Titaninis šiupelis

Tai straipsnis apie egzotiškas nesamones. Šį kartą papasakosiu apie metalo laužo keistenybes, senus laikus ir šiaip nesamones. O kaip iliustracija naudosiu mažyti titaninį šiupeliuką pelenams. Ji padariau per porą vakarų kad praleisti laiką ir nežiūrėti į kompiuterį.

Gal vasaros metu, o gal anksčiau atvežė pas mus visą furą titano metalo laužo. Iš visokiausiu atraižėlių aš dariau visokiausius elektrolizės instrumentus, o dideli gabalai ar bet kaip deformuoti objektai iškeliavo į perdirbimą. Tačiau kol ieškojom kiek tiesesnių atraižėlių, buvo pamatyta daugybės egzotikos. Labai solidžiai atrodė didžiulės, gal ketvirčio metro vamzdžio sklendės. Jos tikriausiai buvo kokiam chemijos fabrike- lietas storasienis titano korpusas, tekinto ir frezuotos detalės. Tačiau tai labai normalu- jei reikia valdyti kokios nors rūgšties srautus, titanas kaip tik ta medžiaga. Tačiau labiau nustebino kitas…

titaninis kastuvelis siupelis
Buvo gana daug titaninių kastuvu. Tokių standartinių, kuriai kasamas daržas. Ir tie kąstuvai daryti ne megėjiškai, o štampuoti. Ir gana daug. Ir visi su defektais- titanas sutrūkęs kai kuriose vietose. Kam reikėjo gaminti titaninius kastuvus? Nes ten tikrai ne tarybinių laikų palikimas.

titaninis kastuvelis siupelis
O iš megėjiškų tvarinių labiausiai patiko titaninė šašlykinė. Tokia solidi, gal 5mm storio sienelėmis. Deja ji buvo visa supresuota ir nebeatstatoma. Kiti ranko darbo daigtai buvo įvairių dydžių kanistrai…

titaninis kastuvelis siupelis
O štai titaninę “kepsninę” paėmiau. Tai paprasčiausias negilus kvadratinis “bliūdas” kaip tik vienai nedidelei ančiai, su nedidelėm rankenėlėm. Ir viskas suvirinta iš gal kokių 8mm titano plokštės… 🙂 Dabar ši “kepsninė” darbe guli džiovinimo krosnyje.

4 replies on “Titaninis šiupelis”

  1. pataisykit jei klystu bet ar titanas nera salyginai prastas silumos laidininkas? turiu titanini laikrodi tai jis kur salytis su ranka greit isyla o kur toliau buna dar saltas ilgai. Manau tokiem dalykam butu idealus daigtas jei tvirtumo reik koks inconel tipo lydinys.

  2. Nėra tas titanas geras šilumos laidininkas, tikrai ne kaip koks varis ar aliuminis. Todėl karštis nenueis į kotą. O ir atsparus (iki tam tikros ribos) temperatūrai bei cheminiui poveikiui.

    Aš jį padariau iš titano, kad paprasčiausiai liko atraižos, o ir titanas (grynas) labai gerai ir lengvai virinasi. Mechaninis apdirbimas (su aštriais įrankiais) gana lengvas.

  3. Kad uždegti titana, jį reikia įkaitinti iki baltumo. Drožles ir pjūvenas tai lengva ir tada gražiai jos dega. Beja, aliuminio pudra irgi taip pat dega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *