Termokontroliuojamas ventiliatorius

Man jau užkniso visokie ventiliatoriai amžinai besisukantys kompiuteriuose ir kituose įrenginiuose. Ypač kai oras šaltas ir visai nereikia nieko šaldyti. Savo savos kūrybos garso stiprintuve aš įdėjau net 3 ventiliatorius… Jei jie visi suktusi, triukšmo būtų labai daug. Aišku jei apkrauti stiprintuva pilnai, tai tie 400W muzikos užglušintu ventiliarių užimą. Bet jei klausaisi tylios muzikėlės… Aišku modifikuoto ATX maitblokio ventiliatorius turi truputi suktis, nes jo radiatoriai labai maži ir jie šyla net laisvojoje eigoje- jis gamina +- 40V. Bet didžiuliai pačio stiprintuvo radiatoriai karšti kaip lavono subinė.
Štai schema ir plokštės brėžinys:
Schematics of thermocontrolled fan
PCB layout of thermocontrolled fan

Visos detalės lengvai randamos- jos išluptos iš senų AT ir ATX maitinimo šaltinių.
Komentarai schemai: R3 tai NTC termoreziostorius. R5 nustatomas ventiliatorių starto temperatūra. Įšėjimo tranzistorius parenkamas pagal ventiliatorių galingumą.
R1 naudojamas padidinti prietaiso histerezei. Jį galima ir nemontuoti. Tik priklijuokit R3 prie radiatoriaus. C1 ir C2 naudojami nuo triukšmų, kad netyčia ventiliatorius nepradėtų veikti nuo kokių nors trugdžių. Jei naudojamas didelis C1, jis suveikia tai startavimo paleidėjas. Įjungus maitinimą ventiliatorius pasisuka kelis apsisukimus- pratampo tepalus 🙂 ir šiaip galima kontroliuoti įrenginio darbą. Plokštė spausdinimui.

Ši schema naudoja tiesioginį įtampos reguliavimą- daug šiluminių nuostolių. Nauja, impulsinė schema yra daug ekonomiškesnė.

One reply

  1. Sveikas,lb neaiškiai matosi pcb,jai gali mestelk i email’a schemute principine su trumpu aprasymu,lb geras daikciukas,darau siustuva kuriam buten tokio daikto truksta,tai prasau jai nesunku,nes is tiek kiek cia neiziuriu ir neaiskumu yra. Aciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *