Wire wrap

Dabartiniais “arduino” ir kiniškų modulių laikais, laikinus sujungimus darom su kiniškais spalvotais laideliais kurie turi 0,1″ jungtis. Būna vyriškos jungtys ir moteriškos, bet taip jau gaunasi, kad plokštese dažniausiai būna vyriški pimpaliukai (pins, adatėlės) ir dažniausiai naudojamos moteriškos jungtys. Tos jungtys patogios, kol jos dar būna jaunos ir ne išmakaluotos. Poto jau nelabai ir jungia ir pačiu nepatogiausiu momentu išsprūsta. O jei reikia ką nors sujungti stipriau, jau beveik galutiniam variante, bet norit pasilinkti galimybe ardyti? Litavimas tinka tik pačiam galutiniam variante, nes kiniškos jungtys nėra labai gero plastiko ir biški lydosi ir kreivaliojasi. O ir vistiek laidelį reikia kažkaip pritaikyti prieš lituojant. Čia męs vėl atrandam “dviratį”- wire wrap technologiją. Ją išrado, tiksliau ištobulino telefono kompanija (Bell labs) ir ji pasirodė ant tiek patikima, kad ją naudojo net kompiuterių montavimui ir tokia technologija netgi nuskrido į mėnulį.
wire wrapping kynar

Kaip naudotis wire wrap? Pirmiausia reikia turėti tinkamą laidą ir tinkamą instrumentą:
wire wrapping kynar
Laidas taip plonokas laidelis su plastiko izoliacija ir dar jis alavuotas. Parduodamas jis pagal nubendrintą brand name- kynar. Mano nuotraukoje- alpha wire company, 30AWG, 0.0047″, 0,12mm, alavuotas kynar izoliacijos laidas. Instrumentas- iš aliekspreso nupirktas už ~14€ instrumentas. Instrumentas turi tris funkcijas- skuta izoliaciją, užvynioja ir nuvynioja.
wire wrapping kynar
Pirmiausia kišam apie 3cm (1 colį) laido į centre padaryta skylutę ir nubraukiam izoliaciją.
wire wrapping kynar
Poto nunuogintą galą kišam į instrumetą su išilginiu plyšiu.
wire wrapping kynar

Maunam instrumentą ant reikiamos jungties (pin) ir sukam, kad laidelis susivyniotu. Pageidaujama sukti standartinėm kryptim.
wire wrapping kynar
Laidelis gražiai susivynioja. Rekomenduojama pradžioje vynojimo laidelį kiek paleisti, kad susivyniotu vija kita ir izoliuoto laido. Taip gaunasi taip vadinamas “stress releaf” ir laidelis tvirčiau laikosi ir mažesnė galimybė, kad laidelis nulūž ties izoliacijos nuskutimo vietos pradžia.
Norint atjungti jungtį, reikia panaudoti kitą instrumento galą ir kiek atsukti. Tada vijos atsipalaiduoja ir tas vyniotinis lengvai nusikelia.
wire wrapping kynar
Jungtis gaunasi labai graži ir tvirtokai laikosi.
wire wrapping kynar
Šis gyvis slapstosi požeminiuose urvuose prie drenažo šulinio. Dabar remontuoju drenažą fazendoje, todėl jo namelius sugrioviau. Teko pernešinėti prie prūdo.

2 replies on “Wire wrap”

  1. Turime darbe labai didelį (input output skaičiaus prasme) Valmet valdiklį, tai ten senesnės laidos spintoje tarpiniams sujungimams naudojamas Wire wrap. Tik ten pinai spėju standartiniai tai technologijai, storesni ir gal 2,5 cm ilgio. Viso jų spėju netoli 1000, neskaičiavau niekad. Ir tų sujungimo laidukų tai konkretus miškas susidaro. Tam, kad darbo metu laidukus užvynioti ir nepatrumpinti gretimų pinų įrankio galą tiesiog izoliacija apvyniojome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *