Pompa

O kodėl nėra tipinių straipsnių? Ogi todėl, kad kai ryte atsuki vandentiekio čiaupą ir išgirsti rusyje žviegianti vandens siurblį, tai meti bet kokias fantazijas ir puoli remontuoti tai kas labai svarbu.

Siurblys statytas mano tėvo prieš kokius 40+ metų. Nežinau iš kur, bet tarybiniais laikais tėvas gavo Itališką siurblį kuri prijungė prie tarybinės automatikos ir šitas hidroforas gana gerai veikė. Tiesa, kiek pamenu iš vaikystės, vieną kartą tai tikrai (o gal ir daugiau) motoras svilo (tikriausiai dėl fazių trūkumo ir gal dar dėl stall (sustojimo)). Dar kažkada pati pompa buvo užšalusi ir jos korpusas atsidarė nuo ledo. Ir dar rodos ten turi būti kažkas kas užkelia apsukas mechaniškai (o gal tai mano vaikystės haliucionacijos), bet dabar sparnuotė sukasi 1:1 su motoru.
Taigi, išgirdęs širdį drąskanti kaukimą aš nuėjau į rūsį… motoras ranka vos sukosi, kaip sako “шарики за ролики” t.y. guoliai visai subyrėjo. Sukryžiavau pirštus ir atskiriau motorą nuo pompos. Pasisekė- parėjo motoro guoliai, o pompa gana lengvai ir be pašalinių garsu sukosi.

Kadangi technika ne rusiška, o ir gal kelis kartus ardyta viskas man gana lengvai išsiardė. Viduje biški rūdžių buvo, bet šiaip viskas normaliai.
vandens siurblys pompa hidroforas remontas elektros motoras guoliai

Aišku sunkiausiai buvo nulupti guolius nuo ašies, bet kiniškas nutraukėjas “съёмникas” biški traškėdamas nutraukė. Ten stovėjo du vienodi SKF 6204-2RS1 guoliai pagaminti Prancūzijoje.
vandens siurblys pompa hidroforas remontas elektros motoras guoliai
Rotorius biški parudijo. Todėl teko kiek pašveisti ir nupurkšti plonyčiu lako sluoksniu. Eina kalbos, kad motoras buvo ir po vandeniu kažkada.

vandens siurblys pompa hidroforas remontas elektros motoras guoliai
Statorius geltonas- laidai geros būklės. Matyt kokybiškai kažkas pervyniojo. O štai geležis biški pakorodavo. Todėl pravaliau su acetonu ir čia taip pat nupurškiau laku. Tikėsimės kad nesibrūžins vienas į kitą.

Kadangi guolius galėsiu nusipirkti tik pirmadieni, tai visas savaitgalis be patogumų.

3 replies on “Pompa”

  1. Užjaučiu, diskomfortas visada nemalonus… Didžioji dauguma išcentrinių ir sūkurinių siurblių sukasi apie 2800 aps/min. (variklio sinchroninės apsukos 3000 aps/min.). Konstrukcijos optimizavimui, paprastai variklio priekinis dangtis flanšu jungiasi su siurblio korpusu. Sparnuotė užmauta tiesiai ant prailginto variklio veleno. Tarybinių laikų plataus vartojimo siurblių varikliai būdavo atskiri, su siurbliu jungiami elastine mova, kurią centruoti buvo menas… Tamstos siurblį variklis, kiek matosi, suka per dirželį, tai parenkant skriemulių diametrų santykį nesunku “prisabačyti” bet kokį trofėjinį variklį.
    Jei variklis trifazis, reikėtų pasidairyti kokios fazių kontrolės relės, kad dviem fazėmis nedirbtų. Anuomet buvo sukurtos net temperatūrinės apsaugos: tarp apvijų įsprausti termorezistoriai ir Šmito trigeris per relę nutraukdavo valdymo grandinę. Tuo pat išardymu gerai būtų ir paties siurblio guolius patikrinti, dar kartais sparnuotėje kokia bjaurastis papuola.

  2. Kaip ir minėjau, pompa Itališka. Jei tiksliau Ficem Milano (www.ficem.com), pagaminta tikriausiai 1976 metais. Bent jau motoras.

    pompa ficem milano
    Konstrukcija- špižinis “gultas” ant jo du mazgai- elektros motoras ir pati pompa. Sujungimas- mufta su suakmenėjusios gumos gabaliukais.
    Nuotraukoje matosi ir nauji santechniniai pričindalai- čia jau mano kuryba. Motoro ir pompos ašių sutapimus derinau taip- atleidau varžtus, įjungiau motorą ir smaukiau su juo kol garsas pasidarė tyliausias. Biški sunkokai sukasi surinkto variklio velenas- gal per daug tepalo užtepiau į “salnikų” pusę (motoras turi kažką panašaus į riebokšlius už guolių), o gal man ne iki galo supresavo guolius. Nors žiūrėjau kad lygtai viskas ok. Motorą surinkau taip kaip buvo- pagal žymas.

    Man tik įdomu kas per “gūzas” tarp muftos ir pačios pompos. Aš neatsimenu, bet tėvas sakė, kad ten kažkas tipo buvo, poto subyrėjo ir buvo supaprastinta. Gaila “Fabbrica Italiana Costruzioni Elettromeccaniche” neturi online senos dokumentacijos. Čia tik amžininkai gali pasakyti kas ten buvo. Arba skrodimas- bet tikrai aš jos veikiančios neliesiu, nes po ardymo gali ir nesusirinkti, o ir tektu vandenį išleisti.

    pompa ficem milano
    Tai pačios pompos etiketė.

    pompa ficem milano
    Čia tai kas liko iš motoro etiketės. 2800 apsukų, 0,7kW.

    pompa ficem milano
    Čia tai kas išlieta ant pačios pompos.

  3. Anuo metu buvo sukurta neužmušama sujungimo mova tokiam agregatui. Jei sudomintų, sukurpčiau kokį brėžinėlį… Elastiniam elementui naudojama gumuoto audinio transporterio juostos gabalas, suriestas į cilindrą ir įspraustas į pusmoves. Siurblius centruodavo be vargo, ilgaamžė konstrukcija…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *