VHS

VHS? WTF? Ogi aš kažkaip peršokau labai anksti iš vidiakų į skaitmeninius formatus ir šiaip tuo metu TV/Video nebuvo labai žiūromas. Todėl kažkaip mano prisiminimai apie VHS buvo kiek iškreipti- prasta kokybė ir beviltiškas reikalas:
vhs
Nu kažkas tokio, tik spalvų mažiau.

Šiandien šiukšlyne pamačiau du video grotuvus: sony ir philips. Pilypas iš viso nesijungė, o sony uždegė LED ir net viduje pakrutino užmiršta kasete. Juostelė kasetėje buvo nutrukusi, o ir pačios kasetės nespjovė lauk.
Nusitysiau namo eksperimentams- kažkada buvau uždėjęs juostelę aukštyn kojom ir kažkas matėsi. Žodžiu norėjau sulaužyti galutinai.
Pradžioje aparatas neveikė, poto išjudėjo tepalai, pradėjo vilkti juostą ir rodyti sniegą. Drastiškai nuvaliau galvas, kur pas Sony (SLV-XA110) tik dvi (besisukanti su dviem) ir sudvejinta tracking / garso ir netikėtai viskas pradėjo veikti idealiai (beveik).

vhs
Mechanizmas supaprastintas iki minimumo (palyginus su Panasonic NV-180, 1986?). Panasonikas- aliumo frezuotas šasi, daugybė detalių (nu jis dar ir rašo), o šitas- štampovkė.

vhs
(monitoriuje pašalintas visas overscan. Matosi pilnas kadras ir net dalis sinchroimpulso)

Gal dar ir kasetė kokybiška papuolė. Kita kasetė irgi “originalas”. Net užkilo noras toliau nelaužyti, o pabandyti nuskaityti seną kasetę su šeimos kronika. Nes kažkada skaitmenizavau, bet kokybė nepatiko. Gal šitas Sony tvarinys geriau skaitys- jo tracking automatinis tikrai magiškas- pirštu stabdai video galvą, tai vaizdas (ir garsas lėtėja), o sniego neatsiranda. Ryškiai lėtėja kadrai, nes monitorius po kažkiek laiko praranda sinchronizaciją.

vhs
Vienintelė bėda- kasetė braška ir neprisispaudžia prie dugno. Čia padeda papildomas svoris. Ir aišku nenori atiduoti kasetės- matyt kažkur prasisuka koks dirželis. Ir dar, kartais dingsta garsas- problema sprendžiama užtvojant per aparatą su kokiu nors atsuktuvu.

P.S. berašant kogero nutrūko vyniojimo diržas ir vidiakas nebeveikia 🙂

4 replies on “VHS”

  1. Mechanizmas:

    vhs

    Čia matosi dirželis, kuris tik nukrito.
    vhs
    Visa mechanika varoma naudojant “capstan” motorą- jis kogero stipriausias. Kitos motoras- paprastutis, valdo “kodinį diską”

    vhs
    Pati PCB iš viršaus nyki ir tuščia. Ir detalių visai mažai: PCB universali ir tinkama visiems aparato modeliams. Yra ir įrašymui, ir “karaoke”.

  2. Aš taip VHS ir nepatyriau savo gyvenime kažkaip. Na, būdavo, kad išsinuomodavom kartu vidiaką su krūva kasečių, bet ne daugiau. Bet va VideoCD tai buvau nepadoriai užkaupas, tik kad tai buvo gan trumpalaikis ir dar labiau nevertingas reiškinys…

  3. uzktiktu kokia sena tai publika gautumei DAUG REPEKTO TAŠKU.
    JEI APSISKELBTUMEI naku drakonnu ir kitu naku remontuotoju (pagal feng šuij
    ) butumei apaštalas iš vis:)

  4. Gūdžiais 1998-2000 studentai turėjom tokį beveik versliuką – pirkdavom turguj neveikiančius vidiakus ir SAT imtuvus, remontuodavo ir po to parduodavom:) Tai čia dar nelabai supaprastintas mechanizmas 🙂 Turėjau kažkada gavęs kelias Toshibas – ten net galvos variklio apvijos su šerdim buvo įliktuoti į plokštę ir variklis “išsiardydavo” nukeliant mechaniką. Bet šiaip aparatai man patiko – mechanika štamuota iš gana storo metalo, viskas labai paprasta, tai net beveik nebuvo kam gesti. Veikė labai patikimai, viskas kas įmanoma buvo perkelta iš mechanikos į elektroniką. Nors tos Toshibos jau gal buvo iš kiek vėlesnių laikų. Kaime dar turiu kažkokį keistą bevardį Hi-Fi aparatą, kurio maitblokio remontas baigėsi taip pat keistu bet puikiu veikimu ant berods 1 Mhz. Beje, VHS pabaigoje naudojaus tik Hi-Fi aparatus ir atitinkamus įrašus – vaizdo kokybė kaip tiems laikams tikrai gera, o garsas kaip iš kompakto. Dar turiu manrods “13 aukštas” ir keletą kitų tų laikų kasečių.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *