TL494 – universali mikroschema, 2 dalis

Pašnekėkim apie mikroschemos kojas.

GND (7 koja) ir Vcc (12 koja) yra įprastos maitinimo kojos. Maksimali Vcc reikšmė apie 40V.

RT (6 koja) ir CT (5 koja) yra naudojamos nustatyti vidinio generatoriaus dažniui (1 … 300kHz). Dažnis nustatomas pagal datasheet’e nurodytą lentelę ar formules. dažnis keičiamas keičiant rezistoriaus (1.8 … 500 kΩ) ir kondensatoriaus (0.47 … 10000nF) reikšmes. Naudoant kelias mikroschemas ar esant reikalui, galima isjungti vidinį generatorių ir naudoti išorinį pjūklo formos signalą. Tai reikalinga, kai reikia sinchronizuoti kelias mikroschemas. RT pajungiamas prie REF įšėjimo, o į CT paduodamas išorinis signalas.

REF (14 koja) yra mažo galingumo (~10mA) 5V stabilizatorius naudojamas kaip atraminė įtampa palyginimams.

FEEDBACK (3 koja) naudojamas impulso pločio kontrolei. Kai įėjime yra nulis, impulso plotis dydžiausias. Kai priartėja prie atraminių 5V (REF) išėjimas išjungiamas. Prašom neviršyti įėjimo įtampos.

Feedback and output
Įšėjimo priklausomybė nuo FEEDBACK

DTC (4 koja) tai panašus įėjimas kaip ir FEEDBACK, bet naudojamas švelniam startui. Tai Dead Time Control- išvertus mirusio laiko kontrolė. Reiškia, kol čia vyksta reguliavimas, išėjimas bus ne didesnis nei reikia neatsižvelgiant į FEEDBACK norus. Jei čia bus ~5V išėjimas bus išjungtas, o jei nulis- tai išėjimas bus toks, koks gaunasi reguliuojant per FEEDBACK įėjimą. Labai patogu per šią koją padaryti švelnaus stato grandinę. Įsivaizduokit, kad išėjime stovi didžiūliai kondikai, jei juos iš karto bandytume prikrauti, sprogtu mūsų keitiklio tranzistoriai. Šį koja leidžia švelniai statuoti ir prikrauti kondikus po truputi. Štaip pavyzdukas:

DTC control
Paprasčiausias švelnus startas

Konstruktyviai yra nedidelis skirtumas tarp DTC ir FEEDBACK. Ji galima išsiaiškinti paskaičius datasheet’a.

C1 (8 koja) tai pirmo įšėjimo tranzistoriaus kolektorius.
E1 (9 koja) tai pirmo įšėjimo tranzistoriaus emiteris.

C2 (11 koja) ir E2 (10 koja) yra taip pat kaip ir C1 ar E1, bet tik antram tranzistoriui.

Maksimali tranzistoriaus srovė yra apie 200mA.

OUTPUT CTRL (13 koja) nustatomas išėjimo tipas. Jei tai aukštas lygis (=REF), tai išėjimas yra dviejų fazių. Jei čia paduodamas nulis (GND), išėjimas yra vienfazis ir įšėjimo tranzistorius galima lygiagretinti. Taip gaunam didesnę galimą srovę.

Likusios kojos priklauso klaidų kontrolei. Jos naudojamos konstruojant įvairias apsaugas ar distancinius paleidimus. Jas aptarsime vėliau.

Sekanti pamokėlė 🙂

One reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *