XRF remontas arba kam taip daryti!?

Toliau sirguliuojant (simptomai sako, kad korona, o PGR sako, kad ne) pačiupinau toliau seną XRF. Veikimo principą jau kiek paaiškinau. Ir rašiau, kad “juodas pelekas” nebando skaityti firmwaro iš SPI ROMo. Tačiau osciliatorius savo 16MHz išduoda. Pradedam nagrinėtis schemą:
XRF PCB

A- dalis, tai MCU core įtampos stabilizatorius. Rodos 1.2V. Jis veikia. Ant mosfeto generavimas matomas, ant didelio tantalo įtampa normali.
C- dalis, 16MHz osciliatorius veikia.
D- dalis, RS232 keitiklis. Bent jau į vieną pusę signalai praeina.
B- dalis… kas tai? Tai CDCV304 200-MHz General-Purpose Clock Buffer. Kam jis čia stovi tai neaišku. Pirma koja statiška, vadinasi ir išėjimai bus tušti.

Nukeliam detales, nes takeliai vaikšto po jom:
XRF PCB
Matom, kad takelis iš osciliatoriaus kojytės (out) eina tiesiai į buferio pirmą koją (in). Tačiau signalas nepraeina. Kontaktai pilnai izoliuoti. Pazoominus, matosi, kad prie “C” kontakto nėra takelio.
Dabar bambesys ir klausimas: jei PCB technologija leidžia plonus takelius, tai dar nereiškia, kad reikia tuos takelius daryti tokius plonus. Osciliatorius gana masyvus, aparatas “rankinis”, gal dar termo išsiplėtimai dalyvauja… Ir dar vietos tikrai pilna.
Tikrai pamenu, kad tokį gedimą (kai dingdavo ryšis tarp delninuko ir aparato) turėjo net keli tos kartos prietaisai. Tada remontavo keisdami “motherboard” fabrike…

Man rankos biški dreba:
XRF PCB
Sujungiam su Mylar dratu reikiamus kontaktus ir staiga iš SPI mikroschemos pasipyla duomenys ir kontroliniuose taškuose atsiranda dinaminiai signalai.

XRF PCB
Netgi dalinai sujungus viskas magiškai pradeda veikti ir aparatas susikalibruoja (standartization). Dabar bėda- reikia surinkti visus korpuso elementus ir varžtelius, nes aš juos išmėčiau ant stalo ir kambaryje, nes nelabai tikėjau remonto baigimu. Ir dar delninukui surasti naują akumuliatorių, nes esamas (jau karta perdarytas) jau visai nelaiko krūvio.

3 replies on “XRF remontas arba kam taip daryti!?”

  1. Šaunu! Kaip kilo mintis nukelti mikrę? PCB ketursluoksnė? Šalia “Silkscreen” TP12 ir TP13 irgi “gerai” padaryta 😮 Tai sutaupei kokius ~5K€ jei ne visus 10k? 🙂

  2. Kodėl nukėliau mikroschemas? Norėjau pažiūrėti kur eina 16MHz. Man net mintis nekilo, kad 16MHz eina per greituminį buferį. Kam to reikia aš nesuprantu. Galvojau, kad iš MCU-DSP išeina koks mandras greitas CLK į ADC. Ir rodos, kiti CLK išėjimai niekur nepajungti- vienas eina į testpad, kitas iki nesumontuoto elemento.
    O sutaupiau lygiai nulį, nes aparatas jau nurašytas. Aš ji paėmiau kaip ir utilizavimui. Nu nebent netiksliai savo malonumui tikrinti lydmetalio sudėti.

    XRF results solder

    Nelabai pataikė. Aš kažkaip labiau pasitikiu etikete: Sn-60%, Pb-39%, Cu-1% 🙂
    (į tyrimo datą nekreipkit dėmesio. Batarkė mirusi, tai kiekvieną kartą nustatau bet kokią datą ir laiką)

  3. Va kito, irgi nurašyto aparato skaičiukai:

    XRF a-2000

    Šiems senukams reikia fabrikinio perkalibravimo, tačiau to jau niekas nedaro. Kad perkalibruoti, reikia turėti kolekciją etalonų, laiko ir fabrikinį PIN kodą. Šiam modeliui fabrikinio kodo lygtai neturiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *