LANo žaibosaugos schemos

Pirmiausia pažiūrim į APC (American Power Conversion) LANo apsaugos modulį išlupta iš kažkokio APC UPSo.

Surge suppressor

Schema labai paprasta. Diodai D1-D4 ir D6-D9 yra IN4006. D5 diodas labiau įdomus. Tai specialus diodas skirtas apsaugoti nuo viršįtampių. Jis veikia kaip dvipusis stabilitronas. Jo “pramušimo” įtampa apie 7…10V. Tai 1.5KE6.8CA. Pagal aprašymą: 1500 WATT PEAK POWER TRANSIENT VOLTAGE SUPPRESSOR. Visas tas kalnas paprastų diodų veikia kaip daugiafazis lygintuvas kuris lygina bet ką esanti LANo laide. Jei išlyginta įtampa viršija stabilitrono įtampą- įvyksta iškrovimas.

APC surge protector circuit

Prašom atkreipti dėmesį į J3. Tai plokštėje suformuotas nedidelis iškroviklis- tarpiukas tarp žemės ir signalo.
Tokia schema apsaugo nuo “indukcinio” trugdžio nuo netoli trenkusio žaibo. Yra dar viena bėda- statinis kruvis. Vasara ne vien tik per audrą, bet ir esant sausam orui oro skraidančios dulkės neša kruvį. Jis ir kaupiasi laide. Tą kruvį geriau sekmingai nuleisti į žemę. Beja, teoriškai, žiemą tą patį kruvį turi snaigės. Bet matyt dėl drėgmės kruvis nesikaupia. Krūvis dažniausiai nuleidžiamas į žemę per iškroviklius.

Senesnėje telefoninėje technikoje naudojamos specialios “lempos”. O tiksliau, iškrovikliai.

Surge suppressor

Tai dujų išlydžio lempos, kurios trumpą laiką gali praleisti labai dideles sroves. Yra paprastų iškroviklių ir iškroviklių simetrinėm linijom. Lano apsaugai galima naudoti bet kurio tipo iškroviklius.

LAN lightning protection schematics with gas discharge protectors

Vienas pastebėjimas apie schemas. Vienoje pusėje kabelis (ir jo šarvas) įžemintas tiesiogiai. Kai kuriais atvejais įžeminimą reikia jungti per iškroviklį. Tai reikia daryti, kai yra galimybė, kad kabelis įžemintas kitame gale.

Dėmesio: Įžeminimas turi būti tikras. Nelaimės atveju į jį tekės didelės srovės.

Štai kaip atrodo iškrova lemputėje:
Burning discharger
Beja, aukštą įtampą generuoja suvirinimo aparato paleidėjas. P-27 iškroviklio parametrai: pramušimo įtampa 310…390V, Izoliacijos varža 5*103 Mega omų, maksimali impulsinė srovė 2000A, pastovi srovė 2A, maksimalus impulso ilgis 50…60μs, maksimalus impulsų pasikartojimas 50Hz.

Keletas silicio įrenginių:
Silicon TRANSIENT VOLTAGE SUPPRESSOR, clamping unidirectional diodes
5KP58: 5000W Transient voltage suppressor, (58V, 400A)
1N5908: Unidirectional diode, peak pulse power 1500W (10/1000mks), reverse stand off voltage 5V. The 1N5908 and SM5908 are dedicated to the 5 V logic circuit protection (TTL and CMOS technologies). Their low clamping voltage at high current level guarantees excellent protection for sensitive components.
BR211-140: Breakover diodes. Breakover voltage 140V, pulse 40A. A range of bidirectional, breakover diodes in a two terminal envelope.Typical application is transient overvoltage protection in telecommunications equipment.

Kito modulio nuotraukos:

Tai aštuoni LAN kanalai.

Schema įdentiška, tik nėra iškroviklių.

Ne visos linijos saugomos.

Sumontuota dėžutėje. Maitblokis čia nenaudojamas.

3 replies on “LANo žaibosaugos schemos”

  1. Ydomu kiek toks lempinis razriadnikas apsaugotu jautru radijo imtuva,nes karta sudeginau labai brangu ICOM skaneri,buvo skaudu siunte ji taisyt i Svedija i Estija i taip i nesutaise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *