Bevielė pelė

Jau keletą metų naudojų kinietišką bevielę pelę. Tai ganėtinai žemo dažnio (~27MHz) radio įrenginys. Ji gera tuo, kad kai pastatai pelę į “docking station”, pelės akumuliatoriai pasikrauna. Pačioje pelėje įdėti du AAA tipo NiMH akumuliatoriai. Visi kiti pelės parametrai standartiniai, gal kiek nervina “darba su internetu lengvinantys klavišai” kurie sumontuoti pelės šonuose ir IE valdo “back” ir “forward” mygtukus. Dar viena įpatybė kuri nervina kai kuriuos vartotojus, tai kad pelė labai greitai pereina į energijos taupimo režimą ir išjungia lazeriuką. Tenka paspausti bet kokį mygtuką ar pasukti ratuką, kad atsigautu sistema.

Wireless mouse

Radio veikimo atstumas nėra didelis, bet jei nėra jokių kliūčių, tai veikia per kokius 3 metrus. Laikas atsidaryti korpusą…

Ardysime tik “docking station”. Apie pačią pelę šnekėsim gal vėliau. Viduje dvi plokštės. Viena skirta krovimui ir kita- pats radio imtuvas bei kontroleris. Beja, krovimas ir pelės veikimas net elektriškai nesusije pačiame “docking station”: visos grandinės nepriklausomos, net galima nulaužti plokštę per perforacija…

Wireless mouse

Korvimo dalis padaryta ant vieno tranzistoriaus A733 ir dviejų mikroschemų: LM393 ir 1722-50L (AIC1722 300mA Low Dropout Linear Regulator). Tačiau labiau domina radio dalis. Čia situacija tokia: procesorius labai būtų geras, bet jis deja OTP. Nors pelė yra PS2 standarto, mikroprocesorius turi USB palaikymą. Tai Cypress CY7C63001A. Tikrai gaila, kad OTP… Toliau yra atmintis 24A02 ir smulkus šlamštas.

Daugiau vilčių kelia radio imtuvo mikroschema ant kurios parašyta 31142. Tai UTC TA31142. Angliškas aprašymas:

The UTC TA31142 is a low power IF receiver IC and is suitable for use as the second IF downconverter in double-conversion paging systems. It is well-suited for POCSAG paging applications and incorporates a 2-level FSK demodulator consisting of a quadrature FM demodulator, on-chip bit-rate filter, and 1-bit comparator. An on-chip 1V regulator is provided for convenient biasing of off-chip circuitry.

Wireless mouse

Kadangi visa aplinkinė smulkmė kompaktiškai išdėliota aplink mikroschemą, o ryšis su procesorium tik per vieną laidą, tai galima naudoti pelės imtuvą kaip savarankišką modulį. Imtuvo antena nupaišyta ant plokštės, bet labai lengvai galima ją patobulinti.

Dažnis šioje pelėje nustatomas labai paprastai- įdėti du kvarcai 27,500 ir 27,550 MHz geterodinui ir 455KHz filtras tarpiniui dažniui. Diapazonas persijungia paprasčiausiu mygtuku.

Beja, tokių pelių turiu apie 10 vnt.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *