HiFi audio galios stiprintuvas

“Burr-Brown is known as an industry leader of high-precision, audio quality op amps. These ICs can be used in a
variety of audio applications.” Taip rašo Texas Instruments dokumentas. Pagal jį ir pasidariau garso stiprintuvą. Geras žmogus davė keturius OPA541AM operacinius stiprintuvus (taigi galiu tiltinti ar jungti lygiagrečiai). Tai nuostabi mikroschema TO-3 metaliniam korpuse. Pastovus įšėjimas 5A (10A impulse, be garsas ir yra impulsas), viduje mikroschemos gali įšsiskirti 125W šilumos… Ir ji naudoja +-40V (80V) maitinimą. Toks komplektėlis duoda mūsų garso stiprintuvui daugybę galios. Ir labai labai kokybiškos galios. Aišku maitinimo šaltinis šiam monstriukui turi būti geras. Šiuo metu naudoju modifikuotą ATX maitblokį nuo kompiuterio. Jis duoda +-40V (80V), bet tik 2A. Pilnam galingumui reikia jį perdaryti… be neaišku ar aš tai darysiu. Nes dabartinis maitblokis priverčia mano turimas S-70 kolonėles šokinėti. O aš muziką klausau tyliai. Taigi visi ventiliatoriai ir radiatoriai kuriuos sumontavau į stiprintuvą neišnaudojami.

Schema nėra sudėtinga. Aš nieko neišradinėjau. Aš pasinaudojau Texas Instruments (dabartinis Burr Brown sąvininkas) inžinierių paruoštu biuleteniu numeriu: SBOA082, štai schemos dalelė:
Free Power Amp schematics

Schemą padalinau į 2 dalis: pirma- pre amp, pradinis stiprintuvas (jei muzikos šaltinis kompas, tai jis kaip ir nenaudojams, visas garsas reguliuojasi kompiuterio mikseriu) ir galios dalis. Galios dalis naudoja SMD montažą- taip sutrumpinam visus laidus, pašalinam galimus trūgdžius. Štai plokštės nuotrauka:
PCB of HiFi audio power amplifier

Matote daugybę SMD keramikinių kondensatorių? Tai 0,22 mikrofarado kondikai. Didesniu 50V įtampai negavau. Bet jie pilnai suvalgo visus impulsinio maitblokio trigdžius. Bent jau mano oscilografas jų neranda. Aišku yra ir elektrolitiniai kondensatoriai, bet jie didžiasroviai ir prisukti su varžtais.
Dar prašom atkreipti į 0.1 omo šuntą. Tai jau iš OPA541 duomenų. šis šuntas apriboją trumpo jungimo srovę (ir truputį iškraipo signalą…) 0.1 omas apriboja srovę iki 5A, Jei jus tai nervina, prašom įsilituoti 000 omo rezistorių- bus maksimalus galingumas ir trumpo jungimo pavojus. Šuntas turi galėti išspinduliuoti 2W šilumos.

6 replies on “HiFi audio galios stiprintuvas”

  1. Kur radai tokį turtingą sponsorių?Aš irgi tokio norėčiau.Ar matei kaina Lemonoj?

  2. Nu nesupratai iš komentaro nr.1? 🙂

    Tiesa, maitblokį pakeičiau į klasikinį “transformatorinį”. Impulsinis buvo atmestas dėl priverstinės ventiliacijos ir dėl asimetrinio įtampos išėjimo.

  3. Ir štai, vieną dieną, jungiant laidus būtent šitas modulis kuris fotkėje prasimušė. -Vs tiesiogiai papuolė į išėjimą. Vienas OPA neišlaikė pereinamųjų procesų ir numiro. Ačiui Dainei už sušelptą naują mikroschemą. Kas idomiausia, sudegė tik vienas “modulis”- likę trys toliau puikiausiai dirbo. Gerai, kad laiku išjungiau stiprintuvą- butų susvilusi ir kolonėlė- 35V DC per kolonėlę nėra sveika.

  4. Dėkui gerajam žmogui Dainei už paramą. Stiprintuvas su nauju operaciniu vėl veikia. Ant įėjimo uždėjau dvianodį stabilitroną- turėtų klipinti įėjimo signalą ir saugoti nuo pereinamųjų procesų…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *