Audio stiprintuvo priekinė panelė

Kol kas nieko naujo nesukūriau, nes nėra laiko. O laisvą laiką suėda šitas audio stiprintuvo amžinasis projektas. Nes buvo pagaliau, po 10 metų reikia padaryti viską gražiai. Saulės miesto firmoje nupirkau juodo akrilo ir pradėjau pjaustyti. Kadangi mano lazerio maksimalus plotis tikrai mažesnis nei 19 colių, tai nutariau daryti “segmentinį” dizainą. Gaunasi kaip ir nepriklausomo moduliai, kuriuos teoriškai galima ištraukti ir perdaryti neperdarant visos priekinės panelės. Beja, nuotraukos pasididina.

audio garso stiprintuvas priekine panele lazeriu pjauta

Čia viskas sudėta, bet ne viskas apgyvendinta. Iš kairės į dešinę- XLR jungtys, keturi kanalia simetriniai. Poto storas jackas su stereo įėjimu. Keturi tembro moduliai ir papildomai “boosteris” patemti line-in signalą nuo 1 iki kokių 3 kartų (neatsimenu tiksliai, gal vėliau bus viskas tiksliau išaiškinta). Toliau eina komutatorius ir ventiliatoriau įjungimas. Nes normaliam darbui ventiliatorių nereikia, o jei jau koks “tūsas” tai geriau įjungti priverstinę ventiliaciją. Keturi K. FADER nuo ALPS electric co. Ltd. Išlupau iš kažkokio profesionalaus audio pulto likučių. Beja iš ten dauguma donorų ir eina.

audio garso stiprintuvas priekine panele lazeriu pjauta
Bendras išskrostas vaizdas. Kiek neramina transformatorius. Jis biški per mažas. Turiu kažkur dar vieną tokį. Reikia kažkaip įpaišyti ir “tūso” režime užmaitinti du trafus.

audio garso stiprintuvas priekine panele lazeriu pjauta
Čia montavimo derinimo metu nufotkinta. Konstravimo metu atsirado keleta dizaino problemėlių. Todėl ir lėtaip viskas darosi.

audio garso stiprintuvas priekine panele lazeriu pjauta
“Komutatorius” tai tiesiog išlupta plokštelė iš kito prietaiso ir nupjauti visi takeliai. Sujungimai padaryti Kinar laideliais. Ir biški pripainiojau.

audio garso stiprintuvas priekine panele lazeriu pjauta
Čia atskirai tembro ir iėjimo blokai ir dėžutė pilna rankenėlių. Turite įsivaizduoti kokio dydžio buvo tas pultas jei pririnkau tiek rankenėlių (o juk jos ne visos buvo ir ne visi pulto moduliai buvo surasti!)

audio garso stiprintuvas priekine panele lazeriu pjauta
O čia labiau technologinis paveiksliukas. Pagrindinis audio trafas duoda kiek per daug įtampos, kad tiesiogiai stabilizuoti iki plius-minus 15V ar 12V. Tačiau trafas turi kažkur 20V apviją kuri iki šiol buvo naudojama tik ventiliatoriams. Šis DC/DC keitiklis jau daug metų gulėjo garaže, tai prabangus COSEL gaminys, tai likučiai iš kompiuterinio tomografo. Čia šiaip du moduliai, vienas duoda 5V, kitas plius-minus 15V iki 200mA. Kaip tik audio preampui. Tai rimtas modulis ir jokio triukšmelio iš jo neradau. Bėda tik ta, kad jis kiek pavėluotai ir asimetriškai startuoja ir išsijungia. Ko pasekoje atsirado nauja problema- power on ir power off click/pop. Čia vėl reikės kažką galvoti…

4 replies on “Audio stiprintuvo priekinė panelė”

  1. O tarp stiprintuvo isejimo ir garsiakalbio yra rele su apsauga, kad atjungtu garsiakalbi jei atsirastu stiprintuvo isejime DC dedamoji. Tai sioje apsaugoje galima but uzlaikymo, kad ijungtu karsiakalbiu, kad jau viskas uzsikrove.

    O AB stipruose budavo, kad tiesiogiai nuo +-95V zemindavo per 5W varza ir 15V stabilitrona.

    Kadangi tavo stipras virsta multifunkciniu daiktu, gal numates moduli ir su USB flash grotuvu:)

    Labai daug laisvos vietos viduje, butu galeje sutilpt ir 1U

  2. Deja, išėjimo apsaugos nėra.
    Nu kažkaip ten kišti USB ir kompiuterizacija nesinori, kol kas gerai groja ir iš didelio kompiuterio. Nors šiaip, buvau pasiderinęs plonyti 19″ rack korpusiuką nuo kažkokiu televizijos koderių, bet tvarkė sandėlį ir visas mano slaptavietes išmetė. (verkiau aš). Tai va, tame korpuse ir norėjau montuoti kompiuterizuotą media centrą. Buvo toks gal pusantro colio aukščio.

    O dabartinio korpuso dydis apibrėžtas grynai viduje esančių masyvių radiatorių, kurių originaliam prietaise kaip tik buvo 4 vientai.
    Beja originalus prietaisas tai Lenkiškas “Elpan Potentiostat type EP20A”, kas per velnias buvo tai nežinau. Kažkas susije su potencija 🙂

    UV leds
    Šiaip nepakenčiu mėlynų LEDų. Tačiau čia ne mėlyni! Čia ultravioletiniai, kurie žmogaus akiai atrodo kaip violetiniai, o štai fotoaparatui pasirodė kaip mėlyni. Čia juos naudoju, nes iš kinų kažkada nusipirkau visą kalną ir jie niekam nereikalingi. Dabar aparato viduje gali švytėti.

  3. Potenciostatą sugadinai, kad padarytum ŽD stiprintuvą??? Čia tas pats, kaip pavogti dėžę degtinės ir paduoti ją už du puslitrius! Potenciostatas, tai iš esmės idealus ŽD stiprintuvas, pasižymintis itin mažu iškraipymų koeficientu ir gana plačia atkūrimo juosta (100 kHz), naudojamas elektrochemijoje, biochemijoje ir t.t.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *