Konstruktorius: Atari 1088XEL

Antikvarinių kompiuterių liga gana plačiai paplitusi pasaulyje. Tai kartu ir didelis biznis kuris remiasi nostalgija, ir kartu yra keletas entuziastų, kurie tikrai tuom užsiima tik dėl malonumo. Tokie žmonės kartais užsiima ir “svajonių” kompiuterio kurimu. Vienas iš tokių konstruktorių tai Atari 1088XEL. Tai tikras Atari kompiuteris kiek mažesniam formate ir kurtas entuziastų- nes visi failai atviri. Ko nepasakysi apie “add-on” plokšteles šiam kompiuteriui. Kitas momentas- tokiam kompiuteriui surinkti reikia originalių mikroschemų, kurios jau ~30 metų kaip negaminamos.
Aš nusipirkau tik PCB ir keletą PIC mikroschemų. Visas pirkinys buvo pigesnis nei siuntimas ir Lietuvos mokesčiai. (15USD už PCB, 15USD už kelius PIC, 20USD siuntimas iš Amerikės).

atari 1088xel
Taip atrodo jau surinktas konstruktorius. Mėlynos PCB tai jau mano pakaitalai vietoje pobrangių add-on. O maketinė daro mono video. Irgi čia reikia adono.

atari 1088xel
Tai paprasčiausiai sudedam kelis TTL lygio LUMA signalus ir primaišom sinchronizaciją. CHROMA signalas pas mane neteisingas, nes neturiu specifinio kvarco. Dabar sudėjau NTSC dažnio kvarcą, o mikroschemos tai PAL (3.579545MHz vietoje 3.546894MHz). Todėl splavų nerasta.

atari 1088xel

Tačiau norėčiau pakalbėti ne apie tai. Norėčiau pakalbėti apie BOM ir kodėl matosi, kad šį konstruktorių darė megėjai.

atari 1088xel
Yra tokie rezistorių rinkiniai, gaminami jie visokių “formatų”, tačiau tai jau archaika. Po aštuonius rezistorius tai dar dažnai galima gauti, nes tai matyt 8 bitų palikimas. Tačiau kitokie kiekiai jau tikrai reta egzotika. Ką tokiu atveju daro inžinierius- deda populiaresnes detales ir lyšnus rezistorius palieka laisvus (spare). Dar reikėtu pasinagrinėti, ar tikrai reikia tiek skirtingų nominalų. Dažnai skaitmeniniai technikai užtenka bet kokios reikšmės.
Todėl aš panaudojau rezistorius su daugiau kojelių- nukirpau lyšną. Kitus rinkinius pakeičiau palaidais rezistoriai. O 100K rinkinį pakeičiau į SMD variantą.

2 replies on “Konstruktorius: Atari 1088XEL”

  1. Atariage forumuose susisiekiau su PCB autorium. Jis labai stipriai paaiškint negalėjo dėl BOM. Bet užtat užpuolė religiniai atari sektantai, kurie puolė ginti autorių su tokiais konstruktyviais pasiūlymais kaip: “vadinasi ne tau skirta”, “pasidaryk savo geresni” ir panašiai. Taigi, autoriui didelis pliusas, o aplinkai didelis minusas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *