Logitech Z-640

Šiandien vandalizuosime Logitech Z-640 garso sistemą. Pagal reklaminę specifikaciją:

• Total output power: 70 Watts RMS
• Subwoofer power output: 25 Watts RMS
• Satellite speaker power output: 45 Watts RMS (9 Watts RMS per channel)
• Total peak power: 140 watts
• System frequency response: 35Hz – 20kHz
• Signal-to-noise ratio: >75 dB
• Input impedance: > 5,000 ohms
• Shielded satellites for use near video monitors

Pagal BMSo kainininką kainuoja apie 250…300Lt.

Satelitinės kolonėlės nedomina, domina galios stiprintuvas ir žemų dažnių garsiakalbis. Juolab, kad jis taip solidžiai atrodo…

Logitech Z-640

Čiumpam atsuktuvus ir lupam lauk…

Atlupus groteles ir išsukus keletą varžtelių pastebim, kad čia ne didelis garsiakalbis, bet didelė pasyvi membrana. Viduje kiek mažesnis garsiakalbiukas ir trafukas. Beja, kol neišlupi garsiakalbio pusės, galinė dalis neatsidaro, nes labai trumpi laidai.

Logitech Z-640

Šalia garsiakalbio ir trafo matosi fazėsinvertoriaus skylutė. Ji veda į stiprintuvo pusę.

Logitech Z-640

Jei tikėti užrašu ant garsiakalbio, jis galingesnis nei rašoma reklamoje. Bet aišku reikia žinoti, kad ne visada galima tikėti kinietiškais užrašais.

Logitech Z-640

Pats trafukas labai jau mažas tokiai solidžiai sistemai. Pirminė 240V antrinė tik 14.2V ir max 2.4A. Atliekam paprastus skaičiavimus- P=U*I=14.2V*2.4A=34.08W galima duoti stiprintuvui (palyginima su 75W aprašym). Taigi, šitas agregatas gali sukurti kažkiek mažesnį pastovų galingumą kaip 34W. Čia tai idealiom sąlygomis. Reikia galvoti paie tai, kad ten 14V gal ir nebus ir pats stiprintuvas nėra toks ekonomiškas.

Logitech Z-640

Pats stiprintuvas surinktas ant dviejų TDA7375A mikroschemų. Pagal miroschemos aprašą (datasheet) tai: 2 x 26W/4Ω @14.4V, 1KHz, 10% arba 4 x 7W/4Ω @14.4V,1KHz, 10% arba 4 x 12W/2Ω @14.4V, 1KHz, 10%. Kiek gasdina tas 10% signalo iškraipymas prie maksimalios galios.

Pagal plokštę, viena mikroschema sujungta kaip 4 atskiri kanalai, o kita sujungta kaip 2 (du tiltai). Keturi kanalai eina į satelitines kolonėles, vienas tiltinis išėjimas eina į centrinę kolonėlę, kitas- į subwooferį (žemadažnę kolonėlę). Kolonėlės varža tikrai ne du omai ir dar priedo, vietoje reikiamų 2200 mikrofaradų ant išėjimo uždėta tik 470μF, taigi galia pamažėja dar kiek. Taigi reklama meluoja netgi čia- mikroschema atiduoda 7W max, o rašo 9, bet jau RMS. Bijau, kad ir RMS vistiek nesigaus.

Logitech Z-640

Tiesa yra ir pagirtinų dalykų. Pati plokštė labai kokybiškai surinkta. Visi galintys klibėti elementai priklijuoti, visi varžai užkontruoti-užlakuoti (beveik negalima atsukti) todėl tikrai galim būti garantuoti, kad darbo metu joks varžtelis neatsisuks ir nepradės viduje barškėti. PCB kokybė tikrai įdeali- čia nepataupyta, visos detalės sudėtos, gražiai sulituota (palyginus su pigiom kolonkėm). Rezistoriai visi padidinto tikslumo- niekur nesimato “apytikslių” 10% rezistorių.

Pradinis stiprintuvas surinktas ant ganėtinai kokybiškų S4560 operacinių stiprintuvų, kurie išlaiko tiesiškas charakteristikas iki 100kHz (pagal datasheetą). Todėl čia signalo iškraipymų neturi kilti.

Logitech Z-640

Jei maitblokis būtų stipresnins, kondikai didesni ir išėjimo mikroschemos geresnės, būtų visai neblogas stiprintuvas. Nors šiaip pasakius, visai normaliai jos skamba (kol negroji garsiai).

Su naujais metais!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *