Optinė pelė vintažiniams kompiuteriams Amiga (ir gal Atari)

Ištraukiam savo seną kompiuterį Amiga ir kažkaip neberadau pelės. Amiga naudoja specifinio modelio pelę- ten nėra jokio kontrolerio, o visi signalai apie padėtį ir mygtukus siunčiama tiesiogiai į kompiuterį. Tuo pačiu principu veikia ir Atari ST pelė, tik debilai inžinieriai sukeitė vietomis signalus. Todėl Atari pelė neveikia su Amiga ir atvirkščiai.

Pradžiai norėjau kur nors surasti rutulinę pelę ir pajungti tiesiogiai laidus prie fototranzistorių. Bet pasirodo, rutulinės pelės taip jau ir nesimėto. Beja originali Atari ir Amiga pelė tai rutulinė pelė. Tada pradėjau laužyti optines peles, nes senoviškos optinės pelės turi du čipus- vienas interfeiso, kitas- optinis modulis.

Tačiau USB pelė buvo kiek per nauja…
Amiga optical mouse

Tai ADNS-5020, pagamintas Avago. Deja šis čipas turi tik SPI interfeisą ir tiesiogiai jungti prie Amigos nėra prasmės. Reikėtu statyti MCU kuris dekoduotu parametrus į X ir Y impulsų srautą. (tokią pelę galima paversti į mažą video kamerą).

Tada išardžiau seną PS2 pelę:
Amiga optical mouse
Čia tai ko man reikia- kiniškas nebrandinis OMo2 čipas. Jo datašytas lengvai randamas internete. Šis čipas išduoda būten X ir Y impulsus.

Kita problema- kabelis:
Amiga optical mouse
Amiga pelės naudoja 8 gyslų kabelį (jei naudoti vidurinį mygtuką- 9 gyslų). O toki rasti ploną ir lankstu beveik neįmanoma. Todėl prie šios surogatinės pelės teko prikabinti pilnavertį RS232 kabelį. O jis storas.

Tačiau pelė puikiausiai veikia ir nesiskudžia. OM02 čipo visiškai nereikia konfiguruoti, jis viską daro pats ir automatiškai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *