ZX Spectrum

Šiandien užsukau į vietinį “skuduryną”, kad nurašyti elektros skaitiklių parodymus ir tarp kalno įvairiausio šlamšto radau keletą daikčiukų kurie mane kiek sudomino. Tai buvo Sega Game Gear nešiojamas žaidimų kompiuteriukas ir klasika- originalus Sinclair ZX Spectrum. Skudurai vežami iš anglijos, tai kompiukas atkeliavo tiesiai iš sero Sinklerio tėvynės. Už spektrumą sumokėjau nežmoniškai didelę sumą- 3Lt.

ZX Spectrum, speccy tai rodos buvo pats populiariausias 8 bitų personalinis- žaidimų kompiuteris. Dar jis idomus tuo, kad jis buvo hardwariškai iškoduotas ir labiausiai klonuojamas kompiuteris tarybų šalyje.

ZX Spectrum

Originalus spectrumas yra žymiai mažesnis nei jo klonai. Jis tiesiog telpa į delną. Vienas įdomus momentas- kompiuteriukas tikriausiai maitinamas standartiniu tinklo adapteriu. Jo išėjimas, kaip parašyta- 9V. Tik vienas momentas- standartiniai adapteriai nuo svitčų netiko- kažkodėl pas kompiuterį kištukas atvirkščias. Maitinimo pliusas eina į išorę. Pajungus tiesiogiai gaunasi trumpas per 7805 stabilizatorių.

ZX Spectrum

Visuje ganėtinai nedaug detalių. Originalus spectrumas turi dvigubą atmintį- kiek žinau, tik pirmasis klonas- santaka turėjo dvigubą atminti. Visos detalės išskyrus vieną- standartinės. Viena didelė mikroschema Z80 procesorius, kita- specializuota, o trečia- ROM. Visos kitos mikroschemos- RAM ir standartinė TTL logika.

ZX Spectrum

O kaip gi pabandymui neparašiūs “specialios” programos kuri visada būdavo rašoma ant mano gero draugo kompiuterio…

9 replies on “ZX Spectrum”

  1. Znaika tai mano draugas. 🙂

    Skudurynas yra Kalantos gatvėje, Kaune. Tik bėda ta, kad čia “didmeninis” skudurynas, todėl žmogeliukai neįleidžiami. Nebent pirksi kažkiek maišų skudurų. O elektronika nusėda rušiuojant drabužius. Mačiau ten dar mėtosi kažkoks skaitmeninis SAT tiuneris su dviem slotais kortelėm. Gal reikės nusipirkti uz 5Lt 🙂

  2. Nu, pas mane kazkada buvo ZX spectrum’as – pavoge. Bet kiek atsimenu, jo isvaizda kazkokia kitokia buvo – gal jau koks truputi naujesnis laidimas ar pan..
    kolega, jei nenaudoji, gal uz panasia kaip isigijimo kaina perleistum man? – kazkaip sentimentai lipa i virsu – noreciau vel toki turet 🙂

  3. Ale ot skupas:) juokauju 😉

    turiu klausimuka, bet nenoriu cia siukslinti – gal galima butu tamstai parasyt tiesiai i e-mail, ar pan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *