Radio ir ne tik radio lempų kolekcija

Laikas nuo laiko aš papildau savo egzotiškų lempučių kolekciją. Štai maža dalis šios kolekcijos:
Nice lamps and tubes

Iš kairės į dešinę. 5MHz kvarcas. Nelabai senas- pagamintas 1984. But pažiūrėkit kokie grąžūs auksuoti kontaktai. Gal tai iš kokio precizinio generatoriaus?

Sekanti lempa, su adatą viduje. Tai taip vadinama rutulinė didelio intensyvumo išlydžio lempa (HID lempa). Viduje yra lašelis gyvsidabrio ir ksenono dujos dideliam slėgyje. Šios lemputės ganėtinai pavojingos- jos mėgsta sproginėti, o kvarcinio stiklo gabaliukai nematomi rentgeno spinduliais. Tai jei gabaliukas įlėks į akį…
Tai pačios ryškiausios gaminamos lempos. Jos naudojamos projektoriuose. Kad ir kino teatre. Ši lemputė visai maža- tik 150W. Bet ta galia sukišta į kokius 4 mm. (Osram XBO150 150W Xenon Short Arc Lamp).
Iš interneto sužinojau, kad IMAX sistemos kinoteatre naudojama 15000W vandeniu šaldoma lempa.
Tokios lempas jungti reikia tik su specialiai prietaisais stabilizuojančiais srovę tekančia per lempą.

Ir paskutinis dalykėlis tai iš visiškai kitos operos. Tai šviesos detektorius- fotodaugintuvas. Šios lempos tikslas detektuoti labai mažas šviesos dozes. Tokie daugintuvai gali pastebėti netgi vienišus fotonus. Šis modelis labai mažas. Turim ir didesnių. Kai šviesos fotonas trenkiasi į specialų sluosknį, jis išmušą iš jo elektroną. Elektronas pritraukiamas elektrinio lauko ir trenkiasi į specialias plokšteles. Nuo smugio išmušama daugiau elektronų. Kai praeina per visas plokšteles, signalas gaunasi ant tiek stiprus, kad jį lengva užregistruoti paprastais prietaisais.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *