Sweep generatorius

Gal pastebėjot, kad paskutiniu metu nieko sudėtingesnio neparašiau šiuose interneto puslapiuose, tik kelios žinutės iš “vandalizacijos” srities, kažkokie senų puslapių atkartojimai ar primityvios vieno vakaro schemos. Tai gavosi todėl, kad šiuo metu labai lėtai konstruoju sweep generatorių. Nežinau kaip jis Lietuviškai vadinasi- gal kintančio dažnio generatorius? Rusiškai tai “генератор качающей частоты”. Generatorius kurio dažnis kinta pagal išorinį veiksnį. Šiuo atveju- pagal oscilografo pjūklo signalą.

Dar prietaisas pilnai nesukonstruotas. Bet jau matomi šiokie tokie rezultatai:

Sweep generator

Čia keraminio, 455kHz, filtro “amplitudinė-dažninė” charakteristika. Aišku dar nėra detektoriaus, žymų, bet bendrą vaizdą galima susidaryti. Gaila, kad neturiu su kuo palyginti savo rezultatus, todėl negaliu tvirtinti ar rezultatas teisingas.

Papildomai ši konstrukcija dar yra ir universalus plataus diapazono dažnio generatorius su sinuso, trikampio ir meandro formos išėjimu. Kiek pamanipuliavus reguliatoriais, trikampį signalą galima paversti pjūklo forma (kairiniu ar dešininiu).

Generatorius turi dažninės moduliacijos (FM) ir signalo užpildymo moduliacijos (PWM) įėjimus.

Viskas sumontuota į metalinį 19 colių korpusą nuo LAN switcho. Deja, korpusas kiek per žemas, ir man visos rankenėlės ir kištukai netelpa į prietaiso priekį.

Sweep generator

Pati generatoriaus schema yra ne mano, o iš rusišku interneto puslapių. Prietaiso širdis- MAX038 mikroschem. Deja ji nuimta nuo gamybos, o ir pati ji yra labai brangi. Ją dar galima nusipirkti internete. Kiek žiūrėjau, analogo su tokiais parametrais deja niekas nagamina. O patys Maxim irgi negamins, nes anot pliatkų jie nebeturi mikroschemos brėžinių.

Schema kiek adaptavau man labiau prieinamom vakarietiškom detalėm.

Dar teko kiek patobulinti pjūklo formos signalo įėjimą ir kiek perdaryti savo oscilografą. Jei nepatingėsiu, aš aprašysiu viską detaliau. Manau plačiai visuomenei pateiksiu ir PCB ir schemos brėžinius Eagle formate. Bet tik tada, kai patikrinsiu ar viskas veikia ir ištaisysiu klaidas. Kol kas dar nieko gero nededu, nes per neapdairumą, plokšte padariau vienai SMD mikroschemai ir neradau jos savo archyve. Dabar teks ją užsakyti, nes nesinori su laidžiukais jungti paprastą DIL mikroschemą…

Todėl pradžiai, originali schema iš rusiško žurnalo ar interneto.

Pokyčiai kurie jau padaryti: maitinimo šaltinis +-15V, o ne +-12V (7915 ir 7815 mikroschemos), operaciniai stiprintuvai S4560 (iš Altec Lansing ir Logitech kolonėlių), beveik viskas SMD, maitinimo šaltinių kondikai ant PCB tantaliniai. Dažnio nustatymo filtro kondikas kelių mikrofaradų keramika (SMD) vietoje elektrolito, dažnio nustatymo dydysis (2.2uF) kondikas bepoliaris.

Esminis pokytis: pjūklo įėjimas. Ten ant tų pačių operacinių padarytas buferis ir invertorius, kad generatorius neįtakotu mano oscilografo darbui ir kad dažnis didėtu iš kairės į dešinę.

Maitinimo šaltinis primityvus, linijinis. Kadangi neturėjau mažo transformatoriuko su daug apvijų, visas įtampas teko paimti iš esamos 19+19V apvijos (čia jau po lygintuvo ir kondikų). Maitinimo šaltinyje panaudojau 2 x 2 x 2200uF kondikus ir nedidelius droselius. -5V gaunami iš -15V grandinės. +5V gaunami iš papildomo 12V stabilizatoriaus, nes jungiant 7805 tiesiai nuo +15V gavosi per daug karsčio. Taigi schemoje atsirado dar vienas 7812 stabilizatorius. Aišku neekonomiška, bet kad toks trafas…

Dar vienas pakeitimas: vietoj 10MHz generatoriaus ant logikos elementų panaudotas mažyčiukas SMD osciliatorius. Dažnis pas jį žymiai stabilesnis ir beveik nejautrus temperatūros pokyčiams… Ir paprasčiau padaryti 🙂

3 replies on “Sweep generatorius”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *