M-C9001N CRT monitorius

Mano kitam “konstruktoriui” reikia totalios egzotikos- vektorinio displėjaus. Skaitmeninis osciloskopas vos vos rodo vaizdo užuomazgas, o kineskopiniai seniai sudeginti. Todėl pradėjau ieškoti mažų, juodai-baltų televizorių/monitorių. O tokių jau nelabai yra. Ypač, kai reikia, kad veiktu nuo žemos įtampos ir dydis neper baisiausias. Mūsuose (darbe) jau seniai tokios senovės neatneša. Ir o stebukle, vakar atvežė ypač seno ekskliuzyvo. Pusiau tarybinės, pusiau Bosch gamybos CNC staklės valdymo blokus ištrauktus “bulgarkės pagalbą”. Nors blokus sumetė į krūvą, esantys monitoriai nesudužo. Gaila, bet CNC staklės buvo modernizuotos, tai dauguma monitorių buvo spalvoti, dideli CRT ir net vienas LCD. Originalūs buvo tik du- vienas tarybinis, o kitas Panasonic/Matsushita/Bosch M-C9001N:

CRT M-C9001N display
Nors buvo apipiltas vandeniu, tepalu ir dulkėmis, korpusas susilankstė nuo smūgio į betoną, viduje esantis CRT monitorius visiškai sveikas. Biški pakibirkščiavo ir veikia. Reikėjo tik prisukti “brightness” kintamą rezistorių ir paduoti video signalą. Vartoja apie 13W iš 12V maitinimo. Ir šviečia FallOutiškai, žaliai.

CRT M-C9001N display
Čia matosi, kad CNC staklėsė dirbo ilgai. Labai ilgai.

Dar liko tarybinis monitorius, kuris biški labiau išlenktas ir kiek didesnis. Jei jis pasileis, tai žaliasis nebus gadinamas- labai jau hipsteriškai jis atrodo. Nes norint perdaryti iš skanuojančio monitoriaus į vektorinį, tenka beveik pilnai išmesti visus vidurius. Tai geriau išmesti tarybinius Jerevano kondikus (ir KM-kes), nei kuklius Japoniškus komponentus.

P.S. Dar radau 3 vnt. 5.25″ FDD ir “clicker” klavietūrą. Irgi ekskliuzyvai.

19 replies on “M-C9001N CRT monitorius”

  1. Turiu nuo DDR laikų Robotron 1715 sistemos monochrominį žalio vaizdo, panašu, kad yra reikalų su eilučių transformatorium (jų liga dėl senėjančios izoliacijos), o gal ir kondensatoriai. Vizualiai toks mielas 80s monitoriukas, ikoniška minimalistiška forma ir dar tas faktas, kad žalio vaizdo… Matant šias foto norisi įkvėpt jam gyvybės. Tik gaila, kad nei vga, nei normalus video in, nei schemos ar ką pajungt nėra…

  2. Robotron kaip tik ir buvo išgelbėtas nuo naikinimo, pamačiau ir čiupau, gaila kad tik monitorius. O transformatorių dar nelituotą ką tik nupirkau iš vokiečio. Aišku tas plastikų senėjimas… pirmas įjungimas, ko gero, gali būti ir paskutinis. Bet mačiau kažkokio entuziasto parašytą pdf su pervyniojimo instrukcija tai blogiausiu atveju reiks tai bandyti.
    Kažkokia nustalgija apima, aš vėlai tik nuo 386 pradėjau, bet kiek per rankas praėjo ir kur jie dabar 🙁 Būčiau numanęs… Tokios egzotikos buvo galima nupirkt… Dabar kainas pažiūrėjus nejuokas, o pas mus apskritai net ir nelabai matosi.

  3. Buvo linkas į eBay, kur parduodamas “Robotron-PC-1715-ein-PC-Tastatur-Monitor-aus-der-DDR-mit-Original-Handbuch”

    [Edit Admin, po aukciono]

  4. paprastai irgi nesiseka su ebay. suskrenda vanagai ir prasideda pjautynes…dėl šūdelių.

  5. Tiesiog, man ji labai patinka. Turiu jų labai daug nuo darbo iki namų 🙂 Ir atsarginę nusipirkęs pasidėjęs, jei kartais bus EOL, kai maniškės nusidėvės 😉

  6. Nu gal vieną kaip ir galėčiau perleisti. Tai kogero būtų Mitsubishi MF504B-368U su kiek pažeistu priekiu, o Panasonic JU-475-4 pasilikčiau sau. Deja – nepratestuoti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *