, bet biški neramu. Net nežinau, ar šis pakrovėjas nors kiek riboja savo srovės vartojimą?
Dabar tranzai gal mažiau kaista, bet negaliu kol kas pratestuoti, nes telefonas pilnai pakrautas.

A, ir dar. Išmečiau iš dvigubo maitblokio tuos du kiniškus trafus. Pastačiau vieną toroidą. Dabar ir maksimali įtampa didesnė, ir srovės kiek daugiau, ir nėra tos šilumos kurią generuodavo kiniški trafai netgi laisvojoje eigoje.

2 replies on “Bevielio kroviko tobulinimas”

  1. Turiu ir aš tokį džiaugsmą, tik mano taip žiauriai nekaista. Iš pat pradžių bandžiau su samsungeno 2A krovikliu, tai ledai prigesdavo ir krovimas stodavo, paskui vėl pradėdavo krauti ir vėl gesdavo. Prikonstravau nuo kokio tai fotoapatato 5V 3A, tai su šituo jau nebemirksi, bet net usb laidas šyla 😉

  2. Pajungiau prie kompo USB2/3 (nežinau koks ten tiksliai), bet srovės tas lizdas atiduoda kiek nori… tai po kelių valandų krovimo ir krovikas ir telefonas buvo karšti. Ypač karštas buvo krovikas. Teko vėl išardyti ir įdėti “termo gumas”. Jos bent šiluma paskleidė po didesnį plotą. Nes plastikas jau norėjo deformuotis.

    Kažkas ten negerai. Nors oscilogramos teisingos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *