Vamzdžių sujungimas kampu

Tai tik teorinis eksperimentas!

Prasidėjo viskas nuo to, kad radau seną žurnalą “Наука и Жизнь” ir jame buvo aprašoma dviejų vamzdžių sujungimo- suvirinimo problema. Tiksliau, kaip tiksliai nupjauti vamzdį, kad jį privirinti prie kito vamzdžio balno jungtim. Ir kokią skylę išpjauti kitame vamzdyje. O dar buvo noras pažaisti su Corel Draw programa ir joje esančiu beisikų.
Tačiau viskas greitai nesigavo, nes algoritmas buvo aprašytas su klaidom, o softas- programuojamam kalkuliatoriui. Teko kiek pavargti.

vamzdziu suvirinimas
(paveikslėlis skolintas iš interneto).

Programa labai paprasta- ji skirta suskaičiuoti ir nubraižyti išklotinėms- pjovimo šablonams. Vienas šablonas išpjauti skylei, kitas- plonesnio vamzdžio galo paruošimui. Sugeneruojam šablonus, atspausdinam popieriuje, iškerpam, priklijuojam prie vamzdžių ir pjaunam. Poto viską gerai nuvalom ir virinam.

vamzdziu suvirinimas
User interfeisas paprastas- kampas tarp vamzdžių, vamzdžių diametrai, vieno vamzdžio sienelės storis.

vamzdziu suvirinimas
Paspausdus brėžimo mygtuką gaunam dvi kreives- viena skylės, kitą reikia apvynioti aplink vamzdį. Kreivės generuojamas iš gana daug tiesinių segmentų, todėl jei toliau kreives naudoti su kokiu nors lazeriu, tai geriau jas optimizuoti. Deja, neradau kaip padaryti optimizavimą pačiame softe.

Pats softas yra čia, jis skirtas Corel Draw, bet tai atviras kodas ir source puikiausiai analizuojasi. Forumulės gana gremėzdiškos ir dar nėra pilnai apsaugotos nuo neteisingų pradinių duomenų. Prie ekstremalių ir nepraktiškų pradinių dydžių, paišo visokias nesamones. Bet prie realių skaičių rodos viskas teisingai. Deja, praktiškai to nepatikrinau.


calc_a = (r1 - b) * (1 - Cos(l / r1)) / Sin(alpha) - r2 / Tan(alpha) * (1 - Cos(Arcsin((r1 - b) / r2) * Sin(l / r1)))
calc_c = (r1 - t) * (1 - Cos(l / r1)) / Tan(alpha) - r2 / Sin(alpha) * (1 - Cos(Arcsin((r1 - t) / r2) * Sin(l / r1)))
calc_b = r2 * Arcsin((r1 - b) / r2 * Sin(l / r1))

5 replies on “Vamzdžių sujungimas kampu”

  1. Velnias jau trecias kometatras nepapuole. 🙂 Soldworksai ar kokis autodesko inventorius tai daro labai paprastai. Nors jei jau ivaldes cholera tai kam kazka kita mokintis. 🙂

  2. Nu solidworksai ir autodeskai yra gerai, bet tokius griozdus įvaldyti 🙂
    O tą lenkišką puslapį aš žinau, žiūrėjau.

    Čia postas buvo apie tai, kad net toks daiGtas kaip korelis gali tapti naudingu instrumentu. Labai mažai žmonių žino, kad pvz. excelis ar korelis turi savyje MS Visual Basic kurį galima labai paprastai ir primityviai programuoti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *