Pirkinys: kaitinimo staliukas

Labai retai ką nors rekomenduoju, bet šis kiniškas pirkinys man palengvino gyvenimą. Todėl kiek parekomenduosiu, nes nors ir turiu karšto oro stotelę, tačiau toks kaitinimo prietaisas pagelbėjo lituojant kelias savadarbes plokšteles ir remontuojant kitą kinišką pirkinį.

PCB heating pad
Šis daiGtas vadinasi anot kinų: “aluminum led remover ptc heating plate soldering chip remove weld bga ball station split plate”, kas išvertus iš čingliš kalbos reiškia- aliumininė kaitinimo plokštelė kuri padeda lituojant. Šiaip ji tikriausiai skirta remontuoti kreivai sulituotas kiniškas LED juosteles:
PCB heating pad
Net nuotraukoje matosi, kad LED stovi kreivai. O dažnai ir neveikia. Tačiau aš pirkau kitiems tikslams. Tačiau originalus kaitinimo plokštelės panaudojimas iškarto sukelia rimtą problemą- nors viduje yra “keraminis” kaitinimo elementas su PTC rezistoriaus parametrais, visa sistema kiek per daug kaista- LED paprastai lituojami ant aliuminio juostelių su bešviniu ir papiktintu lydmetaliu. Aš naudoju švininį. Iš to išplaukia perkaitinimas. Aišku galima reguliuoti temperatūrą su kokiu PID kontroleriu, bet čia ne “pramoninis” naudojimas.

Va kam aš naudojau:
PCB heating pad
Prilituoti tokį modulį sunkoka su oro stotele. Juolab, kad net modulio datašyte parašyta- lituoti galima tik vieną kartą ir griežtai besilaikant temperatūrinio režimo. Tai visiškai suprantama, nes viduje modulio be RF detalių tupi ir pilnavertis kompiuteris ir šiaip viduje daug detalių. Vieną modulį prilitavau su oru, bet labai ilgai vargau, viršus netgi parudavo, o vienoje vietoje PCB net deformavosi. Su šiuo, aliuminiu kaitintuvu, viskas gavosi žymiai greičiau ir geriau. Tiesa, pirmas blynas buvo biški pasvilęs.

Dabar apie remontą:
PCB heating pad
Senesniems projektams pirkau keletą kiniškų GPS modulių. Vienas iš modulių trumpino per Vcc, o vizualiai matėsi, kad moduliukas prilituotas kreivai. Kinai be atsikalbinėjimų atidavė pinigus, o moduliukas buvo numestas į “šrotą”. Tačiau šiandien prisiminiau ir per keliasdešimt sekundžių perlitavau- užteko pakaitinti, ir modulis autopozicionavosi į teisingą vietą. Dar kiek pastumdžiau su pincetu, bet modulis gražiai suvažinėjo į teisingą padėtį. Ir kaip parodė testas, po perlitavimo, viskas veikia ir GPS rodo teisingai.

Vienintelis blogis šiam “stalelyje”, kad viena PCB pusė turi būti be detalių, arba litavimo metu reikia taip planuoti darbus, kad stalelis naudojamas tada, kai detalių dar nėra “blogojoje” pusėje.

2 replies on “Pirkinys: kaitinimo staliukas”

  1. Man pavykdavo ant senos keptuves ir elektrines kaitlentes. Tiesa, gal kiek perkaisdavo PCB, nes SS pakeisdavo spalva kazkiek. Bet litavosi puikiai ir viskas veike. Uzlitavus ausinti labai paprasta, tiesiog nukeli ir padedi keptuve ant saltos vietos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *