Trafuko vyniojimas

Impulsinio maitblokio transformatorius vyniojimas kaip bet kuris kitas transformatorius. Bet yra keletas svarbių skirtumų. Dėl naudojamo aukšto dažnio, apvijų skaičius yra žymiai mažesnis. Bet atsiranda įvairūs efektai. Tai jau ankščiau aprašytas paviršiaus (skin) efektas. Dar yra magnetinio srauto “išsiplėtimo efektas”. Gal terminas neaiškus, bet esmė, kurią supratau iš labai protingo straipsnio tokia- magnetinis srautas vaikšto arčiau magnetolaidžio. Todėl labiau nutolusios apvijos nuo šerdies gauna mažiau energijos. Todėl parenkant transformatoriaus šerdį reikia ieškoti tokios, kurios “langelis” vos gali sutalpinti visas apvijas.

Transformatorius vyniojamas prisilaikant pagrindinės taisyklės: Kuo apvija teka didesnė srovė, tuo ji vyniojama arčiau centro. Pirminė vyniojama pirma. Kad būtų geresnis ryšis tarp pirminės ir antrinės apvijos, apvijos turi būti išdėstytos per visą šerdies špūlės plotį.

Pavyzdinis tranformatorius. 4 vijos = 5V, 5 vijos = 7V, atitinkamai 4+5 = 12V.
transformatoriaus schema

Kadangi užtenka vos 4…5 vijų visai antrinei apvijai, tai visos antrinės, išskyrus “aukštavoltę” vyniojamos vienu metu. Tai reiškia, kad vyniojami net 8 (!) laideliai iškarto. Reikia atkreipti dėmesį, kad BIAS apvija, nors ir mažasrovė vyniojama su trigubu laidu- tai tik tam, kad gražiai užpildytų visą špūlę.
vyniojimo brėžinys

Kad padidinti ryšį tarp pirminės ir antrinės, ypač kai nėra sąlygų suvynioti visas apvijas viename sluoksnyje, galima vynioti su dviguba, skelta pirmine apvija.
transformatorius su dviguba pirminė
Np-pirminė, Na-BIAS.
Raudonai pažymėtas papildomas izoliacijos sluoksnis- jis atskiria “karštą” ir “šaltą” schemos pusę. Paprastai naudojami 3 sluoksniai kokybiškos, termo atsparios izoliacijos, “kapton tape”, poliamido izolkė. Visa izoliacija parduodama kanceliarijos prekių parduotuvėse čia netinka, nes ji pašildyta, lengvai lydosi. Originali izoliacija net uždėta ant karšto lituoklio nenuplyšta, o tik lengvai deformuojasi.

vyniojimo staklytės
O čia kažkada, tarybiniais laikais pirktos staklytės vynioti transformatoriams. Matosi suvyniota 1/2 pirminės apvijos.

3 replies on “Trafuko vyniojimas”

  1. Bias apviją galima vynioti ir virš visų apvijų. Taip dažnai suvynioti LCD telikų/monitorių trafai: 1/2 pirminės, antrinės, 1/2 pirminės, bias.
    Vyniojant apviją su keliais bendrais laidais, reikia stengtis, kad laidai būtų vienas šalia kito, ir kad apvijos ilgis būtų VIENODAS. Kitu atveju apvija kiek trumpins pati save ir trafas kais.

  2. Labas,

    Gal noretum parduoti tas staklytes trafuku vyniojimui? Arba zinai kur tokias ar kazka panaus galima nusipirkti kur.

    Aciu
    Martas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *