2 replies on “Levai atmink!”

  1. Truputi nelabai pagavau bajerio del TTL ir 5V lygio, nes standartiskai TTL ir yra 5Vcc itampa seriami. Ar cia CMOS del 3.3-1.2Vdd tureta omeny ar , kad jei clock signalas paduodamas su 5Vpp peak to peak (2,5V to -2,5) tuomet neveikia? 😀

  2. Maitinimas ir išėjimas pas TTL logika nesutampa. Pas CMOS tai gal. Būtent, kad paleisti korektiškai Z80 CPU netgi su senoviškom TTL mikroschemom, senoviškas datašytas rašo taip:

    Z80 CLK from TTL to 5Vpp

    Z80 CLK from TTL to 5Vpp Net pas patį Z80 (NMOS) išėjimas nesiekia 5V, o kažkur kiek mažiau už 4. Kas gerai, nes puikiausiai derinasi su 3V CPLD. Kaip matosi iš paveikslėlio dešinėje, tikras TTL (tranzistorių-tranzistorių logika) turi savyje du tranzistorius išėjime. Kai nulis- tai atsidaro apatinis, kai vienetas, atsidaro viršutinis. Nulis būna arti nulio, nes perėjimas kolektorius emiteris tai kiek mažiau už voltą. O kai būna vienetas, prie perėjimo EC dar prisideda diodas. Todėl realiai ten būna kiek daugiau nei 3,5V.
    Padaryti tikrus 5V galima pagal senovišką datašytą arba paprasčiausiai pastačius 74HCxx buferį. Nes HC serija jau kitaip padaryta ir ten stovi laukiniai tranzistoriai. Ten nėra “diodinio” įtampos kritimo, o FETai tai tik omo dalys. Gal tiktu ir HCT serija kuri turi viduje sumontuota rezistorių, kad suderinti išėjimą su TTL.

    Beja, nuotraukoje parodytas keraminis raritetas puikiausiai veikia. Tiesa, tie NMOS čipais būna šilti kai dirba, o CMOS šaltučiai. (CMOS nereikia daryti 5Vpp CLOCK, pukiausiai veikia ir nuo 3Vpp).

    Kodėl reikia 5Vpp aš tikrai nežinau, reikia klausti to kas darė tuos procesorius. Kažkas susije su technologijos primityvumu. Juk intelio 8 bitų CPU naudoja net 12V, kelių fazių taktinius impulsus. Nekalbant apie +12V ir -5V debilnus maitinimo laidus.

    Todėl, jei jūsų “kompiuteris” pasileidžia ne iš karto (po šalto jungimo), ir veikia ne su visais procesoriais, garantija, kad taktavimo signalas ne toks, kokį norį procesorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *