Telegrafas, teletaipas, teleksas…

Iš serijos ar pamenat. Buvo tokia paslauga- telegrama. Kur jei reikėdavo pranešti ką nors svarbaus ir skubiai, ir svarbiausia- oficialiai ala pasirašytą dokumentą. Pats telegrafas labai sena paslauga, tačiau aš jau kalbu apie “šiuolaikinį” telegrafą- teleksą. Teleksas tai teletaipas su visa papildoma įranga siuntinėti telegramas.
telegrama
02 304309 ПРУД= 02 269286 КАРАТ= KAUNAS 269286/297 5/9-91= MARIJAMPOLES OS 12/3 VIRSN VIRSININKUI, GAUTUOSE PV1-80 LANKSTUOSE DAUG BORKO KVIECIAME ATSTOVA RUGSEJO 9D KAUNO VMAK DIREKTORIAUS PAVAD P BALKUS, V TOMKEVICIUTE 753169

Biški tarybinės klasikos, kur supras tik oldskūliniai nūbai:
Aukso veršis: «грузите апельсины бочках братья карамазовы »
Arkadijus Raikinas: “В ответ на вашу телеграмму за номером таким-то от такого-то докладываем радостью ваше распоряжение выполнено колеса направлены урал Сидоров представлен правительственной награде ждем дальнейших распоряжений”.
Bulgakovo Meistras ir Margarita: “Мне Берлиозу отрезало трамваем голову Приезжайте хоронить”.

Čia būtent pašiepiamas telegramų nepatikimumas ir kartu svarbumas. Kaip ir svarbus, netgi oficialus dokumentas, tačiau viduje gali būti kokia nors nesamonė.

Apie hardware: kol kas tik spėlioju kaip viskas veikia, bet teoriškai turiu pilną komplektą (didžiausia dalis dar saugiai nenugabenta).

1. Numerio rinkėjas ir kažkas tokio, ką galima būtų pavadinti modemu:
telegrama
Užrašas: KOMB. VEB MESSGERÄTEW. ZWÖNITZ GERÄTEWERK KARL-MARX-STADT, TYP T 53/6 (RFT T53/6)
Viduje tik rėlės, keli kondikai:
telegrama

Perforuotų juostelių skaitytuvas:
telegrama
Gamintojas tas pats, modelis TVP T 53/6

Didžiausia problema:
telegrama
Anschlußdosenstöpsel ZB 27
Kaip šitą laidą jungti į USB? 🙂 Kiek suprantu keturi laidai. Bet ar visi reikalingi. Reikia skaityti kokią nors istorinę dokumentaciją- kaip buvo realizuojama šita sistema. Nes jokios jungties ant sienos aš neradau. Tikriausiai aparatas buvo perkeltas į kitą vietą kai išnyko telegrafiniai tinklai.

Turiu kelis tuščius blankus, jų kitoje pusėje parašyta:
telegrama

O didžiausia dalis- pats teletaipas sujungtas su juostelių perforatorium. Kol kas dar neturiu nuotraukų.

Veikimo principas ir kam tos juostelės:
Žmogaus spausdinimo gretis tikrai lėtesnis nei perdavimo greitis (rodos 50 bodų po 5 bitus), o ir galima suklysti. Tuo tarpu juostelė kaip tarpinė atmintis.
Siunčiam telegramą- su teletaipų suspausdinam tekstą ant popieriaus ir į juostelę. Su “modemu” skambinam abonentui, po sujungimo su juostelių skaitytuvu perduodam tekstą. Kartu galima pasidaryti telegramos kopiją. Gaunat telegramą- iškarto spausdina teletaipas ir jei įjungta, išmušama perfojuosta.

Keli randominiai dokumentai PDF formate.

Panašu, kad tai Siemens T-37 klonas iš DDR.

4 replies on “Telegrafas, teletaipas, teleksas…”

  1. Telekomo privatizavimo metu teko paskubom perimti Šiaulių m. telegrafo ūkio abonentinę dalį, nes veteranus skubiai išleido pelnyto poilsio. Buvo kokie 10 – 15 abonentų, kurie pamažu nunyko. Aparatai buvo “Teslos” mechaniniai ir VDR, rodos “Robotronai” su dviem Z80 procesoriais ir adatiniu spausdinimo mechanizmu. Sunkokai beatkuriu linijos interfeisą, kiek dabar paskubom prisimenu, dvilaidė linija ir žemė. Priėmimo ir perdavimo grandinių po vieną laidą sujungia su žeme. Signalas nuolatinė 24 V, “0” – minusas, “1” pliusas, bet gal ir atvirkščiai. Atmenu, buvau pasidaręs “pribambasą” su priešpriešiais sujungtais LED linijos kontrolei. Sujungus priėmimą su perdavimu turėtų spausdinti. Telegrafo stotys jau buvo automatinės, dar relinės, panašiai kaip ir ATS, rinkikliu renkamas reikiamo abonento numeris.
    Poliarizuota relė – imtuvas. Gal dar geležinkelyje išliko telegrafo modifikacija su kompiuteriniu interfeisu.
    Reikės dar pagoolenti kirilica, ten atstumai dideli, linijos prastos, o (ne)tvarka reikalauja dokumentuoto patvirtinimo pridengti jautrią vietą…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *