ZX interface 1 ir Microdrive

Po ilgų eBay batalijų ir pinigų taškymo (kažkoks prakeikimas- kai aš nebandau pirkti, daiktas parduodamas už 25, o kai aš jau bandau, jį nuperka už kokius 80. Pirkėjų skaičius panašus) pavyko nupirkti atskirai pačias microdraivo kasetes (kurios beveik visos blogos), patį mikrodraivą (kaip blogą) ir ZX Interface 1, be kurio nepajungsi mikrodraivo prie kompiuterio.

ZX microdrive
Dar originalioje “pakuotėje” testavau. Iš esmės neveikė, nors “kasetėlę” suko. Susiradau manualą ir užsiroviau ant pirmos problemos: varžteliai po tuom metaliniu papuošimu. O pastarasis priklijuotas stipriai. Manualas rašo- nupupkite ir išmeskite, surinkdami užklijuokit naują. Naujų tikrai negausiu. Nors ir stengiausi lupti, biškutuką susideformavo.

ZX microdrive
Pats “interfeisas” pasideda po kompiuterio apačia. Čia jei naudoti “klasikinę” ZX Spectrum. Su didesnėm nebandžiau.

ZX microdrive
Nuėmus mikrodraivo dangtelį matosi juostos pratraukimo mechanizmas ir stačiai stovinti PCB su specializuota mikroschema ir 7805 stabilizatorium. Tie mėlyni elektrolitai tai tikras nesusipratimas- 0.22uF ir 0.47uF. Taip, mažiau vieno mikrofarado. Manuale rašo patikrinti įtampa ten- oscilografas parodė baisulingus triušmus. Todėl pakeičiau juos kiek naujesniais 10uF elektrolitu ir 1uF tantalu. Oscilografas parodė gryną flatlinę. Taip pasitaisė maitinimo bėda- o čia stabilizuojama įtampa analoginiam “magnetofono” traktui.
Juostos traukimo mechanizme reikia nulupti gumytę ir ją pastatyti kitu galu, nes nuo naudojimo ji ten nudilusi.

Pats “interfeisas number one”:
ZX microdrive
Tai tik mikrokontroleris ir RS232 lygių formuotojas. Nes čia ne tik “mikrodraivo” kontrolė, bet ir RS232 jungtis ir “ZX network”, kas iš esmės yra tas pats RS232 su nedidelėm modifikacijoms. Taip pat, čia yra papildomas ROM kuris išplečia standartinį BASIC.

ZX microdrive
Po remonto sistema atrodo taip: pasikeitė dar ir jungiamasis laidas- dabar tapo jis “spektrumiškesnis” ir kiek ilgesnis. Paprasčiausiai remonto metu pastebėjau, kad laidas jau kiek nusilankstė ir pradėjo nekontaktuoti. Viena kasetėlė veikia originaliai, kitoje pakeičiau fetrinį paduką kuris prispaudžia juostelę prie galvutės. O trečią mikrodraivą netyčia sugadinau- juostelė kiek susiglamžė ir dar kažkas atsitiko su juostelės sukimu. Ten viduje yra kilpa sujungta nedidelė katuštė juostos. Teoriškai visa juostelė persukama per 7..10 sekundžių. Duomenų perdavimas žymiai greitesnis nei iš magentofono. Internetuose mačiau, kad “benčmarkuose” duomenų perdavimo greitis didesnis nei 3″ diskasukio.
Manau taip greitai veikia todėl, kad naudojami du takeliai- viename gal clock kitame duomenys? Arba naudojamas koks nors diferencialinis įrašymas.
Pačiam mikrodraive telpa apie 100kbaitų informacijos, praktiškai gal 80. Failo suradimas blogiausiu atveju 7…10 sekundžių (kas nėra labai blogai), o geriausiu atveju buvo “momentinis”. Deja, labai ištestuoti nepavyko, nes tame antikvariniam kompiuteryje dingo “QWERT” raidės- ryškiai nutrūko vienas klavietūros laidas. O be “R” raidės negaliu nieko paleisti.

Prisiminimui:

Kasetėlės formatavimas:
FORMAT “m”;1;”pavadinimas”

Tūrinio peržiūra:
CAT 1

Programos išsaugojimas:
SAVE *”m”;1;”pavadinmas”

Programos užkrovimas:
LOAD *”m”;1″pavadinmas”

Ai, va pati kasetė:
ZX sinclair ql microdrive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *