Energiją taupanti lemputė

Visi žino tas elektros energiją taupančias lemputes. Jos naudoja standartinį lizdą, bet atrodo kaip dienos šviesos lemputė surangyta į vieną vietą. Jos naudoja mažiau srovės, bet šviečia daugiau. Jos dažnai būna pažymėtos “Watų ekvivalentais”. Kaip rašo GE saitas, žmonės yra įprate šnekėti apie lempučių galingumą matuojama vatais, todėl žmogus nelabai norės pirkti lemputę kuri naudoja tik 20W ir įsukti ją vietoj 100W lempos. Todėl įvedė “švietimo watus”. Jie rodo kokio galingumo paprastą kaitrinę lempą reikia pajungti, kad gautum tiek šviesos, kiek šviečia šį lemputė.

Kas yra viduje tokios lemputės? Korpuso pagrinde yra elektroniė plokštė su keliom detalėm- elektroninis balastas. O lempa tai paprasta liuminiscencinė lemputė.
GE energy saving lamp

GE lemputės balastas padarytas su lauko tranzistoriais (MOSFETais): IRFR310 ir SFR9310, tuo tarpu pigi lemputė iš Kinijos naudoja paprastus tranzistorius. Aišku Kinietiškoje lempoje nėra nei filtruojančių droselių nei saugiklio.
GE energy saving lamp PCB

Aš pabandysiu nupaišyti šios lempos balasto schemą. Dėmesio, schemoje gali būti klaidų.

3 replies on “Energiją taupanti lemputė”

  1. […] Kaip jau minėjau kitoje žinutėje, aš tebetyrinėjų elektrą taupančias lemputes. Ypač po to, kaip nupirkta Maximoje lemputė numiro per kelias dienas. Nu jau kinietiška lemputė išgasdino savo surinkimo kokybe… GE lemputė dar neatburta. Bet internete, labai užkistoje vietoje radau mažą schemute, kuri labai labai primena kinietiškos lemputės schemą. […]

  2. Nu pradžiai tai nereikia skubėti… 🙂 O jei rimtai, tai vienos lemputės langvai atsidaro, kitos kiek sunkiau. Bet didžioji dalis lempučių atsidarė be problemų.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *