Atari 800XL ir kitų maitinimo optimizavimas

Atari kompiuteriukai (8 bitų) turi vieną bėdą- pas juos išorinis maitinimo šaltinis nėra tobulas. Jis paprastutis- transformatorius, lygintuvas ir linijinis (linear) stabilizatorius. Kad išsklaidyti daugiau šilumos tie maitblokiai dažnai užliejami kažkokia epoksidine derva. Todėl pats maitblokis dažnai nesiremontuojasi. O remontuoti tenka, nes dažna liga- pareina stabilizatorius (greičiausiai kondikai) ir maitblokis vietoje 5V atiduoda vos ne 7. Tada būna kiek negerai kompui. Tiesa visi čipai tai dažnai atlaiko, tik neatlaiko atminties čipai. Todėl, preventyviai ir dar todėl, kad galėčiau naudoti bet kokį maitblokį, į senuką Atari 800XL sumontavau impulsinį stabilizatorių:

ATARI 800XL internal 5V PSU
(Ataris be RAM čipų tik todėl, kad perdarytas į SRAM variantą)

Tai originalus National Semiconductors (dabar Texas Instruments) LM2596S ir privalomos detalės pagal datašytą. Dabar be baimės galima jungti kad ir 40V įtampą (tiesa kogero susprogs įėjimo kondikai) ir galima nebijoti supainioto poliariškumo- nes papildomai stovi dar ir diodas ant įėjimo.
Kilmingi Japoniški kondensatoriai ir pagal feng-šui padaryta PCB (kas gi darė! 🙂 ).

Tai paaiškina kodėl stovi tokia plokštė, o ne kažkas tokio:
ATARI 800XL internal 5V PSU

Ogi todėl, kad aš turiu prisidaręs tokių PCB, todėl kad sponsoriai pateikė tikrai originalių komponentų ir tikrai aš pasitikiu jais ir šia schema.

One reply

  1. o va dar vienas modulis:
    internal 3.3V PSU for AMIGA

    Šis modulis keliaus į kitokį antikvariatą: Amiga 1200. Ten stovi net keli 3.3V linear stabilizatoriai kurie kaista kaip velniai- nes maitina papildomą GPU ir du papildomus CPU.

    Tik reikia transila pašalinti, nes supainiojau- SM15T33A (MET) su šotkio diodu. Tiesa, ir dabar viekia 🙂 , gal kiek padeda kitas diodas, rodos Vishay SS14 (S4)…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *