Galingo maitblokio transformatorius

Impulsiniams maitinimo šaltiniams naudojami transformatoriai su ferito šerdimi. Pagrindinis šerdies parametras tai jos skerspjuvis ir šerdies medžiagos parametrai. Skerspjuvio plotą galima pasiskaičiuoti pagal paprastas geometrijos formules. O štai su šerdies medžiaga gali iškilti problemos. Bet tikimasi, kad šerdis išimta iš impulsinio maitblokio bus pačios populiariausios ir pigiausios medžiagos. Išmatavus šiuos parametrus galima juos pritaikyti prie žinyne esamos šerdies.


Įvairios šerdys ir ju matmenys

Dar vienas svarbus parametras- tai oro tarpelis. Jo gali ir visai nebūti- trafukas skirtas dvitaktėm schemom, kai šerdis permagnetinama priverstinai. O vientaktėm schemom reikalingas tarpelis kuris neleidžia šerdžiai įsisotinti. Pagrindinė problema su tuo tarpeliu, kad specialios programos paskaičiuoja tą tarpelį, o tuo tarpu naudojant naudotus transformatorius tenka tenkintis turimom šerdim ir esamais tarpeliais.


Šerdis su oro tarpu ir be jo

Vyniojant galingesnius transformatorius tenka į ganėtimai mažą trafuką sukišti gana storus laidus. Bet trafukai dirba gana aukštu dažniu ir pasireiškia srovės išstumimo, paviršiaus efektas- paprasčiausiai srovė teka tik laido paviršiumi. Rekomenduojamas maksimalus laido storis tik 0.4 mm. Kad per apvijas galėtu tekėti didesnės srovės apvijos sekcijuojamos, o vietoje vieno laido, naudoji arba keli laideliai vienas šalia kito (B) arba specialus laidas sudarytas iš keliolikos izoliuotų plonų laidelių sutvirtintų į vieną laidą (A). Kiek rečiau naudojamas dar vienas metodas- vietoje laido naujama vario folija. Tokias apvijas aš mačiau tik labai galinguose, kiek senesniuose ir firminių kompiuterių (baltų kompų) maitblokiuose. Folija naudojama 3.3 ir 5V apvijose.


Storo laido pakeitimas plonesniais ir lankstesniais

Transformatoriaus apvijas galima pasiskaičiuoti naudojant supaprastintas formules arba naudojantis specialia programa. Žemiau pavaizduotas specialios programos rekomenduojamas transformatorius.


Specialios programos rekomenduojamos apvijos

O dabar apie apvijų vyniojimą.

10 replies on “Galingo maitblokio transformatorius”

  1. Speciali programa skirta “Power Integrations” firmos mikroschemų pagrindu sukurtiems maitblokiams skaičiuoti. Bet iš esmės ji tinka ir kitiems, “vientakčiams” maitblokiams kurti. Programa vadinasi “PI Expert”, jos sudėtyje yra modulis “PI Transformer Designer”. Tai tas paveiksliukas yra šio modelio “output”. Viską galima nusikrauti už dyka iš gamintojo puslapių adresu http://www.powerint.com/

  2. Kokio storio vijų reikia piminei ir kiek? Ir jei pas mane bus ant išėjimo 2x35v kiek reikes vijų?

  3. Šiam trafukui? kazkas apie 46+46. Šiaip tai apvijos skaičiuojasi proporcingai- šiuo atveju 4 vijos lygu 5V. O jei tai vienintelis išėjimas 25 voltai, tai nebūtinai turi būti tokios pat proporcijos. Geriau prasimodeliuoti su programa pasirinkus turimą šerdį.

  4. O kokio storio turi būti pirminė apvija jei mano mikroschema TOP249YN (250W su aušinimu).

  5. Nusikrauk tą programą ir prasimodeliuok…

    Sakysim įėjimas europietiškas, išėjimas 46+46V, po 2A srovės.
    Šerdis EE40, pirminė 17 vijų, antrinė po 7 vijas.
    Pirminė- dviguba AWG24 (0.55mm) viela, antrinė- dviguba AWG25 (0.45mm)

    trafs

    Programos sugeneruota trafo vyniojimo instrukcija:
    Primary Winding (Section 1)
    Start on pin(s) 3 and wind 9 turns (x 2 filar) of item [5] in 1 layer(s) from left to right. On the final layer, spread the winding evenly across entire bobbin. Finish this winding on pin(s) 2.
    Add 1 layer of tape, item [3], for insulation.
    Bias Winding
    Start on pin(s) 5 and wind 2 turns (x 2 filar) of item [6]. Wind in same rotational direction as primary winding. Spread the winding evenly across entire bobbin. Finish this winding on pin(s) 4.
    Add 3 layers of tape, item [3], for insulation.
    Secondary Winding
    Start on pin(s) 8 and wind 7 turns (x 2 filar) of item [7]. Spread the winding evenly across entire bobbin. Wind in same rotational direction as primary winding. Finish this winding on pin(s) 7.
    Add 1 layer of tape, item [3], for insulation.
    Start on pin(s) 10 and wind 7 turns (x 2 filar) of item [7]. Spread the winding evenly across entire bobbin. Wind in same rotational direction as primary winding. Finish this winding on pin(s) 9.
    Add 3 layers of tape, item [3], for insulation.
    Primary Winding (Section 2)
    Start on pin(s) 2 and wind 8 turns (x 2 filar) of item [5] in 1 layer(s) from left to right. On the final layer, spread the winding evenly across entire bobbin. Finish this winding on pin(s) 1.
    Add 3 layers of tape, item [3], for insulation.
    Core Assembly
    Assemble and secure core halves. Item [1].
    Varnish
    Dip varnish uniformly in item [4]. Do not vacuum impregnate.

  6. Reikia naudotus transformatorius pakaitinti iki ~200oC. Gal kiek mažiau. Tada suminkštėja lakas, klijai, dervos ir švelniai traukiant dauguma transformatorių išsiardo.
    Aš kaitinu su karšto oro orpūte (fenu) arba karšto oro lituokliu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *