LANo žaibosauga

Pas mus namuose yra nedidelis megėjiškas vietinis tinklas. Mes naudojam įprasta UTP LAN technologiją. Vieni kabeliai geri- FTP, o kiti standariniai “vidiniai” UTP kabeliai. Laidai išvedžioti bet kaip- per medžius, ant elektros laidų… Ir kiekvieną vasarą, per perkuniją mes turime nuostolių. Vieneriais metais, žaibai netgi sugebėjo sudeginti kompiuterio motininę plokštę.

Pažiūrim į Realtek firmos mikroschemom pagrįsta tinklo switchą:
UTP switch

O dabar pažiūrim į šias nuotraukas…
UTP switch

Pasigrožim 75 omų rezistoriais…

UTP switch

Prašom atkreipti dėmesį į šarvo skardos spalvą. Tai ne kokie nors suodžiai nuo sudegusių rezistorių. Tai plieno skardos perkaitimo spalvos. Tai reiškia, kad čia buvo užsideges elektrinis lankas. Portai prie apdegusiu vietų negyvi. Bet kiti įrenginio portai puikiausiai veikia.
Manau, kad prie degėsiu buvo prijungtas neekranuotas kabelis. Ir po žaibo čia buvo kaip minimum 2…3kV viršįtampis. Kas įdomiausia, 2kV mėlyni kondensatoriai nesugadinti. Ir tai buvo ne tiesioginis smūgis, o tik elektromagnetinės indukcijos padariniai. Jei čia trenktu tikras žaibas, tai čia būtu tik didelė skylė.
Naudodamas senas detales iš senų telekomo įrenginių, aš sukonstravau primityvią apsaugą. Nors ir šią vasarą buvo keletas smagių audrų, mano kompiuteris nenukentėjo. Nors keletas switchų ir sudegė (taip pat ir kaimyno kompo tinklo plokštė). Sekančioje web-dienoraščio žinutėje aš aprašysiu savo aparatą. Jis labai paprastas ir tinklas veikia be problemų ant 100Mbitų.

Schemos.

3 replies on “LANo žaibosauga”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *