AM radija vs kompiuteris ir FCC

Grįžtam atgal į tuos laikus, kai maždaug aš gimiau. Buitinis kompiuteris dar tik formavosi, o AM radijos dar karaliavo eteryje. Kas bendro? Ogi senoviški procesoriai dirbo apie 1MHz dažniu, vadinasi duomenų ir adresų šynos veikė bet kokiais dažniais mažesniais už 1MHz, o harmonikos buvo kaip tik didesnės nei 1MHz. Iš esmės, toks kompiuteris buvo chaotiškas siuntikas… Ir neekranuotas kompiuteris pilnai užgoždavo silpnas radijo stotis.
Dabar mintimis persikeliam į JAV ir žiūrom ką daro ponas Vozniakas- jis konstruoja kompiuterį, tačiau jam FCC sertifikacijos nedaro, nes tai “office equipment” ir šiam kompui reikia specialaus monitoriaus. Aišku, galima nueiti pas Vozniako kaimyną, ir ten įsigyti TV moduliatorių. Tačiau Apple tai oficialiai nesijungia prie TV. (Tais laikais net amerikoje televizoriai neturėjo video įėjimo). Jei norėtume parduoti šį prietaisą masėms, reikia TV pajungimo. O čia išlenda seni perdūnai iš FCC ir reikalauja, kad kompas netrukdytu radijom ir televizoriams. Dar baisiau, kad gaminant pirmąjį Atarį, dar niekas nežinojo kas ir kaips bus. Todėl…

aliumas
(CO14015 ar tai C014015)

Tai Atari 400, pirmos laidos ekranuojantis korpusas!

Visa “motininė” paslėpta metalo korpuse, iškištas tik maitblokis ir TV moduliatorius. Kažkaip dėl klavišų jau per daug nesijaudino:
Atari 400
Dar matosi visa eilė filtrinių kondensatorių… Dėl to, šio kompiuterio kaina tikrai buvo didelė. Aišku prisidėjo dar ir atminties kaina. Ir šiaip konstrukcija labai kvaila. Varžtelių kiekis primena kokios nors aukšto dažnio prietaiso korpusą.
Praėjo dar keli metai ir FCC priėmė naujus standartus. Ir viso šito jau nebereikėjo. O štai 21 amžiuje toks kompiuteris galėtu dirbti iš viso be ekranų ir filtrų- niekas nebesiklauso AM radijo stočių, o ir eilinė LED lemputė “čirškia” į eterį žymiai stipriau.

Beja, kai kurios kitos kompanijos, kad apeiti FCC draudimą kiek sukčiavo ir TV moduliatorių pardavinėjo kaip nepriklausomą prietaisą.

Šis Atari 400 jau perdarytas į tiesioginį video išėjimą ir papildė kolekciją.

2 replies on “AM radija vs kompiuteris ir FCC”

  1. Pries 6-7 metus dirbau prie tokio projekto, kur galinio vaizdo veidrodelis buvo pakeistas kamera ir displejum General Motors automobiliuose. Kuri laika nepraejom EMC testu, nes displejus kontroliavo kamera per I2C shyna, kuri buvo uzmoduliuota i vaizdo perdavimo kanala. Nepraejom grynai AM bangose. Tai as gincytis pradejau – sakau nieks to AM neklauso. Bet pasirodo JAV AM yra visdar placiai naudojamas, ypac kurie klauso sporto rezultatu…

  2. JAV keliuose galima klausytis AM apie kelių būklę. Pilna ženklų apie tai. Važiuoji keliu ir klausai. Smalsumo vedamas bandydavau vis atsisukti, tai dažniausiai girdėdavau kažką šnekant ant repeato, bet nieko nesuprasdavau. Mano atveju ir nebuvo poreikio, keliai geri. Bet galbūt stichinių nelaimių metu tai būna svarbus įrankis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *