10 000 000 žvakių

Čia ištrauka iš tokio katalogiuko, kur visokį šūdą galima paštu atsisiųsti. Tokie įdomūs pareiškimai sukėlė mano norą atlikti nedidelį internetinį tyrimą ir pasitobulinti savo fizikos žinias. Aišku dar sudomino toks reiškinys kaip “įkraunamos halogeninės lempos”.

10000000 cd

Gal tai kiek susije su kandela (cd), SI matavimo vienetu kuris apibrėžia šviesos šaltinio stiprio (stiprumo) matavimo vienetas? Viena kandela tai maždaug vienos žvakės šviesa. 100W kaitrinė lemputė duoda apie 120cd šviesą. Moksliškai: Kandela yra šviesos stipris tokio šaltinio, kuris kurio monochromatinės 540·1012 hercų spinduliuotės, tenkančios vienam steradianui, galia lygi 1/683 vato.

Tai dešimt melionų kandelų bus … 14.64kW į vieną steradianą. Kas per birka yra steradianas? Tai toks erdvinis kampas- jei paimsim metro skersmens rutulį, tai vienas steradianas bus toks vieno kvadratinio metro gabalėlis to rutilio paviršiaus. Grubiai šnekant, vienas steradianas yra 8% rutulio paviršiaus ploto. Kaip susieti šiuos skaičius su prožiku aš dar nesugalvojau, bet vistiek 14kW čia netinka.

Dar žinom, kad viena kandela (žvakė) yra vienas liumenas (lm) į steradianą. Nu tai pas prožiką vienam steradiane yra 10 melionų žvakių ir gaunasi 10 000 000 lm. O apšviestumas mieruojamas liuksais (lux). Vienas liuksas yra vienas liumenas viename kvadratiniam metre.

Visai susipainiojau. Koks to prožiko galingumas? Einu klausti specialistų… 🙂

4 replies on “10 000 000 žvakių”

  1. stereoradianas, jei gerai prisimenu, tai erdvinis kampas, kurį sudaro iš sferos išpjautas kūgis, kai sferos išpjovos paviršiaus plotas lygus kūgio šoninio paviršiaus plotui (analogiškai radianui – lanko ilgis lygus atkarpos ilgiui).

    Nu o dėl galingumo… gal nulių spaustuvėj per daug turėjo?

  2. Na turiu toki požiką, na jame stovi 6V 4Ah akumas ir 6V 24W halogeninė lemputė…Tai apie 10 000 000 žvakių šviesą reikia tik pasvajoti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *